Magyar Krónika
Andrássy Ilona hóráskönyve Betlérben
Magyar Krónika 2019. 06. 26. eseményekFábián Gergő
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
A flamand gótikus miniatúrák kincse: Andrássy Ilona hóráskönyve címmel nyílt kiállítás Betlérben, az Andrássy-kastélyban. A tárlat a grófnő által egy barokk komód fiókjába rejtett, 2016-ban megtalált XV. századi imakönyvet mutat be.
Fotó: Fábián Gergő
A kiállítás megnyitóján Máté Tímea, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum igazgatója felidézte, hogy a gazdagon díszített késő gótikus hóráskönyvre 2016 őszén bukkantak rá. A kastélyban új kiállítást készítettek elő, az ezzel kapcsolatos munkálatok során az asztalosműhelyben arra lettek figyelmesek, hogy egy barokk komód felső fiókja zárva van. Mikor kinyitották, a fiókból újságok, levelek, képeslapok, fényképek, kis méretű könyvek és különböző tárgyak kerültek elő, köztük egy herendi tintatartó és egy bélyeggyűjtemény. És egy igazi kincs, a legértékesebb darab, a 15. századból származó hóráskönyv. A tárgyak tulajdonosa Andrássy Ilona volt. Ezt bizonyítja a levelek címzése, valamint a könyvecske első oldalán található ajánlás, amely szerint azt a grófnő apai nagyanyjától, Kaunitz Eleonórától kapta 1934-ben.
Fotó: Fábián Gergő
Andrássy Ilona (1917–1990), Andrássy II. Manó és Choloniewska Mária lánya gyermekkorának egy részét a betléri kastélyban töltötte. A második világháború alatt önkéntes ápolónőként dolgozott a budapesti Sziklakórházban. Szülei és testvére, Géza Liechtensteinbe emigrált, Ilona azonban maradt. Származása miatt üldözték, bebörtönözték, hányatott, szomorú sorsot élt meg. A '70-es évektől kezdve több alkalommal is visszatért Betlérbe, belépőjegyet váltott, a többi turistával együtt járta be egykori otthonát, gyermekkora színhelyét. Talán elsétált amellett a komód mellett is, amelybe évtizedekkel korábban a most megnyitott kiállításon bemutatott tárgyakat, iratokat, köztük a hóráskönyvet is rejtette.  Iniciálék és figurális miniatúrák

A hóráskönyv (hóra/óra) olyan, a késő középkorban kedvelt imádságos könyv, amely a kánoni óráknak megfelelő imádságokat, evangéliumi részleteket tartalmaz. A könyv restaurálását Szalai Veronika Munkácsy Mihály-díjas könyv- és grafikai restaurátor végezte. A kicsiny kötet több száz gazdagon díszített iniciá-lét és tizenöt figurális miniatúrát tartalmaz. Az utóbbiak ún. grisaille-technikával készültek, a jelenetek a szürke szín árnyalatainak felhasználásával, szinte teljesen monokromatikusak. Ez a festési mód a XV. században elterjedt volt a fal- és a táblaképfestészetben, de üveg vagy porcelán díszítésére is alkalmazták.

A miniatúrákban a grisaille a magas művészeti érték kifejezőjévé vált, az ezzel a technikával készült darabok általában magángyűjteményekbe kerültek. A Betlérben talált darab miniatúráinak készítőjét nem ismerjük, a szakembereknek azonban sikerült beazonosítaniuk, hogy hol készült. Stílusjegyei alapján a műhely, ahol készítették, a mai Belgium területén, Brugges-ban működött, vezető művésze Willem Vrelant miniátor volt. A tárlat kurátorai, Barczi Gyula, a betléri múzeum művészettörténésze és Dušan Buran, a Szlovák Nemzeti Galéria munkatársa. Buran a megnyitón elmondta, hogy a könyvet a restaurálás során alkotóelemeire szedték, s ennek köszönhetően lehetőség nyílt a digitalizálására. Jelenleg a kollégái feldolgozzák az adatokat, és reményeik szerint rövidesen az interneten is elérhetővé teszik teljes terjedelmében. – Viszonylag rövid idő alatt sikerült azonosítani a kézirat illusztrációit készítő műhelyt. Ez az ún. digitális művészettörténetnek köszönhető, ugyanis a világ egyre több könyvtára és múzeuma teszi elérhetővé gyűjteményét a világhálón.

Ezért volt lehetséges, hogy virtuálisan átlapozhassunk több tucat, majd több száz hasonló kéziratot, és a stílusuk egybevetésével sikerült meghatározni, hogy hol készült ez a darab. Az egyik legértékesebb tárgy Máté Tímea, a betléri múzeum igazgatója lapunknak elmondta, a kiállításon a múzeum egyik legértékesebb tárgyát mutatják be. Amikor 2016 őszén előkerült a már említett fiókból, s belelapoztak, alig akartak hinni a szemüknek. Annak köszönhetően, hogy a kéziratot sikerült digitalizálni, a látogatók is megcsodálhatják a miniatúrákat. Ezzel azonban még messze nem ér véget a látnivalók sora. A kiállításon egyebek mellett bemutatják azokat a tárgyakat, amelyeket Andrássy Ilona a barokk komód fiókjába rejtett, továbbá miniatűr kéziratokat, breviáriumokat, bibliákat, hóráskönyveket, a XV. és a XVI. századi flamand festészet remekeit, valamint a betléri kastély könyvgyűjteményének további ritkaságait, amelyek érdekessége, hogy közülük többet XV. századi pergamenlapokkal erősítettek meg.

– A Szlovák Nemzeti Galériából kaptunk kölcsön nagyon értékes festményeket, a Pozsonyi Városi Múzeumból illuminált kéziratokat, a Pozsony Óvárosi Evangélikus Gyülekezet pedig a miénkhez hasonló hóráskönyvet adott kölcsön, de abban nincsenek illuminált oldalak, s valószínűleg Franciaországban készült – magyarázta Máté Tímea. Hozzátette, a kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg a betléri kastélyban, ahol a most megnyílt tárlattal kapcsolatban a nyári szezonra több kísérőrendezvénnyel is készülnek. Magyar7
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212