Magyar Krónika
Nagysallói csata
Magyar Krónika 2019. 04. 26. eseményekKaszmán Zoltán 
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A STRUCCA strucc a legnagyobb madár. A magassága két méter, de ha emelvényre áll, még több. A strucc nyaka hosszú, vékony és kopasz, hasonlít a csúnya, sovány nők nyakához. A strucc szép fehér farktollait eleinte a saját farán, később azonban a nők fején hordja.
hirdetés
Klikk ide
Nagysalló 170 – gazdag programkínálattal várják az emlékezőket
2019 áprilisának utolsó hétvégéjén nagyszabású rendezvénysorozattal emlékeznek meg Nagysallón a település mellett 170 éve megvívott csatáról.
Fotó: Kaszmán Zoltán

A program április 26-án délelőtt, a Hol sírjaink domborulnak elnevezésű regionális történelmi vetélkedővel veszi kezdetét, amelyet a környező alapiskolák részére hirdettek meg.

Másnap, a Felvidéki Huszár Hagyományőrző Egyesület koszorúzását és az emlékműnél történő tisztelgését követően a nagysallói tájházhoz várják az érdeklődőket, akik a nap folyamán sok más mellett a szabadságharchoz kapcsolódó tematikus kézműves foglalkozáson, énektanuláson és lovasbemutatón vehetnek részt. A legfiatalabbak bekapcsolódhatnak a Huszár Olimpia ügyességi gyermekjátékaiba, és természetesen a közös főzés sem maradhat el – a bátaszéki és a kondorosi testvértelepülések képviselőivel kiegészülve.

Fotó: Kaszmán Zoltán
A komáromi Duna Menti Múzeummal, a lévai Barsi Múzeummal, valamint magángyűjtőkkel összefogva állítottuk össze a tárlatanyagot, amiben korabeli fegyvereket, öltözékeket, festményeket, a csatát bemutató térképeket és más dokumentumokat mutatunk be a nagysallói kultúrházban" – árulta el Juhász Gábor helytörténész, aki Guyon Richárd tábornok helyi kötődéséről szóló előadásával színesíti majd a programot.

A műsorfolyam során bemutatják Kicsindi Enikő a nagysallói csatával kapcsolatos kétnyelvű kiadványát, majd színpadra áll a Vadkerti Imre-Derzsi György-Kovács Koppány alkotta hármas, tehát A három királyok, hogy előadják Tartsd magad nemzetem! című produkciójukat.

Április 28-án, a 11 órás ünnepi istentiszteletet követően a kultúrház színpadán feltűnik a Szivárvány Asszonykórus, a galántai Kodály Zoltán Daloskör, de szerepet kap Farkas Béla tárogatóművész is. A programsorozat az emlékmű ünnepélyes megkoszorúzásával ér véget.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212