Magyar Krónika
Ma van Szent György napja
Magyar Krónika 2019. 04. 26. eseményekZsebik Ildikó
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A STRUCCA strucc a legnagyobb madár. A magassága két méter, de ha emelvényre áll, még több. A strucc nyaka hosszú, vékony és kopasz, hasonlít a csúnya, sovány nők nyakához. A strucc szép fehér farktollait eleinte a saját farán, később azonban a nők fején hordja.
hirdetés
Klikk ide
Szent György a római hadsereg magas rangú katonatisztje volt, aki legyőzte a sárkányt, amely a líbiai Silena város közelében lévő tóban élt, és minden nap elfogyasztott egy embert.
Sárkányölő Szent György | Fotó: Google.hu
György megmentette azt a királylányt is, akit a sárkány áldozatul szemelt ki magának.  Hőstette hatására a környékbeliek megkeresztelkedtek.  Györgyöt keresztény hite miatt börtönbe vetették, ahol megjelent neki Krisztus, és hét évig tartó szenvedést jósolt számára. Végül Szent Györgyöt 303 táján, a Diocletianus-féle üldözések idején lefejezték, vértanúhalált halt.

Így vált a lovagok, lovas katonák, fegyverkovácsok, szíjjártók, vándorlegények és a cserkészek patrónusává. A mai naphoz rendkívül sok népi hiedelem, szokás, mondóka és jóslat kapcsolódik. A néphit szerint ezzel a nappal kezdődik a tartós jó idő. Általában ekkor  hajtották ki a jószágot a mezőre,  ezen a napon szegődtek el a pásztorok, béresek új helyre.

A kalászosok mellett a bab, a kukorica, a krumpli is ilyenkor került a földekbe. Szent György napját a magyar néphit rontásra, varázslásra alkalmas időpontnak tartotta. Jellegzetes megnyilvánulása ennek a hiedelemnek a harmatszedés. De ez volt a tavaszi gonoszjáró nap is, amikor a boszorkányok szabadon garázdálkodhattak.

Bizonyos  vidékeken megfüstölték az állatokat, hogy azok egyrészt ne kószáljanak el, másrészt így hárították el róluk a rontását. Az ajtókra, kerítésekre akasztott zöld vagy tüskés ágak a boszorkányok távol tartására szolgáltak... Sok helyütt a misék végén a mai napig könyörögnek Szent Györgyhöz, hogy segítsen a rossz elleni harcban.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212