A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Balettpatkány

Magyar Krónika, július 19.
Miska János

Ezzel a címmel jelent meg a vancouveri Hegedős Györgyi életregényének első része. A 200 oldalas memoár a szerző életpályáját öleli fel szülőhazájában és Finnországban, 1937 és 1972 között.

Olvasóink, Kanadaszerte, Györgyit főleg mint írót és színésznőt ismerik. Vancouveri tevékenysége mellett, ahol megalapította és éveken át vezette a Dajka színtársulatot, fellépett Victoriában, Nanaimoban és Kelownaban is, emlékezetes kabaré műsoraival.

Jelen kötetéből azonban bepillantást nyerhetünk a hazai húsz éves életpályája egészébe mint táncos, mint színész és koreográfus a fővárosban, Debrecenben, Szolnokon és Szabadkán. A második kötetben, mint jelzi, kanadai pályafutását rajzolja meg.

A rendhagyó memoár családregényként indul. Lapjain keresztül megismerkedünk a szerző balett-táncos édesanyjával, újságíró édesapjával (utóbbi, mint kiderül, lehetett volna édesebb is!), valamint a család egzisztenciáját biztosító nagymamával.

Szó esik mindjárt az elején Györgyi sikertelen házasságairól is. De hamarosan, mint egy nagy folyamrendszer, kitárul a munka.

Bepillantást nyerhetünk a korabeli magyar színházi és társadalmi életbe, a zajló történelmi és politikai eseményekbe, a háborús évekbe, légitámadásokba, megszállásokba, feketepiacozásba, nélkülözésekbe.

A megjelenítés frissességét az adja az olvasó számára, hogy a szerző a felnőtt világ dolgait az éles felfogású gyereklány szemén keresztül láttatja.

Rendhagyó munkáról beszélünk, mert Györgyi a hagyományosan részletező és elemző memoárírástól eltérően szürrealisztikus stílusban, mozaik-képekben, ötvenöt fejléc alatt mutatja be gyermekkorát és pályakezdő éveit.

A kötet tele van színes alakokkal, színészekkel, rendezőkkel, balett-táncosokkal, operaénekesekkel, akik keresztezték a szerző életét és befolyásolták pályája alakulását.

A névmutatóban 260 kortárs nyer említést, ámbár jó pár kimaradt a felsorolásból, köztük Losonczy György és Dunajevszky ,,bácsi", aki éppen énekkórust vezényelt Budapesten.

Akik ismerik Györgyi sziporkázó tárcáit, jelen életünk fonákságait oly bájos szatirikus glosszáit, élvezetesnek találják majd a Balettpatkány-t.

A legkisebb részletekre is kiterjedő éles megfigyelés, finom jellemábrázolás és könyörtelen őszinteség jellemzi a könyvet. Alakjait dialógusokon és cselekményeken át ábrázolja.

Rövid bekezdésekben egész társadalmi jelenségeket képes felidézni. Egyéni portrék és csoportos fényképek, színházi illusztrációk és plakátok sokasága, valamint a szerző emlékkönyvéből vett, jeles kortársak kézírásos idézetei gazdagítják a könyvet.

Ajánljuk mindazoknak, akik a magyar színházi élet iránt érdeklődnek.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.