Magyar Krónika
Lefúrtak 500 méterre és rengeteg aranyat találtak
Magyar Krónika 2020. 07. 29. események 
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A BOGÁRA bogár a földön mászik. De akár mászik, akár nem, mindenesetre három fő részből áll, úgymint: a fej, a tor és a potroh. Szervezetileg tehát sokkal fejlettebb, mint az ember, amelynek csak egy fő része van, úgymint: a has. Némely embernek a hasa helyett szintén potroha van.
hirdetés
Klikk ide
Egy vállalat kutatásai során értékes aranylerakódásra bukkant a Fidzsi-szigetekhez tartozó Viti Levu szigeten. A leletet az tetszi különösen izgalmassá, hogy a bejelentés szerint az aranylerakódás valóságos vénahálózatba szerveződve, gyakran szabad szemmel is láthatóan fut végig a mélyben.
Fotó: Michael Nolan
Fidzsi-szk. Viti levu

A Lion One nevű vállalat emberei 583 méteres mélységben olyan aranylelőhelyre bukkantak, ahol az érc átlagosan 1 centiméter széles vénákban fut végig a mélyben. Van, ahol az aranyérc csak néhány milliméternyi, van, ahol akár 2 centiméternyi széles "erezetként" húzódik hosszan a kőzetben.

Aranyrögöcskék a furatokon

A vállalat a rendelkezésre álló adatai alapján úgy becsüli, hogy a Tuvatu-projekt nevű lelőhelyenlegalább 294 ezer unciányi (1 uncia ~ kb. 28-31 gramm - a szerk. megj.), elsődlegesen kinyerhető arany található, 8,17 gramm tonnánkénti aranytartalommal számolva. Ez kimagasló érték, ugyanis a legtöbb aranylelőhelyen a tonnánkénti aranykoncentráció nem több, mint néhány gramm.
A cég szerint egyelőre mintákat vesznek a kőzetekből, amelyekben a vénaszerű hálózat mellett, néha szabad szemmel is jól látható aranyrögöcskék helyezkednek el. A Lion One közölte: folytatják a fúrást, egészen a tervezett 1000 méteres mélységig.
A bányaipari vállalat szerint, a sziget igen értékes lelőhelye az aranynak. Számításaik szerint, a térségben, a Navilawa-kaldera alatt (vulkanikus eredetű felszíni képződmény) mintegy 7 kilométeres átmérőjű alkáli aranyrendszer húzódik.

Geológiai térkép
A bejelentés hatására a cég részvényei jelentős emelkedésnek indultak, a vancuveri vállalat piaci kapitalizációja pedig átlépte a 200 millió kanadai dollárt.ma7
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212