Magyar Krónika
Egy ujjdarab írhatja át az ősi rokonunkról alkotott képet
Magyar Krónika 2019. 09. 22. események
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a gyenyiszovai ember ujja jobban hasonlított a modern emberéhez, mint a neandervölgyiéhez – írja az MTI. A szakértők egy 2008-ban talált ujjfosszíliát elemezve jutottak erre a megállapításra.
A korábbi vizsgálatok alapján a neandervölgyi és a modern ember mintegy 800 ezer évvel ezelőtt fejlődött ki egy ismeretlen közös ősből, majd nagyjából 400 ezer éve a gyenyiszovai emberek és a neandervölgyiek is szétváltak. Utóbbi csoport később Ázsiába vándorolt, míg a neandervölgyi ember nagyrészt Európában maradt. Mindhárom emebertípus egyedi módon fejlődött, de eléggé hasonlóak maradtak ahhoz, hogy alkalmanként egymással is szaporodjanak.
Fotó: iStock
A gyenyiszovai embert 2010-ben fedezték fel, miután átfogó elemzés alá vetettek egy két évvel korábban, az Altáj-hegységben fekvő Gyenyiszova-barlangban feltárt ujjpercet. Azóta csak kevés gyenyiszovai fosszíliát azonosítottak: egy állkapocscsontot, három zápfogat és egy ujjhegyet.

A kutatók most utóbbi leletet vizsgálták, majd arra jutottak, hogy ugyanannak a kisujjnak a része volt, mint a másik töredék. Így összességében megismerhették, milyen is lehetett a gyenyiszovai ujj. A csapat megállapította, hogy a gyenyiszovai ujj a modern emberéhez hasonlított, sokkal inkább, mint a neandervölgyi ember ujjára.

Az eredmény meglepte a kutatókat, mivel a gyenyiszovai ember sokkal közelebbi rokonságban állt a neandervölgyivel.

Fontos kiemelni, hogy a felfedezés nem jelenti azt, hogy a gyenyiszovai ember általánosságban is jobban hasonlított a modern emberre. Az új eredmények inkább azt sugallják, hogy a gyenyiszovai ember fejlődése során hasonló módon használta a kezeit, mint közvetlen őseink.

24.hu

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212