A Magyarok Világkapcsolata
 
f ó r u m               Keresés a Krónikán 
      
 
the hungarian world connection 


 ROVATOK
 Mozaik
 Zsebsite
 Dömötor Ödön
 Táltos Ákos


 FÓRUMOK
 Hozzászólás

Bethlen Gábor Irodalmi és Baráti Kör

Tõkés Katalin

június 7.

A Bethlen Gábor Irodalmi és Baráti Kör meghívására Erdélybõl két érdekes elõadót hallgathattak meg vendégeink az elmúlt héten. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy Gazda József és Bernád Ilona nehéz, hat hetes Észak Amerikai út utolsó szakaszaként, - amit végig autóbuszon tettek meg, - idejöttek közénk, hogy meghallgathassuk õket. Útjuk során Boston, Washington, New Jersey, Chicago, Minneapolis, Denver, Los Angeles, San Francisco, Toronto, Ottawa városokban tartottak elõadást és ismerkedtek az ott élõ magyarokkal. Gazda József könyvet ír a magyar diaszporáról és ezért az elmúlt pár heti utazása során, igyekezett beszélgetéseken keresztül megismerni az Észak-Amerikában élõ magyarok életét, sorsát, emlékeiket az Óhazából, emigrálásukat, az itteni "élettér-keresését" és beilleszkedésüket.
Gazda József 1936-ben született. Mûvészeti író, szociográfus. Erdélyben, Kovásznán él, a kovásznai Kõrösi Csoma Sándor Közmûvelõdési Egyesület egyik alapítója és elnöke. A szorvány magyarság fennmaradásának kérdésével foglalkozik. 1958-ban szerzett magyar szakos tanári diplomát és 40 évig tanított romániai magyar gyerekeket. Emellett diákszínpadot szervezett és 25 évig azzal járta Erdélyt. 1956 óta ír, mûkritikát, mûvészeti monográfiákat, többek között Gyárfás Jenõ 1969, Nagy Imre 1972, Nagy Albert 1982. Sokat utazott Európában, Kis-Ázsiában, Közép-Keleten és Belsõ-Ázsiában. Utazásaiból könyvek születtek: Tegnapi kövek, mai utak 1977, Kelet kapui 1985, Emlékek Ázsiája 2002. Készülõ könyvének címe: Az Istennel még magyarul beszélgetünk: Magyar szorványok a Kárpát medencében. Két kötetes "Jaj mik történtek" címû 20. századi magyarság sorstörténete aminek kapcsán 1.100 személlyel készített interjút.
Bernád Ilona
egészségügyi technikumot végzett, szülész-asszisztensnõ, természetgyógyász és néprajzos.
Marosvásárhelyen él, újságokba természetgyógyászati rovatot ír. A Magyar népi és természetgyógyászattal foglalkozik. A tibeti, indiai, kínai gyógymódokat megismerve felfedezte az egybeesést a magyar népi gyógyászat legrégebbi rétegével.
Az információ-dús elõadások után a vendégek közül sokan csatlakoztak a kedves Erdélyi elõadókkal a templom társadalmi termében és vacsora mellett még hosszan elbeszélgettek.

ennyi
Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt