Magyar Krónika
Tisztesség és balítélet, avagy megtagadható-e a nemzet?
Magyar Krónika 2019. 12. 22. eseményekSzili Katalin
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
A nemzet az összetartozás megfoghatatlan, mégis létező köteléke, amely a "nem vagy egyedül" katartikus élményét, erejét adja. Mint ahogyan egy családban a szülő akár élete árán is védi, óvja gyermekeit, úgy a nemzet államának mindenkori kormánya is felelősséget visel nemzete tagjaiért

Felelősség és tisztesség – ezt hagyta veszni az önmagát baloldalinak nevező politikai elit 2004. december 5-én. Tizenöt esztendeje annak, amikor a magyar választók erről döntöttek: Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással magyar állampolgárságot kapjon az a nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a magyar igazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja? Előtte pár hónappal, 2003 nyarán jelentette be a Magyarok Világszövetsége, hogy népszavazást kezdeményez a kettős állampolgárság megadása kérdésében. A parlament szeptemberi döntésével 2004. december 5-re írta ki a voksolást. Novemberben az akkori kormánypártok vezetői, semmibe véve a választók ezeréves gyökerű, lelki kötődését a nemzethez, szégyenletes módon úgy döntöttek, hogy a kettős állampolgárság elleni szavazásra serkentik választóikat.

Mi is történt ezen a napon?

A választópolgárok nagy tömege távolmaradásával, kisebbik része pedig szavazatával tüntetett a kormányzó elit ellen, amely magára hagyta gyermekeit. Pedig voltak, akik kiáltottak, voltunk, akik kiáltottunk, hogy ne, ne csináljátok! A Magyar Nemzet akkor azt írta, hogy a tisztesség mindig kiütközik valahogyan, az igazság előbb-utóbb mindig helyrebillen. Fölmagasodni nem bírhatsz, de lobogsz még, szélkaszabolta magyar nyelv. – fogalmazta meg egykor Illyés Gyula, s ezt akár a becsületről is írhatta volna.

A becsületet tartva szem előtt, a Magyar Szocialista Párt társadalompolitikai tagozata minderről közleményt juttatott el az MSZP elnökségéhez, amelyben egyebek mellett a következő olvasható: "Az MSZP elnöksége által meghirdetett kategorikus NEM válasz eltér a baloldali érzelmű emberek jelentős részének véleményétől.

A vita alapján azt javasoljuk, az MSZP haladéktalanul vonuljon ki ebből a politikai küzdelemből, s hagyjon fel eddigi kampányával!

Bízza a részvételt és a döntést a választók szabad akaratára! Legyen az új üzenet: Szavazzon mindenki a lelkiismerete szerint!" Az MSZP társadalompolitikai tagozatának ügyvivő testülete, név szerint Déri Viktor, Gazsó Ferenc, Gráner Gyula, Kerényi György, Rubicsek Sándor, Sípos József és Vajda János írta alá ezt a közleményt. Géczi József és Kósa Ferenc, mindketten az MSZP parlamenti képviselői, szintén egyetértettek a nyilatkozattal. Akkor ez volt a becsület és a tisztesség, s nem utolsósorban bátorság is kellett hozzá, hogy ezt kimondják. Tisztelet és köszönet nekik.

Jómagam az Országgyűlés elnökeként szintén ezt képviseltem. Éreztem és tudtam, hogy honfitársaink, köztük a baloldaliak is érzik, tudják, mi a tét, értik és tudják, mi az, hogy nemzet. Mély meggyőződésem volt akkor is és most is az, hogy aki a nemzetét tagadja, gyökerét veszti. Így járt az akkori kormányzó elit.

Gyökértelenségük azóta is végigkíséri őket, nem kellene hát csodálkozniuk azon, hogy kisebb-nagyobb politikai formációkra szakadva azóta sem tudják a választók nagy tömegének bizalmát visszaszerezni. Az sem véletlen, hogy több jeles értelmiségi hátat fordított nekik. Aki viszont a nemzetének fordít hátat, az nem érdemel más politikai sorsot.

A nemzethez való tartozás kérdésében ez az ország soha nem volt megosztott. Akkor sem, most sem! Magyarnak lenni mindig is felemelő érzést jelentett és jelent, éljen az ember a világ bármely pontján.

A globalizmus sem szabdalhatja szét ezeket a kötelékeket, melyek erősítik az egymás iránti felelősséget. Felelősség és cselekvés! Cselekedni kell a mindennapokban. Nem csak környezetvédelmi pánikriadót kell fújni, óriási a felelősségünk a nemzeti gyökerek ápolásában, ezek megőrzésében, az új generációk számára történő átörökítésében is.

2010-ben a parlament megalkotta a törvényt az állampolgárságról, s mára már több mint 1,2 millió honfitársunk kapta meg. A nemzeti összetartozás napja lett június 4-e. Van nemzetstratégiánk, működik a Magyar Állandó Értekezlet, a Magyar Diaszpóra Tanács, nagyságrendekkel bővültek a vonatkozó támogatások. Tudjuk, hogy csak egy erős, összetartó nemzet képes együttesen küzdeni a kisebbségi jogokért, autonómiá­ért. Tudjuk, hogy a trianoni centenárium évében kiváltképp aktuális egymásba fonni a kezeket és össze kell kapaszkodni.

Márai Sándor azt írja: A somlói borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség, nyugati műveltség. Van benne valami Ázsia nyugalmából és Európa kíváncsiságából. Ez a legszerencsésebb keverék borban és emberben. Igaza van.

A szerző miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212