Magyar Krónika
Míg kér a nép...
Magyar Krónika 2019. 07. 16. gondolatokAgárdy Gábor
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A STRUCCA strucc a legnagyobb madár. A magassága két méter, de ha emelvényre áll, még több. A strucc nyaka hosszú, vékony és kopasz, hasonlít a csúnya, sovány nők nyakához. A strucc szép fehér farktollait eleinte a saját farán, később azonban a nők fején hordja.
hirdetés
Klikk ide
Különös összefüggéseket lehet fölfedezni a közelmúlt eseményeiben, ha ezek lényegét egymás mellé tesszük. Nevezetesen az idei Oxfam-jelentésre, a davosi Világgazdasági Fórumra, az EP-választásokra, majd röviddel az azt követő Bilderberg-konferenciára és az EP csúcsjelöltjei körül zajló pávatáncra gondolok...
Az Oxfam International nevű, 1942-től a szegénység ellen küzdő, Angliában alapított szervezet minden évben közzéteszi a világ becsült gazdasági adatait, amelyek az utóbbi évtizedben váltak igazán sokkolóvá. Míg 2010-ben nagyjából 380 család kezében volt akkora vagyon, mint a legszegényebb 3,8 milliárd ember – ez a Föld lakosságának a fele - tulajdonában. Tavaly már kevesebb mint száz, pontosabban 94 család vagyona tette ki a föld szegényebb felének összvagyonát, és az idén várhatóan ez 88-ra csökken. Ez azt jelentheti, hogy a leggazdagabbak mintegy megháromszorozták vagyonukat az elmúlt évtizedben.

Miután az Oxfam ezt közzétette, a globális kapitalizmus egyik rendezvénye zajlott Davosban, ahol főleg a kiberbiztonságról és a környezetvédelemről hallhattunk a legtöbbet. Ez a Világgazdasági Fórum nem egy titkos tanácskozás, de természetesen csak a meghívottak vehetnek rajta részt, viszont a sajtónyilvánosság biztosítva van az akkreditált újságírók által.

Valami megmagyarázhatatlan okok miatt nem esett szó a világszegénységről, amit a Földnek nevezett golyóbis egy-két éves fegyverkezési kiadásaiból meg lehetne szüntetni. Arról sem esett szó, hogy Franciaországban a sárgamellényesek miért is tüntettek valójában. A migrációról is valami keveset csevegtek, az illegálisról – ami az Európába és Amerikába vándorlók zöme - szinte semmit.

Szó volt ellenben Oroszországról, Kínáról és az EU-ról. A legtöbb kritikát az USA-beli felszólalók döntötték a két ország és az EU fejére, elfeledve, hogy az USA adósságállományának jelentős részét pont ők birtokolják. Ráadásul ez az adóssághalmaz kezd szinte visszafizethetetlenné válni.

Ez a konferencia inkább a résztvevőkhöz szólt, a nemzetközi sajtó, de a hazai újságírás is minimális figyelmet szentelt az eseménynek és az elhangzott témáknak. Ugyanis küszöbön álltak az EP-választások, amelyeket a globális "pénzcsináló" tőke szemlátomást befolyásolni akart, hol pl. Soros és fia által, hol a nem kormányzati szervezeteken és lobbistákon keresztül.

Mit hoz a sors, a választások után négy nappal elkezdődött a svájci Montreaux-ban a Bilderberg-konferencia, amelynek nyilvánossága szöges ellentétben állt a davosival – csak látszatinformációk szivárogtak ki, amúgy teljes titoktartás mellett zajlott. Könnyen belátható, hogy mint mindig, most is a Milton Friedman közgazdász elvei mentén tanácskoztak. Az eszmecsere a hajtóereje nem más mint az ultraliberális szabad és globális világpiac teljes létrehozása és az erkölcs száműzése a gazdaságból – mindez természetesen az "emberek jólétének érdekében".  A kiszivárgott (nem leellenőrizhető) információk szerint megtárgyalták az EP-választások eredményét is, majd felmondták a leckét és kiadták az "ukázt" az új EU-vezetésnek.

Ezután röppent fel a kósza hír, hogy a globális pénzuralmi világrendszer tizenegynéhány családja a leggazdagabbak közül szeretne több adót, konkrétan vagyonadót fizetni. Lehet, hogy egynéhányuknál "leesett a tantusz" és észrevették, hogy ez így sokáig tovább nem mehet.

Ha ugyanis a világ lakosságának elszegényesedése ilyen ütemben folytatódik, akkor 2030-ra a világ vagyonának kétharmada egynéhány egyén és család kezében összpontosul, például a Rothshildok vagyona 2 trillió dollár becsült értékről akár 3 trillióra is növekedhet. Közben a Föld lakosságának kétharmada teljesen elszegényedik, amely természetellenes állapotot megváltoztatni a vagyont birtoklók engedélye nélkül nem lehet – mivel a magánvagyon a globalisták szemében (is) szent és sérthetetlen. Ennek logikus következménye már nem a tömegek, hanem a Föld egész elszegényedett lakosságának lázadása lesz, ami beláthatatlan következményekkel járhat.

Még azok sem, akiknél úgymond "leesett a tantusz", fogják fel teljesen, hogy itt – ha nem osztják szét vagyonukat önként és dalolva – kő kövön nem marad. És ez csak egyik oka volt annak a pávatáncnak, amit az EU négy legmagasabb tisztségének a betöltése körül a napokban láthattunk. Tompítani kellett a "bevett, kézi vezérlésű" gyakorlaton.

Csak kapkodhatjuk a fejünket, hiszen két napja Putyin orosz elnök jelentette be: Oroszország és Kína egymás között leváltja az eddig használt kereskedelmi dollárt és az eurót helyezi előnybe. Alakul az új Eurázsia. Ez pedig néhány "amcsinak" és a birodalmakat fenntartó gazdagoknak nem fog tetszeni... A segesvári harcmezőn elhunyt költőnk, Petőfi Sándor mintha előre látta volna a mostani történéseket, amikor megírta "A nép nevében" című versében:

Még kér a nép, most adjatok neki!
Vagy nem tudjátok, mily szörnyű a nép,
Ha fölkel és nem kér, de vesz, ragad?
Nem hallottátok Dózsa György hirét?
Izzó vas trónon őt elégetétek,
De szellemét a tűz nem égeté meg,
Mert az maga tűz; ugy vigyázzatok:
Ismét pusztíthat e láng rajtatok!
ma7.sk
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212