A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Gyógyfürdők és fürdő-turizmus Magyarországon

Magyar Krónika, december 6.
Szirmay Tamás

Montreál

A Magyar Kanadai Kereskedelmi Kamara 2000 késő őszén hivatalos magyar adatokra építve, de az itteni üzleti filozófia szempontjából összeállított tanulmányt készített a magyar turizmus helyzetéről, felmérve azt, hogy milyen befektetési lehetőségeket kínál és milyen területeken.
Ezt a tanulmányt kanadai intézményi befektetőknek küldtük meg éppen a szeptemberi események előtt, amelyek az idegenforgalmi ágazatot - reméljük ideiglenesen – visszavetette.

A magyar idegenforgalom is súlyos visszaesést mutat, ami alól kivétel a gyógyfürdő turizmus, jóllehet itt is érvényesül a népi demokratikus szintről való lassú átállás struktúrális problémája.
Ez sajnos azért is szomorú, mert a magyar fürdők és a magyar fürdőzési rendszer elismerten világhírű volt (hogy ez mennyire így van, példaként említeném, hogy az Andorrai hercegségben októberben megtekintettünk egy kiállítást a fürdőzés történetéről, amelyen a budapesti Gellért fürdőt – a háború előtti képeken keresztül – mint a fürdőzés katedrálisát mutatja be).

Egyik érdekes színfoltja volt ennek az eltűnt világnak a margitszigeti Szent Margit fürdőre és a Grand Szállóra épült úgynevezett „Dependance” magánvillák, ahová bevezették a termál vizet és a legkülönbözőbb fürdői és szállodai szolgáltatások álltak a villák tulajdonosainak rendelkezésére. (Egyébként a mexikói Tehuacanban a mai napig létezik egy ilyen jellegű csodálatos komplexum.)
Hazánkban, ahol az olaj utáni kutatások eredményeként majdnem minden faluban van hévíz, csodálatos falvakat lehetne kiépíteni az idősebb, visszavonulni vágyó emberek számára. Itt még a korral járó kellemetlen nyavalyákat is, mint például a csúz, a reuma vagy a cukorbaj, kezelni lehetne.

Októberi ottlétünk során több – a kifejlesztés különböző fokán lévő - helyet látogattunk meg Nyugat-, Közép- és Észak-Magyarországon.
Kecskemét külvárosában található „Aranykor otthon” igazán szép körülmények között lát el több mint nyolcvan lakót. De nemcsak a hely esztétikai varázsa (belső átrium délszaki növényzettel), hanem a kiszolgáló személyzet humanitása, szakmai felkészültsége, a kiváló szervezettség világviszonylatban is élvonalat képvisel. A napi 25 vagy 35 US $, (az ár a szoba nagyságától függ) a kórházi költség kivételével, majdnem minden szolgáltatást tartalmaz.

A területen található 43oC-os forrás mozgási bántalmakat enyhít. Jelenleg csak nyári fürdőzésre van lehetőség, de a fedett fürdőre már elkészült a terv és 80%-ban az anyagi fedezet is.
Nyugat-Magyarországon a Bük–Balf–Sárvár–Tapolca földtani törésvonal mentén mintegy öt kilométerenként tör fel a hévíz. Kicsit hasonlít a francia Val-ra (völgy) a Massif Central déli végén – illetve hasonlót lehetne létrehozni, ahol fürdő falvak lánca vonzza az üdülni vágyókat. Ezen a láncon (Balf–Tapolca), könnyű megközelíthetősége miatt, Mesteri és Borgáta falvakban lenne komoly lehetőség gyógyfalu felállítására.

Hasonló lehetőség van olyan történelmi és érdekes városokban, mint Eger, Gyula vagy Esztergom, ahol víz is és élettér is van gyógyfalu kialakítására.
Mi a Kamara szerepe és melyek az elképzeléseink? Mint minden hozzánk hasonló testület, mi is úgy érezzük, hogy a Kanadában élő magyarok érdekeit vagyunk hivatva képviselni, itt is és otthon is.
A montreáli magyarok jelentos százaléka elérte vagy eléri rövidesen a nyugdíjkorhatárt és így sorsdöntő elhatározás előtt áll.

Amennyiben a választás figyelembe venné a teljes vagy részleges hazatelepülést, véleményünk szerint ennek legmegfelelőbb módja egy gyógyfaluba történő befektetés-részvétel lenne, még akkor, is ha az nem mint idosek otthona működnék.
Az u.n. „leisure” turizmus az idegenforgalom leggyorsabban fejlődő ágazata, ahol trópusi tengerpartok és hóval takart alpesi lejtők milliókat vonzanak. A gyógyfürdőzés, főleg annak magyar formája, ami testi-lelki felüdülést jelent, független az évszakoktól és van olyan vonzó és jó befektetés, mint egy délvidéki bungalow vagy egy alpesi hétvégi ház.

A Kamara társadalmi szervezet és nem vállalkozhat. Ugyanakkor tengernyi információval, helyi és jogi ismeretekkel rendelkezik ahhoz, hogy segítsen beindítani egy vállalkozást, ha kell szövetkezeti alapon, optimális gyógyfalu létrehozására.
Felkérnénk tehát a Krónika olvasóit, hogy ha e téma érdeklődőkre találna, vegyék fel velünk a kapcsolatot és közöljék elképzeléseiket arról, hogy milyen formában, az ország mely részén, mint bérlő vagy vevő vennének-e részt egy ilyen terv megvalósításában.

Minden kötelezettség nélkül, kérjük szíveskedjenek megkeresni bennünket kérdéseikkel, hogy felmérhessük a terv létjogosultságát.

(514) 932-1988 + (514) 932-5188 e-mail hccc@sympatico.ca

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2000 Magyar Krónika Rt