Magyar Krónika
Százhuszonöt éve született Boncza Berta – de életművét még csak most fedezzük fel
Magyar Krónika 2019. 06. 10. eseményekSzvorák Emese
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Csinszka-évforduló.
Százhuszonöt éve, 1894. június 7-én, a mai Románia területén lévő Csucsán született Boncza Berta, aki az előző század hajnalán Csinszka néven vált a magyar irodalmi és a képzőművészeti élet múzsájává.
Boncza Berta
Fotó: MH
Édesapja, Boncza Miklós ügyvéd és országgyűlési képviselő nővére nála jóval fiatalabb lányát vette feleségül, aki belehalt a szülésbe. Tanulmányait a fővárosi Erzsébet Nőiskolában, később egy svájci leánynevelő intézetben végezte, verselgetni és rajzolni az utóbbi helyszínen kezdett.

Hazatérése után a csucsai kastélyban élt, ahol tovább álmodozott arról, hogy híres költő múzsája lesz: kezdetben Tabéry Géza íróval, később Ady Endrével levelezett. A költővel három év távismeretség után, 1914-ben találkozott először, ekkor már Lám Béla mérnök, író jegyese volt. Az eljegyzést felbontották, 1915-ben az igent Adynak mondta ki. Férjét Csacsinszkinek becézte, ez rövidült Csinszkire, amelynek női párjaként született meg a Csinszka.

Élete végéig ápolta a nagybeteg költőt, elhunyta után egy évtizedig pereskedett az Ady-családdal a hagyaték jogaiért. Később Babits Mihályt környékezte meg, kapcsolatuk – amelyet a költő a Költészet és valóság című novellában írt meg – egy évig tartott. Végül 1920-ban Márffy Ödön festőművészhez ment feleségül, félszáznál több róla készült olaj- és pasztellkép, akvarell és grafika állít emléket neki. Maga is megpróbálkozott a festéssel, a fotózással, a verseléssel – csekély sikerrel. Memoárjai közül néhány Vallomás a csodáról – Csinszka naplója címmel kezdetben a sajtóban, önálló kötetben 2017-ben látott napvilágot.

Az egyik legfrissebb róla szóló monográfia Rockenbauer Zoltán művészettörténész Csinszka, a halandó múzsa című kötete.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212