Magyar Krónika
Virtuálisan elérhetővé tette Mátyás király pompás Corvináit az Országos Széchényi Könyvtár
Magyar Krónika 2020. 07. 07. események
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A BOGÁRA bogár a földön mászik. De akár mászik, akár nem, mindenesetre három fő részből áll, úgymint: a fej, a tor és a potroh. Szervezetileg tehát sokkal fejlettebb, mint az ember, amelynek csak egy fő része van, úgymint: a has. Némely embernek a hasa helyett szintén potroha van.
hirdetés
Klikk ide
Pergamenlaptól a luxuskódexekig
Virtuálisan elérhetővé tette Mátyás király pompás Corvináit az Országos Széchényi Könyvtár
Fotó: MH/Hegedüs Róbert
Kódexekbe lapozhatunk és bebarangolhatjuk A Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállítás termeit otthonról, ugyanis az Országos Széchényi Könyvtár elérhetővé tette a 2018/2019-es monumentális kiállításának 3D-s online változatát.

A virtuális tárlaton többek között középkori kódexek, pénzérmék és a Mátyás-trónkárpit látható, valamint megtekinthetők a kiállításon levetített kisfilmek is – közölte lapunkkal az intézmény.

A nemzeti könyvtár Mátyás király örökségének egyik legjelentősebb őrzője, 2018 őszén számos pompás Corvina és díszkódex érkezett az időszaki kiállításra magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól. A nagyszabású tárlat egyik különlegessége az volt, hogy a hazánkban őrzött ötvenhárom Corvinával csaknem hiánytalanul találkozhatott a látogató. Az online tárlat elkészültével egy időben az A'Design Award nemzetközi szervezet Belsőépítészet és Kiállítás kategóriában bronzminősítéssel díjazta a kiállítást, amelyet Gazdag Mária belsőépítész tervezett.

A virtuális tárlat a tudományos koncepciót vizuálisan felerősítve egy könyvtár születését mutatja be képi és szimbolikus eszközökkel a pergamenlaptól kezdve egészen a luxuskódexekig.

MH
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212