Magyar Krónika
Szent Lőrinc könnyei hullanak
Magyar Krónika 2019. 08. 16. eseményekGulyás J. Attila
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Augusztus a csillaghullás, a meteorok hónapja, amikor porszemcsék és kisebb kődarabkák ezrei égnek el, látványos fénycsóvát húzva a Föld légkörében.
Különleges élménnyel térhetnek haza, akik a jövő keddre virradó éjszakát a Kaposvártól délre eső Zselici Csillagparkban töltik, ahol ekkortájt óránként száznál is több meteorraj húzhat el az égbolton.

A meteorhullás során az űrben keringő, többnyire homokszem méretű sziklatörmelék-darabkák több mint 100 ezer kilométeres sebességgel csapódnak be a légkörbe. A súrlódás következtében felhevülnek és fénycsóvával kísérve elpárolognak, "elégnek" a meteorok – mutat rá a különleges égi jelenség lényegére a Zselici Csillagparkot létrehozó és fenntartó Somogy Megyei Erdészeti és Faipari (SEFAG) Zrt. A csillaghullás maximuma idén ­augusztus 12–13-a éjszakájára esik.

Napjainkban a Perseidák meteorraj a jelenség legelterjedtebb elnevezése. Eredetét sokan összekapcsolják azzal, hogy a görög mitológia szerint Zeusz aranyló eső formájában nemzette a fiát, Perszeuszt. Bár a csillagzápor tényleg égből hulló aranyra hasonlít, a név forrása ennél prózaibb. A meteorraj ugyanis a Perszeusz csillagkép irányából jelenik meg az égbolton.

A Perseidák meteorrajt a keresztény országokban Szent Lőrinc könnyeinek tartják. A középkorban nagyon népszerű szent a hagyomány szerint ­augusztus 10-én, vagyis az égi jelenség maximuma környékén halt mártírhalált. A legenda szerint Lőrinc könnycseppjei halálának évfordulóján minden évben visszahullanak a Földre, ez várható a jövő hét elején is.

A hullócsillagok fénye – a közhiedelemmel ellentétben – nem túl erős, ezért egy kivilágított utcáról nagyon nehéz észrevenni őket. A Zselici Csillagparkban viszont ideálisak a körülmények a természeti jelenség észlelésére, mivel országos összevetésben a Zselicben a legalacsonyabb a fényszennyezés, érdemes a jövő hét első éjszakáját ott tölteni. Az érdeklődőket ismeretterjesztő programok várják a csillagparkban, de a Ropolyi-tó és a csillagvizsgáló környékén ezektől függetlenül bárki szabadon letelepedhet és gyönyörködhet a látványban.

Az esti és hajnali órákban egyébként ritkább a csillaghullás, viszont ilyenkor figyelhetjük meg a közel vízszintesen haladó, színes csóvát húzó, úgynevezett földsúroló meteorokat – jelezte a somogyi állami erdészet. Késő éjjel több, de meredekebben érkező hullócsillagot láthatunk, a legnagyobb aktivitás az éjfél utáni órákban várható.
A csillaghullás megleséséhez két dologra: tiszta égboltra és türelemre van szükség. Ellentétben egy tűzijáték intenzitásával, egy-egy felvillanásra perceket kell várni. hívja fel a Perseidákra kíváncsiak figyelmét a SEFAG.MN
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212