A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Torn from the Flag- lyukas zászló

Magyar Krónika, augusztus 29.
Miska János

Ezzel a címmel készül Hollywoodban az 1956-os forradalomról és annak jelentős nemzetközi hatásáról szóló 90 perces dokumentumfilm, mely a forradalom 50 éves évfordulója alkalmából a múlt század egyik legfontosabb eseményének állít nemzetközi emléket.

Kovács Klaudiával, a film producerével való beszélgetésünk alatt értesültünk arról, hogy a forgatás ütemesen, de - pénzhiány miatt - lassabban halad a kelleténél. A forgatókönyv alapján a filmezést Észak Amerika területén befejezték és már megindult az európai, s főleg a magyarországi felvételek szervezése is.

A dokumentumfilm angol nyelven készül. Mint a gazdag ismeretanyagból megtudjuk, a forgatócsoport fontos feladatának tekinti a forradalom nemzetközi jelentőségének hangsúlyozását, fellebbezhetetlen történelmi hitelessége alapján. Ennek érdekében szorosan együtt dolgoznak kortárs szemtanúkkal, államférfiakkal, információs szakemberekkel, politológusokkal, történészekkel és filmművészekkel, mint pl. Kovács László operatőr.

A készülő film széles visszhangot keltett már eddig is. A hazai média mellett külföldi lapok több nyelven köszöntik az elgondolás fontosságát, s az Oscar dijas Zsigmond Vilmos, Michael Korda, Tom Lantos és más közéleti és szakemberek támogatása eredményeként is, a Panavisions Young Filmmaker’s programja is magáévá fogadta.

- A forradalom reális ábrázolása érdekében meg kell találnunk a kellő egyensúlyt a hazai és a szerteágazó nemzetközi események között – mondja a fiatal producer.

A hatalmas vállalkozás, mint elképzelhető, nagy anyagi áldozatot igényel. Ennek egy részét számos hazai és külföldi magyar létesítmény, köztük az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Archivum, a New Yorki Magyar Kulturális Központ, az Amerikai Magyar Nagykövetség, a Roosevelt Intézet elnöke, valamint külföldi multikulturális és más létesítmény, ipari vállalat viseli. De nem maradtak el a nyugaton élő magyarok sem, akik egyéni adományaikkal járultak, és a továbbiakban is kérjük járuljanak hozzá az anyagiak előteremtéséhez. Eddig 300 ezer amerikai dollár gyűlt össze. Még 200 ezerre lesz szükség a munka kellő befejezéséhez.

Kérjük olvasóinkat, hogy anyagi lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá e történelmi jelentőségű film megvalósulásához. A kanadai adófizetőket kérjük, hogy a csekküket a United Hungarian Fund/Fond Unis Hongrois részére írják ki és legyenek szívesek postázzák az alábbi címre:

Torn from the Flag Project c/o Klaudia Kovacs 1626 North Wilcox Ave. #393, Hollywood, CA 90028
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2005 Magyar Krónika Rt.