Magyar Krónika
Egy ujjdarab írhatja át az ősi rokonunkról alkotott képet
Magyar Krónika 2019. 09. 22. események
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A STRUCCA strucc a legnagyobb madár. A magassága két méter, de ha emelvényre áll, még több. A strucc nyaka hosszú, vékony és kopasz, hasonlít a csúnya, sovány nők nyakához. A strucc szép fehér farktollait eleinte a saját farán, később azonban a nők fején hordja.
hirdetés
Klikk ide
Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a gyenyiszovai ember ujja jobban hasonlított a modern emberéhez, mint a neandervölgyiéhez – írja az MTI. A szakértők egy 2008-ban talált ujjfosszíliát elemezve jutottak erre a megállapításra.
A korábbi vizsgálatok alapján a neandervölgyi és a modern ember mintegy 800 ezer évvel ezelőtt fejlődött ki egy ismeretlen közös ősből, majd nagyjából 400 ezer éve a gyenyiszovai emberek és a neandervölgyiek is szétváltak. Utóbbi csoport később Ázsiába vándorolt, míg a neandervölgyi ember nagyrészt Európában maradt. Mindhárom emebertípus egyedi módon fejlődött, de eléggé hasonlóak maradtak ahhoz, hogy alkalmanként egymással is szaporodjanak.
Fotó: iStock
A gyenyiszovai embert 2010-ben fedezték fel, miután átfogó elemzés alá vetettek egy két évvel korábban, az Altáj-hegységben fekvő Gyenyiszova-barlangban feltárt ujjpercet. Azóta csak kevés gyenyiszovai fosszíliát azonosítottak: egy állkapocscsontot, három zápfogat és egy ujjhegyet.

A kutatók most utóbbi leletet vizsgálták, majd arra jutottak, hogy ugyanannak a kisujjnak a része volt, mint a másik töredék. Így összességében megismerhették, milyen is lehetett a gyenyiszovai ujj. A csapat megállapította, hogy a gyenyiszovai ujj a modern emberéhez hasonlított, sokkal inkább, mint a neandervölgyi ember ujjára.

Az eredmény meglepte a kutatókat, mivel a gyenyiszovai ember sokkal közelebbi rokonságban állt a neandervölgyivel.

Fontos kiemelni, hogy a felfedezés nem jelenti azt, hogy a gyenyiszovai ember általánosságban is jobban hasonlított a modern emberre. Az új eredmények inkább azt sugallják, hogy a gyenyiszovai ember fejlődése során hasonló módon használta a kezeit, mint közvetlen őseink.

24.hu

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212