Magyar Krónika
Miért Afrikára jellemző a sötétebb bőrtípus?
Magyar Krónika 2019. 10. 05. eseményekLugosi Péter
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A STRUCCA strucc a legnagyobb madár. A magassága két méter, de ha emelvényre áll, még több. A strucc nyaka hosszú, vékony és kopasz, hasonlít a csúnya, sovány nők nyakához. A strucc szép fehér farktollait eleinte a saját farán, később azonban a nők fején hordja.
hirdetés
Klikk ide
Miért van az, hogy a bolygó különböző régióiból származó emberek bőrszíne eltérő? Miért van az, hogy a trópusok közelében élők bőre például átlagosan sötétebb, míg Skandinávia lakói jellemzően világos bőrűek? A választ a napsugárzásnál kell keresni.
Amikor őseink Afrika forró és száraz régióit járva élelmet kerestek, az egyik komoly kihívást az jelentette, hogy testüket hűteni tudják – írja a Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeum oldala. Az evolúció a verejtékmirigy-szám növekedésének, illetve a szőrzet csökkenésének kedvezett, ez ugyanis elősegítette a verejtékezést és a testhőmérséklet szabályzását.

A gyérebb szőrzet ugyanakkor problémát is okozott, hiszen a bőr így védtelenné vált az Egyenlítő környékén különösen erős napsugárzással szemben.

Mivel az UV-sugárzás komoly károkat okozhat a szervezetnek (erről itt írtunk bővebben), a természetes kiválasztódás a fénnyel szemben ellenállóbb egyedek szaporodását segítette.

A melanin, azaz a sötét pigment egyfajta természetes napvédőként funkcionál, amely képes csökkenteni a sugárzás káros hatásait. Éppen ezért az Egyenlítő térségében, ahol sok a napsütéses órák száma, a sötétebb, melaninban gazdag bőrtípus lett meghatározó. Idővel azonban őseink egy része Eurázsiába vándorolt, ahol már jóval kevesebbet süt a nap. Itt már a sötét bőr kevésbé előnyös, mert csökkenti a sugárzásból felvehető, az egészség számára elengedhetetlen D-vitamin mennyiségét.

Akkor mégis miért van az, hogy északabbi területeken is jellemző lehet a sötétebb árnyalat? (Gondoljunk csak eszkimókra.) A választ a táplálkozásnál kell keresni: ezek a populációk rendszerint nagy mennyiségű halat, rákot és egyéb D-vitaminban gazdag tengeri táplálékot fogyasztanak, ezért evolúciós szempontból felesleges lett volna, ha fejlődésük során bőrük világosabbá válik.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212