Magyar Krónika
A tyúkfajták királya
Magyar Krónika 2019. 06. 26. események
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A STRUCCA strucc a legnagyobb madár. A magassága két méter, de ha emelvényre áll, még több. A strucc nyaka hosszú, vékony és kopasz, hasonlít a csúnya, sovány nők nyakához. A strucc szép fehér farktollait eleinte a saját farán, később azonban a nők fején hordja.
hirdetés
Klikk ide
Az óriás termetű brahma már közel másfél évszázada ismert hazánkban, s az elmúlt évtizedekben nemigen volt olyan díszbaromfi-kiállítás, ahol be ne mutatták volna e fenséges tollast. Hogy miért is tartják oly nagy becsben, az leginkább kiváló külső és belső tulajdonságaira vezethető vissza.
Akik tartottak törpetyúkokat, azoknak gyakran meggyűlt a bajuk a szomszédokkal, hiszen e fajták között szép számmal akadnak olyan kakasok, melyek  valóságos fanatikus kukorékoló-művészek.  Ezzel szemben a brahmák igen mértéktartók, még a legérzékenyebb szomszédot sem igen zavarhatják.

Nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedésükkel is magyarázható, hogy a tyúkokat jól lehet tartani más fajtákkal együtt, sőt a brahmakakasok is általában jól elviselik egymást. Egy kakasra viszont nem érdemes 1-2 tyúknál többet számolnunk, ugyanis nyugodtsága és testfelépítése miatt ritkábban és nehezebben párzik. A tojások krémszínűek, melyek alig nagyobbak egy törpetyúk tojásánál. Ha nem szedjük el, a tyúkok hamarosan, megbízhatóan elkotlanak.

 A fiatal brahmák fejlődése sok időt vesz igénybe, így például a kakasok csak másfél éves korukra érik el kifejlett kori testtömegüket, mely akár meg is haladhatja az 5 kilogrammot. Természetesen ezek a házityúk-góliátok rövid szárnyaikkal nem képesek a repülésre, így tartásuk során elég számukra egy 50 centi magas kerítéssel körbehatárolt terület. Arra azonban ügyeljünk, hogy ez kellő nagyságú legyen, szűk területen nem érzik jól magukat.

A fajtának ma már igen sok színváltozata van, hazánkba az elsők közt érkeztek hajdan a columbián színű egyedek, melyek ma is gyakorinak számítanak, akárcsak a több szegélyes ezüstfogoly és a nyírfaszínű példányok. Bár a brahmák kedves, kiegyensúlyozott állatok, de a kisgyermekekhez képest felettébb nagy testtömeggel bírnak, így kisgyermekes családoknak nem ajánlott tartásuk.

 Manapság viszont egyre inkább divat – akárcsak a két világháború közötti időszakban hazánkban –, hogy magyar őshonos tyúkokat brahmakakasokkal párosítanak, amelyeknek csirkéi különösen ízletesek. A brahmakakasból készült pörkölt pedig sokak szerint felejthetetlen.
Ma7.sk
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212