A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Ha én elnök lennék

Magyar Krónika, szeptember 8.
Lukács Csaba

A Partira, fõként születésnapi ünnepségre járni jó - gondolják sokan, fõleg ha híres ember írja alá a meghívót. A jóhoz (és a meghívással járó "fontos ember vagyok" illúziójához) pedig mindenki ragaszkodik, így aztán nem csoda, ha a magyarországi híresember-partik közönsége egy állandó, homogén massza: mindenhol ugyanazokat lehet látni.

Tom Lantos, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának tagja fontos ember, így alighanem az sem elhanyagolható, akit õ meghív saját születésnapjára. Egy igazán számottevõ ember több mint fél évvel a kerek, hetvenötödik évforduló után is nyugodtan megtarthatja a "birthday partyt" - februárban Magyarországon hideg van, Amerikában pedig iskolai év, így aztán több mint hat hónapos csúszással, a múlt hét vasárnapján, Demján Sándor vállalkozó vidéki birtokán került sor az ünnepségre.

Önnön fontosságunk tudatában érkezünk Göböljárásra villámgyors Suzukinkon, ám ott gyorsan kiderül, hogy autóban vannak nálunk sokkal fontosabbak: amerikai piacra szánt luxus Ford, Mercedes, Audi és nyitott tetejû sportkocsicsodák jelzik a vendégek helyét a társadalomban.

Impozáns a fogadóbizottság is: öttagú cigányzenekar, a házigazda feleségestül, valamint az ünnepelt és neje várja a vendégeket. No meg fotósok, operatorök hada: megannyi Csókmagazin, Sztárzseblap és habkönnyû bulvármûsor címlapfotója és fõcímképei készülnek szakmányban. Minden második ember kabátja hajtókájába vagy a kisestélyi brossába beszél - a nagyon fontos emberek elmaradhatatlan nyúlványaiként ma az a fõ feladatuk, hogy gazdáikat a fotósok elé tereljék egy-egy protokolláris kézfogásra. Az örökmozgó Tom Lantos esetében nem könnyû a feladat, a minduntalan elkóborló ünnepeltet ötpercenként meg kell keresni, mert "jõ a Feri" vagy valaki más, igen fontos személy.

Baja Feri különben tényleg jó, konzervatív hajviselete jelzi, megfáradt a világforradalomban. Vodka nincs, ezért jófajta gyümölcspálinkával koccint az ünnepelt egészségére. A világvárost építõ fõpolgármester és barátnõje már az udvarban, de a fotósok kedvéért még egyszer megérkezik, míg a fogadóbizottság a Délibábos Hortobágyon kezdetû nótára mulat éppen.

Aztán megjön az elsõ busz (három szállította ki a vendégeket a nagyobb fõvárosi szállodákból), Hiller István miniszter úr a hídon várakozik a gratulálók hosszú sorának közepén. Itt van már Németh Péter médiamogul, Szeiler József Fradi-vezetõ, a közszolgálati médiaarc, Simon András, Gy. Németh Erzsébet majdnem-fõpolgármester, és jókora késéssel befût a szivarozó Bársony András külügyi államtitkár is. Aztán még jobban megszaporodnak a gombmikrofonos emberek, Tomot újra elõ kell keríteni, mert megérkezik Izrael állam nagykövete, Varnai Shorer Judith asszony is. Amerikai közéleti személyiségek és üzletemberek bukkannak fel a tömegben, így például az a Lawrence J. Ellison, aki a Forbes magazin idei listája szerint a világ hatodik leggazdagabb embere, 16,6 milliárd dolláros vagyonnal.

Az Oracle szoftvercég elnök-tulajdonosa most vesztésben van, mert két éve még a negyedik leggazdagabb volt a világon, de a recesszió nem viselte meg látványosan, jól mulat a cigányzenére. Elkezdõdik a program, a vendégek egy része levonul a tóhoz, ahol lovas-csikós bemutatóval szórakoztatják õket, a másik fele inkább az italpultok megnyugtató közelségét választja. A borok a házigazda pincészetébõl valók, a magyaros étvágycsináló lila hagymás töpörtyûje és házikolbásza maradandó gasztronómiai élményt nyújthat.

Az udvarban sok gyereken egyenpóló: A 75 éves Tom Lantos születésnapi partija - olvasható a felirat, alatta pedig jelmondat: Amikor Didi jön, jó dolgok történnek. Késõbb kiderül, õk az ünnepelt unokái, és zenés-táncos meglepetés mûsorral készültek az évfordulóra.

Az ünnepelt kaliforniai képviselõként 1980 óta tagja a kongresszusnak, elõtte egyetemen is tanított. Budapestrõl a második világháború után vándorolt ki, miután ösztöndíjat kapott Amerikába - állítása szerint egy darab szalámi volt mindössze a csomagja.

Ötvenhárom éve él boldog házasságban, két lánya összesen tizenhét unokával örvendeztette meg. A népes család minden tagja szerepelt az ünnepségen - az összetartás és a szeretet valóban ritka példáját láthatták a Demján-birtok vendégei.

A jó hangú és mozgású unokák angol nyelvû fantasztikus mûsora kifigurázta a nagypapa akcentusát, az amerikai politikai életet és a családi eseményeket egyaránt. A Hegedûs a háztetõn musicalból átírták a Ha én gazdag lennék kezdetuû dalt Ha én elnök lennékre - ezek szerint Lantos elnöksége idején az ifjabb Bushnak csak az EL Al izraeli légitársaság járatain szabadna utaznia, Chirac és Schröder pedig megcsókolhatná az ünnepelt kezét.

A mûsor végén Demszky igazi árvízi fotósként a tavalyi áradás képét nyújtja át ajándékként, a képviselõt a második világháború alatt a nácik elõl megmentõ Raoul Wallenberg unokája pedig egy személyes ajándékkal örvendezteti meg a nagyapai hagyatékból. Végül a magyarul is éneklõ "Tom Lantos Singers"-tagok, vagyis az unokák a nagypapával közösen magyar népdalokat énekelnek, a házigazda Demján Sándor pedig elmondja, hogy az ünnepelt alig hetvenkét órával van egy bypassmûtét után, és a ma látott erõs családi közösség üzenete a hanyatló civilizációnak: ez a jövõ útja.

A riporter pedig elgondolkodik: látott egy joviális, boldog öregurat szeretõ családja körében, és megpróbálja elfelejteni, hogy ez az ember tartotta feleslegesnek a státustörvényt, a legsötétebb Ceausescu-diktatúra idején pedig szívélyes kapcsolatokat ápolt a román diktátorral, segítve neki a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény megszerzésében. Akkor úgy gondolta, hogy Romániában a magyarokkal nem bánnak rosszul, a kulturális népirtást emlegetõ panaszok alaptalanok, késõbb - a legutolsó parlamenti választások kapcsán - pedig azt remélte, hogy a magyar állampolgárok a szabad és demokratikus társadalomra voksolnak, és nem engedik a "gyulölet nyelvét" beszélõ politikai erõket, a szélsõjobbot és a szélsobalt a hatalom közelébe.

Kitüntetés. A háromnapos születésnapi ünnepség tegnapi állomásán az Országház kupolatermében Medgyessy Péter miniszterelnök Tom Lantosnak a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adományozta. A magyar származású politikus az elmúlt évtizedekben kifejtett tevékenysége elismeréseként kapta a kitüntetést.

A miniszterelnök beszédében kitért arra, hogy Tom Lantos Raoul Wallenberg svéd diplomata segítségével élte túl Budapesten a II. világháborús zsidóüldözés vészkorszakát; Wallenberg tiszteletére a magyar származású politikus késõbb szobrot állíttatott az amerikai törvényhozás épületében. Az amerikai képviselõház nemzetközi kapcsolatokért felelõs bizottságának társelnöki tisztét betöltõ Tom Lantos kiemelte, hogy az Egyesült Államok és Magyarország szövetségesként vesz részt a terrorizmus elleni harcban. "Elsõrangúak a magyar-amerikai kapcsolatok" - közölte.

Az ünnepségre Tom Lantos 160 fõt hívott meg, a ceremónián ott volt Simonyi György, Magyarország washingtoni nagykövete is. Az ünnepelt újságíróknak nyilatkozva elmondta: mindent megtesz annak érdekében, hogy amerikai segítséggel sikerüljön Magyarországon, a Zsámbéki-medencében egy Szilícium-völgyet kialakítani, és ennek érdekében tárgyalásokat is folytatott. Tom Lantos és barátai ma a zsinagógát látogatják meg, és Simonyi András nagykövet vezetésével egy városnézõ körúton vesznek részt.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt