Magyar Krónika
Táboroztak a montreáli cserkészcsapatok
Magyar Krónika 2020. 02. 17. eseményekNemes Csilla
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Január 17. és 19. között téli tábort szervezett a montreali 37. Szent Margit lánycserkész- és 23. Szent László fiúcserkészcsapat. A tábor helyszíne ezúttal a St-Adolphe-d'Howard településen elterülő, 1926-ban alapított, és a csapatok által közkedvelt Camp Kinkora táborozóhely volt.
A tábori előkészületek már hetekkel korábban megkezdődtek, így minden feltétel adott volt a zökkenőmentes lebonyolításhoz. A tábor központi témája és kerettörténete államalapító Szent Isván alakja köré épült fel. Nem véletlen volt a témaválasztás, hiszen a csapatok már megkezdték a felkészülést a nyári Jubileumi Nagytáborra, melynek mottója: "Építsünk országot".

Változatos és színes, ugyanakkor információkban gazdag és szórakoztató programot állítottak össze a vezetők: minden tevékenység valamilyen módon kapcsolódott az országalapítóhoz. Emellett a különböző napok mottóját Szent István Imre herceghez intézett intelmeiből származó idézetek adták.
A táborparancsnoki tisztséget Csukly Erzsébet, a lánycserkészcsapat parancsnoka töltötte be. A táborban látogatást tett Kontra Tamás, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség kelet-kanadai körzeti parancsnoka is.

A táborverés a nagyobb cserkészek és vezetők péntek esti érkezésekor lezajlott. Hozzájuk csatlakoztak szombat reggel a kiscserkészek is. A reggeli megszokott programot követően rövid ismertető hangzott el a magyar koronázási jelvényekről, részletesebben pedig a szent koronáról. Ezt kézügyességi tevékenység követte: a kiscserkészek lerajzolták, a nagyobbak pedig fém lemezre dombornyomással készítették el az általuk kiválasztott jelvényt.

Gyönyörű szép munkák születtek, miközben megérkezett Gizella királyné a jelvények másolatával, majd mindenki nagy örömére – egy korábbi cserkészvezető személyében – maga István király is tiszteletét tette. Ezt követően a benti tevékenységet kinti váltotta fel: a kisebbek önfeledten játszottak a nagy hóban, míg a nagyobb cserkészek hókunyhók készítésében serénykedtek. Senki nem érzékelte az idő múlását, csak a csengő megszólalása emlékeztetett az ebédidőre.

A finom ebéd után a kicsiknek pihenő következett: Benedek Elek meséivel ismerkedtek. A nagyobbak folytatták a szabadtéri programot. Később a kiscserkészek is csatlakoztak hozzájuk, és vidám szánkózás vette kezdetét.

A következő programhoz mindenki egyenruhába öltözött – ezzel is hangolódva nem csak lélekben a misére. A lelki táplálékban gazdag bibliai üzenetet Mike Shaw atya adta át, aki fiatalos, lendületes stílusával építő és sokatmondó gondolatokkal ajándékozta meg a résztvevőket. Kiemelte, hogy a cserkészet egyik alappillére a szolgáló lelkület. Ezért arra szólított fel mindenkit, hogy a nemzetek és népek között bátran világítsanak szolgálatukkal, majd gitárkísérettel előadott énekek közben szentáldozásban részesítette, valamint megáldotta a jelenlévőket.
Az esti étkezés előtt mindenkit "felébresztett" a mozgásos játék, ami a király és kirányné esti lakomájával folytatódott. A fejedelmi vacsorához járó szórakoztatás az őrsök feladata volt, akik egyenként sorakoztak fel, hogy a királyi pár véletlenül se unatkozzon – és főként, hogy ne ásítson. Mindeközben a szolgák folyamatosan gondoskodtak arról, hogy semmi se hiányozzon az asztalukról, ahol – a korhű étkezés felelevenítése kedvéért – nyoma sem volt evőeszköznek.

A kiadós lakoma után minden őrs a kandallóban megrakott "tábortűz" köré telepedett, és sorra mutatta be a korábban begyakorolt jeleneteket a király előtt, aki megelégedéssel nyugtázta és tapssal díjazta a produkciókat. Mindeközben dalos betétek és összekötő szövegek biztosították a kerettörténet fonalának a töretlenségét.

A kiscserkészek nyugovóra térése után pedig a vezetők előadásában elevenedtek meg Magyarország történelmének legmeghatározóbb mozzanatai: keresztyénség felvétele, koronázás, az ország felajánlása Szűz Máriának. Nagyon meghitt pillanat volt ez, minden jelenlevő átélhette az esemény történelmi jelentőségét: a több mint ezer éve hozott döntések sorozata messzemenő következményekkel járt az ország jövőjére nézve.
Az esti program a szokásos zászlólevonással és a szeretetkörben felcsendülő "Szellő zúg távol" énekkel ért véget. Bár a parázs kialvófélben volt a kandallóban, a cserkészlelkekben a szikra igazi lángra kapott, amit újra és újra továbbadni nemes feladat és kötelesség.Nemes Csilla
KCSP ösztöndíjas
Montreal
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212