Magyar Krónika
Fedák Sárira emlékezünk
Magyar Krónika 2019. 11. 04. eseményekSárdi Krisztina
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A STRUCCA strucc a legnagyobb madár. A magassága két méter, de ha emelvényre áll, még több. A strucc nyaka hosszú, vékony és kopasz, hasonlít a csúnya, sovány nők nyakához. A strucc szép fehér farktollait eleinte a saját farán, később azonban a nők fején hordja.
hirdetés
Klikk ide
A 20. század egyik legnagyobb hatású művésze 140 éve született
Kivételes színészi pályáját fényképek, levelek, kellékek, jelmezek reprezentálják. Egyetlen magyar színművészről sem készült annyi fotográfia a huszadik század elején, mint róla. – írja Gajdó Tamás színháztörténész a ma száznegyven éve született Fedák Sáriról.
Fedák Sári
Fotó: Wikipedia
Beregszászon született 1879-ben, a város színháza előtt tavaly óta szobor őrzi emlékét. Rákosi Szidi híres színiiskolájába járt, majd az akkor induló Király Színházhoz szerződött 1903-ban.

Elsöprő sikert aratott olyan híres nadrágszerepekben, mint Huszka Jenő Bob hercege vagy Kacsóh Pongrác János vitéze. Rajongott érte Ady és Németh László is. A hat nyelven beszélő primadonna 1908 és 1910 között Bécsben, Londonban, Párizsban lépett fel, hazatérve prózai darabokban is remekelt.

A Tanácsköztársaság bukása után "vörösnek" bélyegezték, ezért Bécsbe költözött, majd Molnár Ferenc második felesége volt, amíg a drámaíró el nem hagyta őt Darvas Liliért. A II. világháború végén a bécsi Donausender rádióbemondója volt, ezért nyolc hónap börtönre ítélték. Nyáregyházai száműzetéséből Szendrő József, a Déryné Színház igazgatója hívta a fővárosba Csiky Gergely A nagymama című vígjátékának címszerepére, amit már nem tudott eljátszani.

1955. május 5-én hunyt el. Róla kapta nevét az ulti legmagasabb kontrája és a soroksári színház is. Ma délután Látta Fedák Sárit? címmel idézik fel alakját a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212