Magyar Krónika
Szent Lőrinc könnyei hullanak
Magyar Krónika 2019. 08. 16. eseményekGulyás J. Attila
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A STRUCCA strucc a legnagyobb madár. A magassága két méter, de ha emelvényre áll, még több. A strucc nyaka hosszú, vékony és kopasz, hasonlít a csúnya, sovány nők nyakához. A strucc szép fehér farktollait eleinte a saját farán, később azonban a nők fején hordja.
hirdetés
Klikk ide
Augusztus a csillaghullás, a meteorok hónapja, amikor porszemcsék és kisebb kődarabkák ezrei égnek el, látványos fénycsóvát húzva a Föld légkörében.
Különleges élménnyel térhetnek haza, akik a jövő keddre virradó éjszakát a Kaposvártól délre eső Zselici Csillagparkban töltik, ahol ekkortájt óránként száznál is több meteorraj húzhat el az égbolton.

A meteorhullás során az űrben keringő, többnyire homokszem méretű sziklatörmelék-darabkák több mint 100 ezer kilométeres sebességgel csapódnak be a légkörbe. A súrlódás következtében felhevülnek és fénycsóvával kísérve elpárolognak, "elégnek" a meteorok – mutat rá a különleges égi jelenség lényegére a Zselici Csillagparkot létrehozó és fenntartó Somogy Megyei Erdészeti és Faipari (SEFAG) Zrt. A csillaghullás maximuma idén ­augusztus 12–13-a éjszakájára esik.

Napjainkban a Perseidák meteorraj a jelenség legelterjedtebb elnevezése. Eredetét sokan összekapcsolják azzal, hogy a görög mitológia szerint Zeusz aranyló eső formájában nemzette a fiát, Perszeuszt. Bár a csillagzápor tényleg égből hulló aranyra hasonlít, a név forrása ennél prózaibb. A meteorraj ugyanis a Perszeusz csillagkép irányából jelenik meg az égbolton.

A Perseidák meteorrajt a keresztény országokban Szent Lőrinc könnyeinek tartják. A középkorban nagyon népszerű szent a hagyomány szerint ­augusztus 10-én, vagyis az égi jelenség maximuma környékén halt mártírhalált. A legenda szerint Lőrinc könnycseppjei halálának évfordulóján minden évben visszahullanak a Földre, ez várható a jövő hét elején is.

A hullócsillagok fénye – a közhiedelemmel ellentétben – nem túl erős, ezért egy kivilágított utcáról nagyon nehéz észrevenni őket. A Zselici Csillagparkban viszont ideálisak a körülmények a természeti jelenség észlelésére, mivel országos összevetésben a Zselicben a legalacsonyabb a fényszennyezés, érdemes a jövő hét első éjszakáját ott tölteni. Az érdeklődőket ismeretterjesztő programok várják a csillagparkban, de a Ropolyi-tó és a csillagvizsgáló környékén ezektől függetlenül bárki szabadon letelepedhet és gyönyörködhet a látványban.

Az esti és hajnali órákban egyébként ritkább a csillaghullás, viszont ilyenkor figyelhetjük meg a közel vízszintesen haladó, színes csóvát húzó, úgynevezett földsúroló meteorokat – jelezte a somogyi állami erdészet. Késő éjjel több, de meredekebben érkező hullócsillagot láthatunk, a legnagyobb aktivitás az éjfél utáni órákban várható.
A csillaghullás megleséséhez két dologra: tiszta égboltra és türelemre van szükség. Ellentétben egy tűzijáték intenzitásával, egy-egy felvillanásra perceket kell várni. hívja fel a Perseidákra kíváncsiak figyelmét a SEFAG.MN
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212