Magyar Krónika
A hajdani falusi vasárnapok emléke
Magyar Krónika 2019. 07. 16. eseményekZsebik Ildikó
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A STRUCCA strucc a legnagyobb madár. A magassága két méter, de ha emelvényre áll, még több. A strucc nyaka hosszú, vékony és kopasz, hasonlít a csúnya, sovány nők nyakához. A strucc szép fehér farktollait eleinte a saját farán, később azonban a nők fején hordja.
hirdetés
Klikk ide
Talán a 40- 50 évesnél idősebbek még emlékeznek azokra az időkre, amikor falun vasárnaponként frissen vágott csirkéből készült a húsleves gazdagon megrakva a kertből kihúzott zöldségekkel, a frissen begyúrt házi tésztával.
Amikor még természetes volt, hogy a porta előtt és az udvaron szombatonként elsepregettek, mert így volt ildomos. A nők szőttek, fontak, kézimunkáztak.

Nos, ezekre a lassan teljesen feledésbe merülő vasárnapokra emlékezett július 6-én délután a Csemadok zétényi alapszervezete a falu tájházában a VI. Csemadok Kulturális Nap keretében.
A tájház és udvara • Fotó: Zsebik Ildikó
Három csirkéből készült a finom húsleves, töltelékkel és főtt hússal, az asszonyok gyúrták a házi metéltet, tisztították a zöldséget, és mire minden megfőtt, az éhes vendégsereg alig várta, hogy megkóstolhassa. A fiatalabbak mindeközben kipróbálhatták a kukoricamorzsolást, az állatsimogatást, játszhattak a csicseri óvoda népi játékaival, vagy épp a szénavárban ugrálhattak. Mint egykoron. A jó ebédhez szóló nótát pedig Újvári Marika és Csáki Tibor prezentálta. 

A helyi menyecskéken kívül itt voltak a testvértelepülések képviselői is, ahogyan azt a falu frissen választott polgármestere, Kukó Miklós elmondta: a magyarországi Helvéciából és az erdélyi Karcfalváról érkeztek.  Miután mindenki evett, ivott, beszélgetett és jól szórakozott, a kicsik pedig játszottak egy sort, a résztvevők átvonultak a helyi szabadtéri színpad elé, ahol kezdődött a falunap. Előbb a bacskai és a véki népdalkórus mutatta be tehetségét, majd az erdélyi származású László Attila, a Csillag születik 2011-es győztese tartotta meg koncertjét. Végül a helyi oktatási intézmények, illetve az épp itt táborozó diákok léptek műsorukkal színpadra.

Már szokás, hogy a testvértelepülések diákjai évente találkoznak valamelyik helyszínen. Idén épp Zétény lett a vendéglátó. Ezen a napon talán a  legnagyobb élményt a magyarországi motoros kaszkadőrök bemutatója jelentette, hiszen ilyesmit csak ritkán láthat az ember. Közöttük volt az a Tápai Tamás is, aki a Szellemlovas című filmben 2011-ben Nicolas Cage dublőre volt. Mint kiderült, ez a rendkívül bátor fiú nem a szavak embere, annál inkább a menedzsere, aki elárulta: hamarosan egy Guinness-rekord megdöntésére készülnek.ma7.sk
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212