Magyar Krónika
A hajdani falusi vasárnapok emléke
Magyar Krónika 2019. 07. 16. eseményekZsebik Ildikó
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Talán a 40- 50 évesnél idősebbek még emlékeznek azokra az időkre, amikor falun vasárnaponként frissen vágott csirkéből készült a húsleves gazdagon megrakva a kertből kihúzott zöldségekkel, a frissen begyúrt házi tésztával.
Amikor még természetes volt, hogy a porta előtt és az udvaron szombatonként elsepregettek, mert így volt ildomos. A nők szőttek, fontak, kézimunkáztak.

Nos, ezekre a lassan teljesen feledésbe merülő vasárnapokra emlékezett július 6-én délután a Csemadok zétényi alapszervezete a falu tájházában a VI. Csemadok Kulturális Nap keretében.
A tájház és udvara • Fotó: Zsebik Ildikó
Három csirkéből készült a finom húsleves, töltelékkel és főtt hússal, az asszonyok gyúrták a házi metéltet, tisztították a zöldséget, és mire minden megfőtt, az éhes vendégsereg alig várta, hogy megkóstolhassa. A fiatalabbak mindeközben kipróbálhatták a kukoricamorzsolást, az állatsimogatást, játszhattak a csicseri óvoda népi játékaival, vagy épp a szénavárban ugrálhattak. Mint egykoron. A jó ebédhez szóló nótát pedig Újvári Marika és Csáki Tibor prezentálta. 

A helyi menyecskéken kívül itt voltak a testvértelepülések képviselői is, ahogyan azt a falu frissen választott polgármestere, Kukó Miklós elmondta: a magyarországi Helvéciából és az erdélyi Karcfalváról érkeztek.  Miután mindenki evett, ivott, beszélgetett és jól szórakozott, a kicsik pedig játszottak egy sort, a résztvevők átvonultak a helyi szabadtéri színpad elé, ahol kezdődött a falunap. Előbb a bacskai és a véki népdalkórus mutatta be tehetségét, majd az erdélyi származású László Attila, a Csillag születik 2011-es győztese tartotta meg koncertjét. Végül a helyi oktatási intézmények, illetve az épp itt táborozó diákok léptek műsorukkal színpadra.

Már szokás, hogy a testvértelepülések diákjai évente találkoznak valamelyik helyszínen. Idén épp Zétény lett a vendéglátó. Ezen a napon talán a  legnagyobb élményt a magyarországi motoros kaszkadőrök bemutatója jelentette, hiszen ilyesmit csak ritkán láthat az ember. Közöttük volt az a Tápai Tamás is, aki a Szellemlovas című filmben 2011-ben Nicolas Cage dublőre volt. Mint kiderült, ez a rendkívül bátor fiú nem a szavak embere, annál inkább a menedzsere, aki elárulta: hamarosan egy Guinness-rekord megdöntésére készülnek.ma7.sk
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212