A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Báli emlékeim

 
Magyar Krónika, július 17.
Lukács Aliz
Montreál

 

Most, hogy az emlékezések korszakát éljük (legalább is én), szeretném én is felidézni a kezdeti Magyar Bálokkal kapcsolatos élményeimet.

Az ötvenes években az Eaton áruház hirdetési osztályán dolgoztam, mint "copywriter" (hirdetés-szöveg fogalmazó). Az Art (illusztráció) osztályon dolgozott barátnőm Ágoston Zsuzsi festőművésznő. (ugyanis akkoriban rajzokkal és nem fényképekkel illusztrálták a hirdetéseket).
Egy nap Zsuzsi, akinek sok magyar ismerőse volt, elmondta, hogy magyar bált terveznek -ez úgy 1958 körül lehetett-  és engem ajánlott a publicitás készítésére. Vállalnám-e? Igent mondtam és így kerültem be a kezdeti báli "csapatba."

És micsoda gárda volt! Csak néhány név villámlik fel előttem az illusztris csapatból: Tekker Jóska és" Péci", Zsolnay Miklós és Erzsébet, Gyallay-Pap Domonkos ,  Gosztonyi Elemér és Judit, Gosztonyi Pál és Éva, Keresztes János és "Lici", Saly Gyurka és"Lolly", Horváth János és Margit, Wanke Lóránd, Iby McKibbon, Thurner Feri, Fejérváry Laci és Marietta , ki tudna mindenkit felsorolni?

Az első Magyar Bált 1959-ben, a Windsor Hotel patinás termeiben, a Kanadai Magyar Mérnökegyesület rendezte. Ezen, és az azt követő két bálon,  Tekker József volt a Bálelnök
Nos, én is munkához láttam és szorgalmasan küldtem ki a bál előtt híradásokat, fényképeket úgy az angol, mint a francia sajtónak. Telefonálgattam, magyarázkodtam miről is van szó, mert akkor még senki se hallott Magyar Bálról!

Sikerült is megnyernem az ügynek a montreali társadalmi sajtó "fejedelemasszonyát", Elsie Gordon-t, aki a Gazette Social Column (társadalmi rovat) szerkesztője volt. Meg is jelentek a bál előtti riportok az újságokban.
De az igazi munka még csak akkor kezdődött. Nem tudtam, milyen nagy fába vágtam a fejszémet egymagamban.

Ugyanis a bál előtt fel kellett hívnom egyenként  a fontosabb hölgyeket, hogy megkérdezzem, milyen ruhában fognak a bálon megjelenni. Akkoriban a ruhák  pontos leírása is szerepelt az általam összeállított  báli riportban. A védnökök nagyon fontos közéleti emberek voltak.
Persze, mire a bálra került a sor, már meglehetősen fáradt voltam! A nagysikerű bálról részletes fényképes riportok jelentek meg az angol és francia sajtóban.

Úgy látszik sikeres volt a tevékenységünk minden téren, mert a következő években már az újságok kerestek fel minket báli hírekért és nem fordítva!  Így lett a Magyar Bál a montreáli báli szezon egyik legfontosabb eseménye.

Sajnos, a "Báli Csapat" egyre gyérül. Így csak e néhány sorban kívántam rögzíteni emlékeimet.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.