A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Fontos tudnivalók pénzügyben

Magyar Krónika, augusztus 17.
Zalai Péter

A jelenlegi és folyamatosan növekvő ingatlanárak arra ösztönözhetnek minket, hogy komolyan fontolóra vegyünk egy második ingatlant, befektetésként. Noha néhány szakértő arra int, hogy a lakáspiac hamarosan visszaeshet, a kecsegtetően alacsony jelzálog kamatlábak, a bérlőktől származó állandó bevételek, és a lehetőség, hogy gyors profit érdekében "megforgassuk" az ingatlant, ellenállhatatlanul "golyóálló" befektetésnek mutatják az ingatlanvásárlást. Mielőtt azonban sietve kicsengetnénk jelentős mennyiségű készpénzt nem állandó lakhelyre, vegyük szemügyre közelebbről a befektetés mellett és ellen szóló érveket.

Néhány ok, hogy ingatlanba fektessük pénzünket. Még most is, amikor szinte forr a piac, lehet találni kedvező árú ingatlanokat Viszonylag kis mennyiségű pénzt költünk, hogy nagyon nagy tőkére tegyünk szert. Ez "emelőhatásként" ismert.

Első fizetés általában az ingatlan értékének 25%-a, de bizonyos körülmények között sokkal alacsonyabb is lehet. Befektetésének ön lehet az ura: maga vásárolja, adja ki bérlőknek és tartja fenn az ingatlant. Néhány ok, amiért érdemes kétszer is megfontolni, hogy ingatlanba fektessük pénzünket. Most meg kell felelnünk minden kötelezettségnek, amelyek a fő lakhely és a másik ingatlan tulajdonlásával jár, beleértve a jelzálogfizetéseket, biztosítást, a fenntartás költségeit és az ingatlanadókat.

Ahol nem a tulajdonos lakja az ingatlant (különösen a többlakásos"duplexek"esetében) a jelzálogköltség gyakran magasabb, mint a tulajdonos által lakott ingatlanoké. A jelzálogkamatok kamatlába szintén magasabb lehet, mivel a kölcsönzők a bérleményeket nagyobb rizikónak tartják.

Időnk jelentős részét megbízható albérlők keresésével, szükség esetén utánpótlásával tölthetjük, meg kell oldanunk a felmerülő vitás kérdéseket, időben és méltányos áron elvégeztetni a javításokat - más szóval, végrehajtani azokat a kisebb-nagyobb feladatokat, amelyek az ingatlan fenntartásával járnak. Persze fizethetünk ingatlanfenntartót is, hogy az éjszaka közepén ne minket hívjanak, ha lerobban a kazán - ám ez olyan költség, amelyet az ingatlanból származó bevételek nem feltétlenül fedeznek. Fő lakhelyünkre kérhetünk állóeszközből származó nyereségre vonatkozó mentességet (capital gains exemption), de befektetésként szolgáló ingatlanra nem vagyis második ingatlanunk eladásából származó nyereségünk fele után adózunk, feltéve, hogy nyereséggel tudjuk eladni!

Néhány stratégia, hogy a megfelelő ingatlan befektetést válasszuk. Otthonunkhoz közeli ingatlant vegyünk! Gond esetén gyorsan oda kell érni. Tartsunk tartalékban készpénzt arra az esetre, ha nem tudnánk egy ideig új bérlőt találni. Szakértők azt javasolják, hogy minimum 3-6 hónap értékű jelzálog kifizetésre és egyéb költségekre tegyünk félre - és ebben az összegben legyen benne mindkét ingatlanunk ilyen jellegű kiadásaira elégséges pénz.

Ismerkedjünk meg a készpénzáramlással. Járjunk utána a tervezett ingatlan környékén szokásos bérleti díjaknak és szokásoknak, és gondosan elemezzük az ingatlanból várható készpénzáramlást. Ne azért vásároljunk, hogy gyorsan el is adjunk. A legtöbb esetben hosszabb ideig is ragaszkodnunk kell az ingatlanunkhoz - a szakemberek akár 10 évről is beszélnek -, hogy valamirevaló nyereséget lássunk. S bár ésszerű, hogy hosszú távon pénzt várunk, az is igaz, hogy az ingatlan árak lefelé mennek. Az emelőhatás is sokba kerülhet: ha 25,000 dollárt teszünk le egy 100,000 dollár értékű ingatlanra, és annak értéke 15,000 dollárral csökken, akkor a visszatérülés nem -15%, hanem -65%, és még mindig fizetnünk kell a jelzálogot és az egyéb költségeket!

Úgy kell megközelítenünk az ingatlanbefektetést, mint bármely más befektetést is, és csak akkor gondoljunk rá, ha biztos pénzügyi tervünk és elérhető anyagi forrásaink vannak. Mielőtt döntést hoznánk, tekintsük át befektetési portfoliónkat. Befektetésünk sikere, hosszú távon attól függ majd, hogy milyen jól osztjuk meg tőkénket a különböző típusú befektetések között. Gondoskodjunk róla, hogy teljes portfoliónk túl nagy részét ne fektessük ugyanabba az ingatlanba.

A pénzügyi tanácsadó segítségünkre lehet, hogy pénzügyi helyzetünknek megfelelő befektetési formát válasszuk.

A fenti cikket az Investors Group Financial Services Inc. írta és jelentette meg, és általános információforrásként szolgál, nem pedig befektetések adás-vételére való felszólítás, vagy szakmai tanács a befektetésekről, pénzügyi, jogi, könyvelési vagy adóügyekről. Ha további információt szeretne a fenti témáról vagy bármely más befektetési vagy pénzügyi esetről, kérjük, lépjen kapcsolatba az Investors Group munkatársaival. Biztosítási termékek és szolgáltatások elérhetők Quebecben a Les Services Investors Limitée (Financial Services Firm), Kanada más területein az I.G. Insurance Services Inc. cégeknél (a biztosítási engedélyt a The Great-West Life Assurance Company támogatja).

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.