Magyar Krónika
Ma van Szent György napja
Magyar Krónika 2019. 04. 26. eseményekZsebik Ildikó
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Szent György a római hadsereg magas rangú katonatisztje volt, aki legyőzte a sárkányt, amely a líbiai Silena város közelében lévő tóban élt, és minden nap elfogyasztott egy embert.
Sárkányölő Szent György | Fotó: Google.hu
György megmentette azt a királylányt is, akit a sárkány áldozatul szemelt ki magának.  Hőstette hatására a környékbeliek megkeresztelkedtek.  Györgyöt keresztény hite miatt börtönbe vetették, ahol megjelent neki Krisztus, és hét évig tartó szenvedést jósolt számára. Végül Szent Györgyöt 303 táján, a Diocletianus-féle üldözések idején lefejezték, vértanúhalált halt.

Így vált a lovagok, lovas katonák, fegyverkovácsok, szíjjártók, vándorlegények és a cserkészek patrónusává. A mai naphoz rendkívül sok népi hiedelem, szokás, mondóka és jóslat kapcsolódik. A néphit szerint ezzel a nappal kezdődik a tartós jó idő. Általában ekkor  hajtották ki a jószágot a mezőre,  ezen a napon szegődtek el a pásztorok, béresek új helyre.

A kalászosok mellett a bab, a kukorica, a krumpli is ilyenkor került a földekbe. Szent György napját a magyar néphit rontásra, varázslásra alkalmas időpontnak tartotta. Jellegzetes megnyilvánulása ennek a hiedelemnek a harmatszedés. De ez volt a tavaszi gonoszjáró nap is, amikor a boszorkányok szabadon garázdálkodhattak.

Bizonyos  vidékeken megfüstölték az állatokat, hogy azok egyrészt ne kószáljanak el, másrészt így hárították el róluk a rontását. Az ajtókra, kerítésekre akasztott zöld vagy tüskés ágak a boszorkányok távol tartására szolgáltak... Sok helyütt a misék végén a mai napig könyörögnek Szent Györgyhöz, hogy segítsen a rossz elleni harcban.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212