Magyar Krónika
Miért Afrikára jellemző a sötétebb bőrtípus?
Magyar Krónika 2019. 10. 05. eseményekLugosi Péter
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Miért van az, hogy a bolygó különböző régióiból származó emberek bőrszíne eltérő? Miért van az, hogy a trópusok közelében élők bőre például átlagosan sötétebb, míg Skandinávia lakói jellemzően világos bőrűek? A választ a napsugárzásnál kell keresni.
Amikor őseink Afrika forró és száraz régióit járva élelmet kerestek, az egyik komoly kihívást az jelentette, hogy testüket hűteni tudják – írja a Smithsonian Nemzeti Természettudományi Múzeum oldala. Az evolúció a verejtékmirigy-szám növekedésének, illetve a szőrzet csökkenésének kedvezett, ez ugyanis elősegítette a verejtékezést és a testhőmérséklet szabályzását.

A gyérebb szőrzet ugyanakkor problémát is okozott, hiszen a bőr így védtelenné vált az Egyenlítő környékén különösen erős napsugárzással szemben.

Mivel az UV-sugárzás komoly károkat okozhat a szervezetnek (erről itt írtunk bővebben), a természetes kiválasztódás a fénnyel szemben ellenállóbb egyedek szaporodását segítette.

A melanin, azaz a sötét pigment egyfajta természetes napvédőként funkcionál, amely képes csökkenteni a sugárzás káros hatásait. Éppen ezért az Egyenlítő térségében, ahol sok a napsütéses órák száma, a sötétebb, melaninban gazdag bőrtípus lett meghatározó. Idővel azonban őseink egy része Eurázsiába vándorolt, ahol már jóval kevesebbet süt a nap. Itt már a sötét bőr kevésbé előnyös, mert csökkenti a sugárzásból felvehető, az egészség számára elengedhetetlen D-vitamin mennyiségét.

Akkor mégis miért van az, hogy északabbi területeken is jellemző lehet a sötétebb árnyalat? (Gondoljunk csak eszkimókra.) A választ a táplálkozásnál kell keresni: ezek a populációk rendszerint nagy mennyiségű halat, rákot és egyéb D-vitaminban gazdag tengeri táplálékot fogyasztanak, ezért evolúciós szempontból felesleges lett volna, ha fejlődésük során bőrük világosabbá válik.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212