A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Milyen egy cserkész

Magyar Krónika, augusztus 14.

Manapság sokan mondogatják: "...hogy ezek a mai fiatalok! Mit nekik tanulás, mit nekik tisztesség, kiveszett a becsület; gyenge, alamuszi figurák, hova jut így a világ! Csak a televízió, a számítógép, a video, a diszkó, cigaretta és kábítószer! Bezzeg a mi idõnkben..."

Azt kell mondjam, ezeknek a sápítozóknak igazuk van - de mégsincs teljesen igazuk. Szétnézek magam körül, és mit látok: sápadt, nyápic alakok lõdörögnek mindenfelé, akik unják a sulit és a tanárokat, de nem sok elképzelésük van, hogy mit is kéne csinálni. Jobb híján moziznak, bámulják a tévét és gyötrik a számítógépeket; vagy éppen lógnak a haverokkal és bulizgatnak; vagy ki sem bújnak anyuci szoknyája mögül, vagy éppen õrületesen belevetik magukat a tanulásba és ki sem látszanak a könyvek közül.

De nézd csak! Itt-ott feltûnik néhány valamirevaló fickó, akinek van elképzelése arról, hogyan töltse el leghasznosabban az idejét. Ez a néhány gyerek sportol, hobbikat talál magának, esetleg szakkörbe jár, vagy sokat segít otthon családjának. Aztán vannak egy páran, akik rájönnek, hogy mindezt egyetlen helyen is meg lehet valósítani: a cserkészetben. Ezért nincs igazuk a sápítozóknak. A cserkészek olyan "mai fiatalok", akik igenis többek és jobbak akarnak lenni az átlagnál.

A cserkészet olyan nagyszerû mozgalom, ahol minden olyan gyerek megtalálhatja számítását, akiben van némi elszántság. Általános iskolás gyerekek, középiskolás fiatalok mozgalma ez, mégpedig a legrégibb és legnagyobb ilyen mozgalom a világon. Benne van minden, amit csak el tudsz képzelni: természetjárás és táborozás, színjátszás és éneklés, sport és játék, országjárás és külföldi utak, szolgálat és a másokon való segítés. Képzett és tapasztalt fiatalok - és néhány felnõtt - irányítja a cserkészek életét, akik jól tudják: az iskolapad és a tévé képernyõje mellett mi mindenre vágynak még a gyerekek.

A cserkész igazi hazája a természet. Ha azt mondod, hogy nem nagy kunszt, hiszen manapság mindenki jár kirándulni és iskolai táborokba, igazad van. De a cserkészet jóval több ennél. Itt a hátadra veheted a kommandósok, hegymászók, felfedezõk felszerelését, és módszeresen megtanulhatod, hogy milyen is az igazi természetjárás. Kint az erdõben és a hegyek között ezerféle kaland vár Rád: nyomot követhetsz, jeladást gyakorolhatsz, sátrat verhetsz és kunyhót építhetsz, tüzet rakhatsz és megfõzheted a kajádat. Gondold csak el: körülötted az erdõ, fölötted a csillagos ég, hátadat melegíti a tábortûz parazsa, a sátrak árnyéka kirajzolódik a holdfényes tisztáson, miközben éjjeli õrséget adsz, hogy társaid álma zavartalan legyen a ponyvák alatt... Ez az, haver, ez kell nekünk! A természetjárás és a táborozás olyan bajtársi közösséget farag a nyápic bandából, hogy öröm nézni. A válladat húzza a hátizsák, fárad a láb és izzadtság csípi a szemedet, de feléd nyúl egy segítõ kéz és felhúz a hegytetõre. Aztán énekszóval, dalolva mentek tovább...

A cserkészetben megismerheted a fákat, füveket, a mezõ virágait és az állatokat. A többiek a suliban csak a biológiai albumból ismerik a bükkfát, a tölgyet és az erdei fenyõt - de te tudod, hogy melyiknek a lángja ad jó parazsat és hogy milyen közelrõl egy vaddisznó-dagonya. Rájössz, hogy a bérházak és a gyárkémények füstje fölött csillagos az ég; hogy a színes magazinok és a villódzó képernyõ mögött, messze fenn az égen az alkony felhõi ragyognak.

A cserkészetben nagyszerû lehetõséged nyílik arra, hogy másokon segíts. Elég ciki, amikor az ember egyedül marad a bajban - de te észreveszed a másik gondját, és tudod, hogy mit kell tenni. Egy kis lehorzsolt bõr, napszúrás vagy bokaficam nem okozhat gondot: el tudod látni magad, és megtanulhatsz elsõsegélyt nyújtani. Hidd el, hogy a legjobb dolog, ha másokon segítünk. A szomszéd néni alig bírja a szatyrát hazacipelni? Elveszed tõle, és örökre hálás lesz neked. Az idegen eltévedt a városban? Útba igazítod, aztán mosolyogva odébbállsz. Elfogyott a haverod szendvicse, és még mindig éhes? Odaadod neki a kajád felét, és kétszer olyan jól fog esni a maradék. Ha cserkész leszel, ezer ilyen apróság révén megtanulhatsz örömet szerezni másoknak. Sõt, egyik feladatod lesz, hogy ötletességgel és leleménnyel mindennap tegyél valami jót.

A cserkész szereti hazáját. "Haha" - mondhatnád - "jó duma, hát persze, hogy mindenki szereti hazáját, ettõl még nem kell hasra esni!' De a felszín alatt minden gyerekben ott bujkál a kérdés: vajon miért pont ott élek, ahol élek? Hidd el öregem, hogy ez nem véletlen. A világ azért van, hogy valahol otthon legyünk benne. Hát, mi éppen a Kárpát-medencében vagyunk otthon. A cserkészetben lehetõséged nyílik, hogy alaposabban megismerd lakóhelyedet, a környéket, végsõ soron az egész országot. Rengeteg élményt nyújt az országjárás, a népdaléneklés, a néptáncolás, a hegyek-vizek-városok bebarangolása és felfedezése. Ha cserkész leszel, rájössz, hogy a magyar népnek mennyi kincse van, és Te is e kincsek egyik gazdája lehetsz!

Aztán ott van a testi-lelki egészség: "Egészséges életmód..." - manapság a csapból is ez folyik. A cserkész azonban ezt komolyan is gondolja. Rendszeres testmozgás, sport, ügyességi versenyek és sok-sok játék! Egyszer csak észreveszed magadon, hogy gyorsabb és ruganyosabb vagy, jobban bírod a strapát és nem kezdesz el lihegni, ha lépcsõn mégy fel a harmadikra. Gyorsabban futsz, nagyobbat ugrasz és messzebbre dobsz. A cserkészetben tanultakat még a suliban, a tornaórán is tudod hasznosítani.

Hasonlóképpen leszel a lelki egészséggel is: a cserkészek kiegyensúlyozott, vidám fickók, akik amikor kell, a kellõ pillanatban nemet tudnak mondani. Ugye érted, mire gondolok?

A végére hagytam, bár talán a legfontosabb: a cserkész olyan gyerek, aki hisz Istenben és bízik önmagában. Ha cserkész leszel, Te is meglátod: jobb, ha idejekorán kõsziklára építed az életedet. A sok hebehurgya csak sodródik az árral, egyik nap ezt mondja, másik nap azt; amit tegnap még megvetett, azt ma helyesli. A cserkész valamirevaló ember akar lenni, ezért az õszinteség és a becsület fontos neki. És ehhez van egy jó iránytûje: a vallásos hit. Ha beállsz közénk, talán elcsodálkozol, hogy mindenféle felekezetû gyerek csatlakozhat hozzánk. A nagy nemzetközi táborokban tíz-tizenkét féle különbözõ vallás fiataljai együtt cserkészkednek - a legnagyobb egyetértésben. Hogy lehet ez? Úgy, hogy a cserkész ragaszkodik a maga hitéhez, de mindig barátságos a más vallás képviselõivel is.

Hidd el, hogy ennél nagyszerûbb társaság nincs a világon!

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt