Magyar Krónika
Százhuszonöt éve született Boncza Berta – de életművét még csak most fedezzük fel
Magyar Krónika 2019. 06. 10. eseményekSzvorák Emese
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A STRUCCA strucc a legnagyobb madár. A magassága két méter, de ha emelvényre áll, még több. A strucc nyaka hosszú, vékony és kopasz, hasonlít a csúnya, sovány nők nyakához. A strucc szép fehér farktollait eleinte a saját farán, később azonban a nők fején hordja.
hirdetés
Klikk ide
Csinszka-évforduló.
Százhuszonöt éve, 1894. június 7-én, a mai Románia területén lévő Csucsán született Boncza Berta, aki az előző század hajnalán Csinszka néven vált a magyar irodalmi és a képzőművészeti élet múzsájává.
Boncza Berta
Fotó: MH
Édesapja, Boncza Miklós ügyvéd és országgyűlési képviselő nővére nála jóval fiatalabb lányát vette feleségül, aki belehalt a szülésbe. Tanulmányait a fővárosi Erzsébet Nőiskolában, később egy svájci leánynevelő intézetben végezte, verselgetni és rajzolni az utóbbi helyszínen kezdett.

Hazatérése után a csucsai kastélyban élt, ahol tovább álmodozott arról, hogy híres költő múzsája lesz: kezdetben Tabéry Géza íróval, később Ady Endrével levelezett. A költővel három év távismeretség után, 1914-ben találkozott először, ekkor már Lám Béla mérnök, író jegyese volt. Az eljegyzést felbontották, 1915-ben az igent Adynak mondta ki. Férjét Csacsinszkinek becézte, ez rövidült Csinszkire, amelynek női párjaként született meg a Csinszka.

Élete végéig ápolta a nagybeteg költőt, elhunyta után egy évtizedig pereskedett az Ady-családdal a hagyaték jogaiért. Később Babits Mihályt környékezte meg, kapcsolatuk – amelyet a költő a Költészet és valóság című novellában írt meg – egy évig tartott. Végül 1920-ban Márffy Ödön festőművészhez ment feleségül, félszáznál több róla készült olaj- és pasztellkép, akvarell és grafika állít emléket neki. Maga is megpróbálkozott a festéssel, a fotózással, a verseléssel – csekély sikerrel. Memoárjai közül néhány Vallomás a csodáról – Csinszka naplója címmel kezdetben a sajtóban, önálló kötetben 2017-ben látott napvilágot.

Az egyik legfrissebb róla szóló monográfia Rockenbauer Zoltán művészettörténész Csinszka, a halandó múzsa című kötete.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212