Magyar Krónika
Ki volt Nikola Tesla valójában?
Magyar Krónika 2019. 09. 05. eseményekZsótér Indi Dániel
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
A századforduló legnagyobb hatású tudósa, Nikola Tesla személyét a mai napig titkok és kérdések övezik.

Nikola Tesla, a viharban született
Már Tesla születésének körülményei sem voltak mindennaposnak mondhatóak, lévén, hogy pontban éjfélkor látta meg a külvilágot, úgy, hogy odakint az évszázad egyik legnagyobb vihara tombolt, a földet és az eget villámok kötötték össze másodpercenként. Iskolai évei alatt már korán megmutatkozott az érdeklődése a természettudományos tárgyak iránt, később pedig a főiskolán, hogy fizetni tudja tanulmányait, szerencsejátékozni kezdett. Hiába volt viszont jó benne, emiatt mégis kicsapták az iskolából, hogy aztán máshol tanuljon tovább.

Nikola Tesla, a teleportáló
Visszahúzódó de intellektusról árulkodó személyisége és különös, de hasznos találmányai miatt sokan tartottak Teslától a tudományos életben. Még az is elterjedt róla, hogy képes a teleportálásra, emiatt a századforduló gyakran hozták összefüggésbe a boszorkánysággal, amit ő rendszeresen tagadott. Persze az is igaz, hogy azt vallotta: az ő agya csak egy membrán, ami felfogja a kozmoszból érkező gondolatokat, amiket ő csak lerajzol és összerak.

Nikola Tesla, a rivális
Tesla, főleg fiatal korában, kifejezetten nem volt versengő típus, kortársai pedig ezt rendszeresen ki is használták. Ezért történhetett, hogy több emberrel is összetűzésbe keveredett a rádió és a radar feltalálását illetően. Tesla nem volt kifejezetten jó üzletember, és az érvényesítő képességnek is híján volt. Ezt használta ki Thomas Edison, a kor másik nagyszabású feltalálója. Tesla egy ideig nála dolgozott, amikor viszont felvetette, hogy Edison egyenáramú rendszerét, az ő váltóáramjára kellene cserélni gazdasági okokból, Edison azzal támadta, hogy a váltóáram veszélyes. Teslát felkarolta egy befektető, így az egyenáram/váltóáram párharcból utólag Tesla jött ki jól, pedig Edison még egy elefántot is elpusztított Tesla rendszerével, hogy bizonyítsa igazát.

Nikola Tesla, a jövő hírnöke
Tesla élete során közel 150 találmányt jegyeztetett be, ezeknek pedig jó részét valamilyen formában használjuk a mindennapokban. Ilyen a repülők helyből indulásának elve, a távirányító, a különböző működési elvű motorok, vízi erőmű a Niagaránál, vagy maga a váltóáram. Hitt abban, hogy a világ különböző részein élő embereket össze lehet kötni majd valahogy, és abban is, hogy a nőknek nagyobb szerepet kell vállalniuk majd a világ vezetésében.

Nikola Tesla, a pop ikon
Számtalan film, képregény, irodalmi mű, ihletődött meg vagy foglalkozott személyével. Elon Muskhoz köthető elektromos autó is az ő nevét viseli, de Tesla egyik elfeledett találmánya, a "halálsugár" is beékelődött a popkultúrába, elég csak a Csillagok Háborúja Halálcsillagjára gondolni. Tesla nagyon hitt a fejlődésben és a tudomány szabadságában, egyszer azt mondta:
Egy tudós soha nem az azonnali eredményt célozza meg, hanem a fát ültető kertészhez hasonlóan a jövőnek dolgozik.MN-online
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212