A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

Még egy megemlékezés

 
Magyar Krónika, december 22.
Bencsics Klára
 

Budapesti tartózkodásom alatt, egy lélekemelő megemlékezésen is résztvettem. Kedves barátaim ajánlották fel, hogy autóval elvisznek  a Nógrád megyei Rétságra, Felsőpeténybe.    . Ugyanis október 30-án volt 50 éves évfordulója annak, hogy Mindszenty József hercegprímást kiszabaditották a  felsőpetényi Almássy kastélyból.  Ennek emlékére  hálaadó misét mond majd   Erdő Péter  esztergomi érsek.

Sötét, esős vasárnap reggel volt  amikor elindultunk Budapestről  Nógrád megyébe. Jobbra a Cserhát dombjait, balra a Börzsöny hegységet láttuk, amikor Vácot elhagyva közeledtünk kitűzött célunk felé.

A  kis modern falusi  templomnál leparkoltunk. Lassan megérkezett a papi menet is az úton, hogy elkezdődjék a szertartás. A helyi lakosság mellett,  számos  látogató vett még részt ezen az emlékezetes misén.  A Szent József templom zsúfolásig megtelt, s bizony sokan kint rekedtek az esőben. Több budapesti TV  kameraember is  jelen volt a helyszinen, az M1 TV és a Hír Tv-ről biztosan tudom. .(Később helyszini  közvetitést is adtak az eseményről)

 "A hercegprímás élete és olthatatlan igazságszomja példát mutatott a magyarságnak" - így méltatta Erdő Péter bíboros Mindszenty Józsefet, a kiszabadulásának 50. évfordulóján tartott szentmisén. Az esztergom-budapesti érsek bejelentette: az egyház kezdeményezte az apostoli szentszéknél Mindszenty boldoggá avatását.

Mindszenty József hercegprímás úrat 1948 karácsonyán tartóztatták le, majd koncepciós perben életfogytiglani börtönre ítélték. A forradalom és szabadságharc idején kiszabadították, később a szovjet csapatok támadásakor az amerikai követségen kapott menedéket. Mindszenty-t később a Kádár kormányzat sem engedte visszatérni érseki székébe.

 A meghitt szép mise után, megnéztem azt az oltárt is, ahol a Hercegprímás úr imádkozott fogsága idején és csatlakoztam az igazán nagyra  gyűlt tömeghez, hogy elmenjünk az Almássy kastélyba, ahol  Mindszenty Hercegprímás fogságának utolsó évét  töltötte.

Barátaim bemutatták gróf Almássy Orsolyát, aki idős kora ellenére is eljött, hiszen az ő családi kastélya volt Mindszenty fogságának helyszine és a mai ünnepély központja. A rendszerváltás óta, a  Szent Erzsébet nőegylet védnőksége alatt, a  kastély elhagyott gyermekek otthona lett. A szentmise után az emlékezők elsátáltak az Almássy kastélyhoz, ahol Mindszenty, három nap hiján egy évet raboskodott, hogy koszorút helyezzenek el az emlék-tábla előtt. Lassan mentünk fel a sok száz emberrel a dombon  épült kastélyhoz, hogy falán lévő Mindszenty emléktábla megkoszorúzásán résztvegyünk. Bizony az ország különböző területéről sok ember és egyesület vezetője  jött el koszórúival,  hosszú lenne őket  itt felsorolni.

Ugyancsak nemzeti emléknappal és szentmisével emlékeztek meg a felsőpetényi Almássy  kastélynál és Rétságon. 
Koszórúzás útán a vendéglátók - azaz a Szent Erzsébet Nőegylet -  egy kis falatozásra hívta meg a jelenlevőket. A kellemes és finom vendéglátás után, az eső is alábbhagyott, amikor a kastély mögött érdekes interjúra lettem figyelmes. A TV  emberek megínterjúvolták azt az amerikai katonát, aki Mindszenty hercegprímást beengedte az Amerikai követségre, a forradalom bukása után.  A  hatalmas termetű amerikai katona, aki eljött erre az ünnepélyre, könnyes szemmel mesélte el, hogy mikor bekopogott a Hercegprímás úr a követség ajtaján mit is mondott neki és ő hogyan engedte be....számára felejthetetlen élmény volt Mindszenty  személyének megismerése és megmentése. Biztos vagyok benne, hogy ezen a megemlékezésen Mindszenty hercegprímás úr is jelen volt és szeretettel nézett  hűséges

 híveire, akik nem felejtették el 50 év után sem.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2006 Magyar Krónika Rt.