Magyar Krónika
A világ legdrágább órái, amelyek nem az arany és a gyémánt miatt kerülnek felfoghatatlanul sok pénzbe
Magyar Krónika 2019. 05. 14. események
ESEMÉNYEK Tovább
MIKOR LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK?Kilenc órakor keltem föl. Elmentem a kávéházba reggelizni. - Mikor lesz már vége ennek a háborúnak? - kérdezte tőlem a pincér. - Bizony, sejtelmem sincs róla - feleltem. Reggeli után a borbélyhoz mentem. - Lesz-e valaha vége ennek a borzasztó háborúnak? - kérdezte a mester.
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
Amikor a világ legdrágább óráiról beszélünk, akkor érdemes pár kikötést tenni. Például azt, hogy meddig óra egy óra, és mikortól számít ékszernek. Mert a világ legdrágább órái között rengeteg olyan darab van, ami azért is drága, mert elképesztően ritka vagy nemes anyagból készült és nem feltétlenül azért, mert olyan egyedi funkciókat építettek bele, amelyeket senki más.
Tehát ha nem számoljuk azokat az órákat, amelyek az alapanyagaikkal villognak, akkor két nagyon erős versenyző marad, de nem kell aggódni, ők is annyiba kerülnek, hogy az árukból teljes generációk nőhetnének fel. Érdekes módon a legdrágább órák között sok zsebóra van, pedig ezeknek az óráknak igencsak leáldozóban van a divatja, sőt, egy ideje már csak érdekességként, nosztalgiaként, műtárgyként tekintünk ezekre az eszközökre. Breguet Grande Complication Marie Antoinette Ez a már ránézésre is csodálatos óra 30 millió dollárba kerül, így valószínűleg nem fog szembe jönni a sarkon senki, aki ilyet visel. Már csak azért sem, mert csak egy van belőle. A világ egyik legdrágább óráját Abraham-Louis Breguet tervezte Marie Antoinette-nek. A Breguet még ma is gyárt remek órákat, természetesen már Svájcban. I. Ferenc német-római császár és Mária Terézia királynő tizenötödik, és egyben második legfiatalabb gyermeke soha nem láthatta a csodálatos szerkezetet, mivel annak készítése 40 évig tartott. Ami azt illeti, maga az órásmester sem láthatta teljes pompájában működni a Grande Complicationt, mivel 1823-ban meghalt. A fia 4 évvel apja halála után fejezte be a zsebórát, amely ma már nem kevesebb, mint 30 millió dollárba kerül.
Fotó: David Silverman/Getty Images
A másik fontos, említésre méltó óra már egy karóra, amely annak ellenére kerül elképesztően sokba, hogy semmi különleges nincs benne, vagy rajta. Vagyis csak látszólag.

Rolex Daytona Paul Newman A legendás színész Rolexe a legjobb példa arra, hogy hogyan válhat egy viszonylag egyszerű órából legendás, méregdrága, történelmi jelentőségű modell. A szóban forgó Rolex Daytonát Newman a feleségétől, Joanne Woodwardtól kapta, amikor a hatvanas években a Winning című film forgatása zajlott. Newman felesége a Drive carefully me, vagyis a vezess engem óvatosan feliratot gravíroztatta az óra hátlapjára. Az óra történetéhez tartozik, hogy sok éven keresztül elveszettnek hitték.

Fotó: AFP
A Rolexnek eleinte nem ez volt a legnépszerűbb modellje, de a film bemutatása után mégis az egyik legikonikusabb modelljévé vált. Kiderült, hogy az eredeti Paul Newman Daytona James Cox, rendezőhöz került, akinek Newman még 1984-ben ajándékozta oda, amikor Cox a színész lányával járt.
A leghíresebb Rolex Daytona 2017-ben egy árverésen kelt el, ahol egy telefonos licitáló 17,8 millió dollárt fizetett érte.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Konzul és magyar közösségi ügyek (MKD): Fülöp Villő
Cím:
 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mtr@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212