Magyar Krónika
Elkeseredett juhászok
Magyar Krónika 2019. 02. 06. gondolatok Surján László
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A BÉKAA béka a tó partján ugrál. Itt mindjárt fölvetődik az a kérdés, hogy miért ugrál a tó partján. Hát erre a kérdésre többféle feleletet adnak a tudósok.
hirdetés
Klikk ide
1919 keserves idő volt, és az emberekben nagy feszültségek lehettek. Salgótarján sem gondolta soha, hogy határváros lesz belőle. Mindez belejátszhatott abba, ami történt.
A Tolnai Világlapja itt érezhető együttérzéssel ír a szociáldemokratákról, akiknek zászlaja alatt a bányászok emberi jogaikért küzdöttek. Akkoriban alighanem valós emberi jogokról, az emberhez méltó életről lehetett szó. De minden összeomlott.

A helyzethez méltatlan, de nekem Petőfi juhásza jutott eszembe, aki elkeseredésében mit tehetett mást: nagyot ütött botjával a szamár fejére. Ekként a salgótarjáni bányamunkások, kellő mennyiségű fejbeverendő szamár hiányában beálltak kommunistának. Ebbéli hevületükben, ugyancsak szamárfejeket hiányolva szétverték a várost, vagy legalábbis néhány polgári lakást. 
Száz év eltelt. Ma a leginkább elkeseredett emberek a baloldali politikai elit tagjai. Idézzük szó szerint Petőfit:
Elkeseredésében
Mi telhetett tőle?
Nagyot ütött botjával
A szamár fejére.
Fontos vers. Megmagyarázza miért dúlták fel Salgótarjánt a kommunistává vedlett munkások, és azt is, hogy miért rohan a zárt ajtónak Kunhalmi kisasszony, miért akar tv székházat ostromolni a pártját vesztett Szél és Hadházi kettős. Más nem telik tőlük.

Az elkeseredés magyarázat, de nem mentség. A salgótarjáni bányászoknak volt mentségük is: a megélhetési gondjaik és a helyzet reménytelensége. De a mai baloldali "elitnek" mi mentsége volna?
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212