Magyar Krónika
Meg fog lepődni, hogyan jött létre a szusi
Magyar Krónika 2019. 10. 05. események
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Honnan származhat a szusi? Olvasóink nyilván sejtik, hogy ha feltesszük ezt a kérdést, a válasz nem lehet egyszerűen az, hogy Japánból. Helyes a megérzésük, a mára japán nemzeti ételnek számító szusi eredete Délkelet-Ázsiába vezethető vissza, és onnan kínai közvetítéssel került a szigetországba.
A tartósítást szolgálta

A kutatások szerint a Mekong folyó környékén élő halászok voltak azok, akik a nyers halszeleteket valamikor a Kr.u. I. század táján először rizzsel keverték össze, és ez a szokás terjedt el aztán előbb északi, majd keleti irányban.
A japán nemzeti büszkeség számára azonban van egy enyhítő körülmény, a délkelet-ázsiai halászok egyáltalán nem a kifinomult ízharmóniák elérése miatt cselekedtek így, sőt a hal elfogyasztása előtt a rizst eltávolították róla, majd kidobták.

Az ő problémájuk ugyanis az volt, hogy a Mekong bő halászzsákmányt biztosított ugyan, viszont a párás, meleg klímában a fogás gyorsan megromlott, így sem hosszabb időre tárolni, sem hosszabb távra szállítani nem lehetett. Erre dolgozták ki azt a módszert, hogy a kifilézett halszeleteket sóval összekevert rizsben tárolták, és így hosszú hónapokra tartósították azokat. Az erősen sós rizs azonban ehetetlen volt.
Sandra Fastre / Hans Lucas

Ecettel helyettesítették

A japánok valamikor a VII-VIII. század körül vették át a szokást, majd a következő évszázadok során a sót a közben feltalált rizsecetre cserélték, amely hasonlóan tartósította a halat, de a rizst sem változtatta ehetetlenné.

Innen aztán már egyenes út vezetett odáig, hogy a szusikészítés ne elsősorban tartósítási eljárás, hanem folyamatosan fejlődő és átalakuló konyhaművészet legyen. A XIX. században már a mai szusihoz hasonló, frissen készített harapnivalókat kínáló vendéglátóhelyek ezrei bukkantak fel a szigetország minden táján, majd a XX. század elejétől lassan a nyugati világ is megszerette ezeket a csemegéket. BBC History
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212