Magyar Krónika
A tyúkfajták királya
Magyar Krónika 2019. 06. 26. események
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Az óriás termetű brahma már közel másfél évszázada ismert hazánkban, s az elmúlt évtizedekben nemigen volt olyan díszbaromfi-kiállítás, ahol be ne mutatták volna e fenséges tollast. Hogy miért is tartják oly nagy becsben, az leginkább kiváló külső és belső tulajdonságaira vezethető vissza.
Akik tartottak törpetyúkokat, azoknak gyakran meggyűlt a bajuk a szomszédokkal, hiszen e fajták között szép számmal akadnak olyan kakasok, melyek  valóságos fanatikus kukorékoló-művészek.  Ezzel szemben a brahmák igen mértéktartók, még a legérzékenyebb szomszédot sem igen zavarhatják.

Nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedésükkel is magyarázható, hogy a tyúkokat jól lehet tartani más fajtákkal együtt, sőt a brahmakakasok is általában jól elviselik egymást. Egy kakasra viszont nem érdemes 1-2 tyúknál többet számolnunk, ugyanis nyugodtsága és testfelépítése miatt ritkábban és nehezebben párzik. A tojások krémszínűek, melyek alig nagyobbak egy törpetyúk tojásánál. Ha nem szedjük el, a tyúkok hamarosan, megbízhatóan elkotlanak.

 A fiatal brahmák fejlődése sok időt vesz igénybe, így például a kakasok csak másfél éves korukra érik el kifejlett kori testtömegüket, mely akár meg is haladhatja az 5 kilogrammot. Természetesen ezek a házityúk-góliátok rövid szárnyaikkal nem képesek a repülésre, így tartásuk során elég számukra egy 50 centi magas kerítéssel körbehatárolt terület. Arra azonban ügyeljünk, hogy ez kellő nagyságú legyen, szűk területen nem érzik jól magukat.

A fajtának ma már igen sok színváltozata van, hazánkba az elsők közt érkeztek hajdan a columbián színű egyedek, melyek ma is gyakorinak számítanak, akárcsak a több szegélyes ezüstfogoly és a nyírfaszínű példányok. Bár a brahmák kedves, kiegyensúlyozott állatok, de a kisgyermekekhez képest felettébb nagy testtömeggel bírnak, így kisgyermekes családoknak nem ajánlott tartásuk.

 Manapság viszont egyre inkább divat – akárcsak a két világháború közötti időszakban hazánkban –, hogy magyar őshonos tyúkokat brahmakakasokkal párosítanak, amelyeknek csirkéi különösen ízletesek. A brahmakakasból készült pörkölt pedig sokak szerint felejthetetlen.
Ma7.sk
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212