A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Ígéretek Kanada kulturális és nemzetiségi csoportjainak

Magyar Krónika, június 29.
Ádám Christopher

A liberális szlogen, "allons droit devant" (menjünk egyenesen előre), adta a hátteret a gyülekező kanadai Liberális Párt prominenseinek. Az alkalom egy sajtótájékoztató volt, melyen a meghívottak Montreál nemzetiségi média képviselői voltak, köztük a Magyar Krónika is. A rendezvényt Denis Coderre, az egykori Chrétien liberális kormány bevándorlási miniszter vezette, de jelen volt Irwin Cotler igazságügyi miniszter, Jacques Saada frakció vezető, Marlene Jennings a Notre-Dame-de-Grace-Lachine választókerület parlamenti képviselő, valamint számos új és régi québeci liberális jelölt.

Denis Coderre irányította a párbeszédet a képviselők és a média között. De először úgy nyitotta meg a sajtótájékoztatót, hogy emlékeztetett a Liberális Párt értékeire, nevezetesen a kétnyelvűségre, vagy is az ún. "kanadai modellre", az egyenlőségre és a kulturális sokszínűségre. Coderre szerint a Liberális pártnak "különleges kapcsolata van a kulturális közösségekkel" és a többi képviselő is rámutatott arra a jelenségre, hogy a Liberális Pártban talál otthont a legtöbb etnikai kisebbség. De a volt bevándorlási miniszter arra is emlékeztetett, hogy Kanada liberális kormánya immár több mint tíz éve támogatója és szerves része a nemzetközi Francophonie összefogásnak.

A Magyar Krónika azon kérdésére, hogy hajlandó lenne-e a kanadai kormány közreműködni magyar szervezetekkel és közösségekkel az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján 2006-ban, valamennyi képviselő pozitívan és érdeklődéssel reagált. Mr. Coderre szerint a multikulturalizmus "nemzeti kincs" és Mr. Saada pedig "életmódnak" nevezte a kulturális sokszínűséget. Ms. Jennings rámutatott arra, hogy már volt precedens az állam és etnikai közösségek közti közreműködésre és azzal biztatta a montreáli magyarságot, hogy az általános választások után bizalommal keressék fel a képviselőt az évfordulóra tervezett ünnepélyek és megemlékezésekkel kapcsolatban.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | C 2004 Magyar Krónika Rt