A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
Megemlékezés Ciklon Tracyről

Magyar Krónika, január 18.
Mailáth József
Melbourne

A meteorológiai adatok szerint 2004 a pusztító viharok éve. Talán időszerű megemlékezni Ausztrália legpusztítóbb ciklonja, Tracy, 30 éves évfordulójáról, amely 1974, karácsony napján, Darwinban, Észak Ausztrália fővárosában a lakóházak 90%-át lerombolta.

Az éjféli mise befejezésekor, reggel egy órakor, érte el a ciklon a várost és öt órán át tombolt mielőtt kifújta magát a szárazföld fölött.

Egy dolog maradt meg élénken azok emlékezetében, akik átélték ezt az éjjelt, és ez a szél hihetetlen vonítása volt. A szél ereje elérte a 217 km óránkénti sebességet, mielőtt a szélerőt mérő műszer összetört.

Hivatalos adatok szerint 66 személy halt meg, de a helybeliek úgy vélték, hogy a sok átmenő lakós miatt lehet, hogy vagy 200 személy lett a vihar áldozata. Huszonkilenc vizijármű, köztük több halászhajó és tengerjáró jacht,  süllyedt el a kikötőben.  A város 12,000 lakóháza közül 9,000 teljesen  összeomlott, további 1,000 pedig annyira megrongálódott, hogy mindet le kellett rombolni.

A ciklon 45,000 személyt tett lakatlanná és a szükséges közszolgáltatások, mint víz, villany és telefon teljesen megszűntek.  A lakósság súlyos élelmiszer hiánynak nézett elébe.

Az épülettörmelékek eltakarítása és a szükséges szolgáltatások visszaállítása hadművelethez hasonló organizációt kívánt.  Így Alan Stretton tábornok vezetésével több mint ezer katona és tengerész pár száz civil önkéntessel együtt, repülőgép anyahajón mentek Darwinba.

Az anyahajó nemcsak szállást nyújtott a  dolgozóknak, de ideiglenes villanyerőműként is működött.

A ciklon utáni hét alatt a két ausztrál civil repülőtársaság, az ausztrál, angol és amerikai légierők segítségével 25,000 személyt szállítottak el.  December 28-án egy Quantas jumbo jet egyszerre vitt 694 személyt Brisbanebe.  További 9,700 személyt úti járművekkel evakuáltak. 

Tracy nem az első ciklon amely Darwint elpusztította.  A város előzőleg már kétszer szenvedett nagy kárt trópusi ciklonoktól, 1897 és 1937-ben.  Természeti katasztrófán kívül, Darwin ugyancsak súlyos károkat szenvedett a második világháború alatt a japán légitámadások alkalmával.

Minden egyes katasztrófa után Darwin újra életre kelt és minden alkalommal nagyobb, erősebb és szebb várossá vált.  

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.