Magyar Krónika
Nagysallói csata
Magyar Krónika 2019. 04. 26. eseményekKaszmán Zoltán 
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Nagysalló 170 – gazdag programkínálattal várják az emlékezőket
2019 áprilisának utolsó hétvégéjén nagyszabású rendezvénysorozattal emlékeznek meg Nagysallón a település mellett 170 éve megvívott csatáról.
Fotó: Kaszmán Zoltán

A program április 26-án délelőtt, a Hol sírjaink domborulnak elnevezésű regionális történelmi vetélkedővel veszi kezdetét, amelyet a környező alapiskolák részére hirdettek meg.

Másnap, a Felvidéki Huszár Hagyományőrző Egyesület koszorúzását és az emlékműnél történő tisztelgését követően a nagysallói tájházhoz várják az érdeklődőket, akik a nap folyamán sok más mellett a szabadságharchoz kapcsolódó tematikus kézműves foglalkozáson, énektanuláson és lovasbemutatón vehetnek részt. A legfiatalabbak bekapcsolódhatnak a Huszár Olimpia ügyességi gyermekjátékaiba, és természetesen a közös főzés sem maradhat el – a bátaszéki és a kondorosi testvértelepülések képviselőivel kiegészülve.

Fotó: Kaszmán Zoltán
A komáromi Duna Menti Múzeummal, a lévai Barsi Múzeummal, valamint magángyűjtőkkel összefogva állítottuk össze a tárlatanyagot, amiben korabeli fegyvereket, öltözékeket, festményeket, a csatát bemutató térképeket és más dokumentumokat mutatunk be a nagysallói kultúrházban" – árulta el Juhász Gábor helytörténész, aki Guyon Richárd tábornok helyi kötődéséről szóló előadásával színesíti majd a programot.

A műsorfolyam során bemutatják Kicsindi Enikő a nagysallói csatával kapcsolatos kétnyelvű kiadványát, majd színpadra áll a Vadkerti Imre-Derzsi György-Kovács Koppány alkotta hármas, tehát A három királyok, hogy előadják Tartsd magad nemzetem! című produkciójukat.

Április 28-án, a 11 órás ünnepi istentiszteletet követően a kultúrház színpadán feltűnik a Szivárvány Asszonykórus, a galántai Kodály Zoltán Daloskör, de szerepet kap Farkas Béla tárogatóművész is. A programsorozat az emlékmű ünnepélyes megkoszorúzásával ér véget.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212