Magyar Krónika
Letűnt évszázadok: ki kell vágni Mária Terézia fáját a tallósi kastélyparkban
Magyar Krónika 2020. 07. 29. események Horváth Szomolai Andrea
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A BOGÁRA bogár a földön mászik. De akár mászik, akár nem, mindenesetre három fő részből áll, úgymint: a fej, a tor és a potroh. Szervezetileg tehát sokkal fejlettebb, mint az ember, amelynek csak egy fő része van, úgymint: a has. Némely embernek a hasa helyett szintén potroha van.
hirdetés
Klikk ide
Elveszíti büszkeségét a Mátyusföld legnagyobb és legértékesebb kastélyparkja. A tallósi Esterházy kastély parkjának ékességét, az évszázadokat összekötő, 257 éves kocsánytalan tölgyfát a dendrológiai szakvélemény szerint ki kell vágni. Az Esterházy családtól örökölt monda szerint ezt a tölgyet még Mária Terézia ültettette.
Mária Terézia fáját elpusztította az idő vasfoga
Fotó: Lachatova Katalin, Facebook
Szomorú hír érkezett július 20-án Tallósra, a dendrológiai intézet szakvéleménye szerint az Esterházy kastély mellett elterülő park legendás fáját, a 257 éves kocsánytalan tölgyet már nem lehet megmenteni, a fa egésze veszélyforrásként baleseti kockázatot jelent.

Horváth Zoltán, Tallós polgármestere megerősítvén a hírt elmondta, már napokkal ezelőtt szalagkordonnal kerítették körbe a matuzsálem fát, mert a közelében tartózkodni életveszélyes.

A dendrológiai szakvélemény szerint a fa közepe teljesen el van korhadva, a törzset már csak a szélén tartja pár centiméteres körgyűrű. A tetején pedig már csak a tonnás súlyú három nagy ág maradt meg. Bármelyik pillanatban lezuhanhatnak az ágak, még csak nagy szél sem kell
– magyarázta a polgármester, aki sajnálkozva tette hozzá, a fát ki kell vágni. Ezt a munkálatot szakemberek végzik majd el, de a fa kivágásához meg kell várni a Nagyszombati Környezetvédelmi Hivatal jóváhagyását.

A fa törzsét, amelynek körmérete 670 cm, nagyjából 3-3,5 méteres magasságban meghagyják majd, ez a torzó emlékeztet majd arra, hogy közel három évszázadon át egy történelmi értékű, legendás fa pompázott a kastélyparkban, amelyet nem kímélt az idő vasfoga.

A valamikor pompázatos kocsánytalan tölgyet az Esterházy családtól fennmaradt történetek szerint 1763-ban ültettette Mária Terézia Habsburg uralkodónő, amikor az árvaházat megnyitották a kastélyban. A fa ültetésének 250. évfordulója alkalmából meghívták Tallósra Karl von Habsburgot, a nemesi család leszármazottját, hogy vele együtt is ültessenek egy tölgyet a kastély parkjába.

Mária Terézia tölgyfája 2015-ben a második helyre került az Év Fája versenyen. A kastélyparkban a tölgy, a kőris és a platánfák uralkodnak, több mint húsz egzotikus fafajta található az impozáns természeti területen
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212