Magyar Krónika
Honthy Hanna a színpadnak élt
Magyar Krónika 2019. 11. 29. eseményekTemesi László
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Negyven éve hunyt el az operettek királynője, a primadonnák primadonnája
Az operett legendás nagyasszonya, Honthy Hanna negyven éve, 1978. december 30-án hagyta itt a műfaj színes és az akkori rendszer szürke világát. Olyan díva távozott az élők sorából, akiért egy ország rajongott, aki korának meghatározó sztárja volt, jellegzetes hanggal és fejedelmi allűrökkel megáldva, pedig a mélyszegénységből jutott fel a csúcsra.

Honthy Hanna valóban mélyről indult, hiszen Hügel János nyomdász és Hanrich Emma varrónő lányaként 1893. február 21-én született, és egy erzsébetvárosi, földszinti kis lakásban nőtt fel. Hároméves korában az apja elhagyta a családot, édesanyja és a nagyanyja nevelte fel nehéz körülmények között. A kis Hannának tehát nem volt apáról, jó férjről és boldog családról való emléke, talán ez is oka lehetett annak, hogy felnőttként sem tudott odaadóan szeretni. Balett-táncosnak tanult, de szívós munkával az ország első számú primadonnája lett.Az Első Hölgy kor nélküli és test nélküli. Nem az emberi vágy, hanem a művészi akarat élteti és teszi vonzóvá. Honthy sosem alakít, sosem szerepet formál, megkülönböztethetetlenek Grande Dame figurái egymástól, legyen akár Anna a Gerolsteini nagyhercegnőben, Antónia a Mária főhadnagyban, Madame Fleury a Luxemburg grófjában. Így éri el, hogy 1954 óta már három nemzedék egészen biztos abban: a Csárdáskirálynő címszereplője az idős Cecília, míg a fiatal és szenvedélyes Szilvia csak a szubrettség halvány utóképe– olvasható Jákfalvi Magdolna színháztörténész Honthy Hannáról szóló tanulmányban, és valóban: az idősebb korosztály főleg vele azonosítja a Csárdáskirálynőt, Szilvia helyett Cecíliát, aki előtte évtizedekig csupán másodszereplőnek számított a világhírű operettben.

Honthy nimbuszának volt köszönhető, hogy a korosodó hölgyet főszereplővé léptette elő a Kellér Dezső–Békeffy István írópáros, és attól kezdve az Operettszínház nagyasszonya még hosszú évekig lubickolt "új" szerepkörében s varázsolta el a szocialista szürkeségben éldegélő nézőit, akik rajongtak arisztokratikus, ám modoros mozdulataiért, elbűvölő mosolyáért, könnyed, humoros hódító szerepeiért és nem utolsósorban csengő hangjáért.

Pedig a könnyed, kedves mozdulatok, mondatok, dalok, valamint mosolyok mögött egy kemény, céltudatos, törekvő, másokat könnyen megbántó személyiség lakozott. Egykori öltöztetőnője, a Veszprémben élő Nádasdy Borbála így mesélt híres munkáltatójáról: Az ötvenes években reggelenként én vittem be neki a teát odahaza, illetve az Operetettszínházon kívüli fellépésein öltöztettem. Semmi se volt jó neki, állandóan szidott. Önző volt, csak a színpadnak élt.
Nem tűrte meg maga körül se a tehetségteleneket, se a tehetségeseket, főleg a vetélytársakat
Fotó: MTI/Farkas Tamás
Nádasdy Borbála csupán két évig bírta az ünnepelt primadonna közelségét, majd felmondott. Tőle tudni, hogy házvezetőnőihez szintén nagyon szigorú volt, igaz, önmagához is. Mindene a színház, a színpad volt. Ezt erősítik meg azok a történetek is, amelyek arról szólnak, hogy kezdés előtt már két órával bement szeretett színházába, hogy ráhangolódjon a szerepére, s még hetvenévesen is ének- és táncórákra járt. Mindenkitől elvárta a pontosságot és a precizitást.

Medgyesi Mária főiskolás korában, 1956-ban játszhatott Honthyval Stáziként a Csárdáskirálynőben, 1967-ben pedig Szilviaként lett a partnere. Két dolgot nem szeretett Hannuska: ha valaki szemtelen volt vagy nagyon hízelgett – mondta. – Én egyiket sem tettem. Nem jártam be az öltözőjébe, végül egyszer aztán ő jött át hozzám. Attól kezdve jóban voltunk. Tisztelettel gondolok rá, boldog vagyok, hogy két szerepben is találkoztam vele. Domonkos Zsuzsa Kovács Józseffel közösen, pályakezdő fiatalként abban a megtiszteltetésben részesült, hogy Honthy felajánlotta, tanítja őket. A lakására jártak, bár, mint ő maga fogalmazott, a stílust nem, csak a mesterséget lehet tanítani, illetve tanulni. "Sose felejtem, amikor egy jelenetben Vámos László tanár úr rászólt, hogy forduljon a másik oldalra, ő azt válaszolta, nem lehet, mert akkor nem mutat jól a sleppje. Vallotta, a színpadon igen fontos megtanulni járni, ülni, viselkedni. Ezt nála nem sokan tudták jobban. A humorát is többen dicsérik. Ezt bizonyítja a történet, amelyet Felföldi Anikótól hallottunk: Honthy híres volt a humoráról. A nyolcvanadik születésnapját a Csárdáskirálynő díszelőadásával ünnepeltük. Miközben Kellér Dezső köszöntötte Hannuskát, azt lehetett látni, hogy ő ott topog mellette, mire Kellér megkérdezte: – Művésznő, valami baj van? – Nem – hangzott a válasz –, taposom a nyolcvanat. A másik sztori pedig így szól: Mindenki tudta, hogy Kamillkával (Feleki Kamill) viszonya van. Hol szerették egymást, hol nem, de játszani mindig imádtak együtt. Amikor Hannuska előbb kapta meg a Kossuth-díjat, Feleki annyit mondott: Nem baj, neki már úgyis Kossuth Lajos ígérte meg. Honthy Hanna tehát ellentmondásos művész volt – mondanak rá jót is, rosszat is. Egy biztos: nem tűrte meg maga körül se a tehetségteleneket, se a tehetségeseket, főleg ha vetélytársnak számítottak. Erről Fenyvessy Éva, a legendás Hyppolit, a lakáj című film üdvöskéje mesélt évekkel ezelőtt e sorok írójának: Többször is be kellett Honthy helyett ugranom, amikor megbetegedett, de annyira rosszulesett neki a sikerem, hogy egyszer inkább gyorsan felépült, mikor megtudta, hogy megint én játszom helyette… Ahol tudott, keresztbe tett nekem. Nem is futottam be fényes primadonnakarriert, pedig állítólag elég tehetséges voltam ebben a műfajban. Még sok történetet lehetne felidézni Honthy Hannáról, aki hosszú pályafutása alatt elérte, hogy még ma is emlegetik legendás alakját, aki halála után szobrot kapott, és akiről díjat neveztek el. A Budapesti Operettszínházban 2016. február 22-én a társulat aktív és nyugdíjas primadonnáinak gyűrűjében avatták fel egész alakos bronzszobrát, melynek állandó helye azóta is a teátrum nézőtéri társalgójának télikertjében van.

Az avatóbeszédben elhangzott, hogy a primadonnák primadonnájára még száz év múlva is emlékezni fog a szakma és a közönség. Ebben biztosak lehetünk.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212