Magyar Krónika
Mikor kezdődik az év?
Magyar Krónika 2018. 03. 13. gondolatok
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Valamikor el kell kezdeni, nem? Hogy mikor, az megegyezés kérdése. Manapság meg inkább a hagyományé. Csak érdekességképp, egy kis visszapillantás.
A természet ölén élő s annak szabályos váltakozását megfigyelő ember már a legősibb időktől fogva ismerte és számította az évet. Az év kezdetét illetően azonban az egyes népeknél nagy eltéréseket találunk.

Az egyiptomiak július 19-én, a Nílus termékenyítő áradásakor, a babilóniaiak, kínaiak március 25-vel, a tavaszi napéjegyenlőséggel, a zsidók a babiloni fogság után Tisri hónap 1-vel, az antióchiaiak városuk alapításának napjával (312. szeptember 1.), a koptok augusztus 29-vel, Diocletianus trónra lépésének napjával kezdik az évet számítani. 

Bár Julius Caesar január 1-re tette az év kezdetét, a középkor folyamán ez nem volt még általános. S amint a régi rómaiak egy-egy döntő csatát vagy császári látogatást tettek meg időszámításuk kezdetének, nagyon kézenfekvőnek kínálkozott, hogy a világtörténelem legnagyobb eseménye, mikor az Isten személyesen jött el az emberiség „meglátogatására", legyen nemcsak az időszámítás, de az évkezdés időpontja is. 
Ezért választották különös szeretettel Krisztus fogantatásának (március 25.), de különösen születésének napját (december 25.) az év kezdetéül.

Elkerülendő a plágium gyanút, inkább bevallom, hogy a fenti két bekezdés Galambos Ferenc Iréneusz OSB munkájából való, ami a Pannonhalmi Füzetek 51. számaként jelent meg Az egyházi év a magyar középkorban címmel 1953/2004 évszámmal Pannonhalmán.
Gondolatok
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212