Magyar Krónika
Csontváry nyomában
Magyar Krónika 2019. 05. 27. eseményekSzvorák Emese
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Júniusban lesz 100 éve annak, hogy elhunyt a festőművészet egyik legkiemelkedőbb képviselője, Csontváry Kosztka Tivadar (1853. július 5. – 1919. június 21.). Jelentőségét mi sem jelzi jobban, hogy neve az UNESCO idei listáján az első sorban kiemelt személyiségek között szerepel.
Fotó: Puntigán József
A Csontváry életével és a munkásságával évtizedek óta foglalkozó losonci Phoenix Lutetia Polgári Társulás ebből az alkalomból kétnapos vezetett emléktúrát szervez, melynek során annak résztvevői bejárják életének meghatározó helyszíneit Kisszebentől kezdve Iglón keresztül egészen Gácsig. Csontváry életének nagyobbik része a mai Szlovákia területéhez kötődik. Itt született, itt tanulta és gyakorolta gyógyszerészeti hivatását, itt érte a kinyilatkoztatás élménye, amely festői pályára terelte, és itt készült festészetének több, kiemelt jelentőségű alkotása. Ami talán még ettől is érdekesebb, hogy életének meghatározó része lett Nógrád, benne Gács, ahol megnyitotta gyógyszertárát, melynek jövedelme nélkül, ma bizonyosan nem lenne Csontvárynk, és alkotásai sem.
Fotó: Puntigán József
Festői tanulmányai során gyakran látogatta a Tátrát, annak hegyeit, völgyeit. Az egyik legkedvesebb helyszíne a Tarajka-völgye volt, a gyönyörű hegyekkel, a zúgó patakkal, a vízesésekkel. Itt készült az egyik legmonumentálisabb festménye "A Nagy Tarpatak völgye a Tátrában" (1904-1905) "De mert a taorminai görög színház az Etnával rendkívül nagy távlatot követelt, nagyobbat a tátrai vízesésnél, hosszabb tanulmányozás miatt évi lakást béreltem ki, de kisebb részletek megfestése után, – a nagy motívumhoz hozzá nem nyúlhattam,+ nyáron visszakívánkoztam a Tátrába, a nagy-tarpataki völgynek újbóli tanulmányozására. De hiába tanulmányoztam – a nagy monumentális feladatra még gyenge voltam."
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212