A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 

A magyar otthon "jótündére"

 

Magyar Krónika, szeptember 12.

Bencsics Klára
Montreal

 

Nem tudom, ki hogyan van vele, de én a "a Foyer-ba" legjobban a rántott halat szeretem enni!  Persze ízlések  különbőzök. Ismerek olyant aki az egybesültet szereti, vöröskáposztával. A bevált menü tíz év óta olyan megszokott lett a Magyar Otthonban, hogy   az életet szinte nem is tudjuk másképpen elképzelni!

A Magyar Otthonba 1997-ben új étteremvezető jött, Pekári Éva, sokak Évikéje!

Főzni igazából Franciaországban tanult meg, amikor CANNES-ben  vezette  éttermét : Resturant Éva név alatt. Éva élete,  kész regény....  hiszen mint '56-os érkezett Montrealba   és itt  férjhez ment egy francia férfihez. Férje Franciaországba  vágyott  és Éva vele ment.

1976-ban kinyitotta Cannesben az éttermet és  tíz évig vezette. Majd  1986-ban végleg visszatért  és a Mozart resturant büszke tulajdonosa lett  a montreali magyarság örömére, bár  a belváros hivatalnokai is  szerették főztjét.

Gondolom, a magas lakbér késztette Évát arra, hogy pár év után bezárja éttermét. Ezután átvette  a Magyar Otthon  konyhájának  vezetését és azóta   Montrealból mind többen és többen jönnek  a kitűnő menüt megkóstolni.

Tíz éve bizony, hogy  Éva átvette az Otthon konyhájának vezetését.....és micsoda  emlékezetes idő! Mennyi ebéd, mennyi elégedett vendég   és mennyi fáradságos munka   gyűlt össze ez alatt az idő alatt!

Kérdésemre, hogy hány ebédet is  ad ki naponta, válasza az volt , hogy rendszerint  45-50  körüli a szám, de persze tudom, hogy vannak kivételes napok. Például minden kedden    kintről összejön  itt egy férfi társaság,   akik még a Mozart  idejéből megszerették  főztjét. Vagy vannak napok, főleg a hétvégeken, hogy bizony 70-80 ebédet is kell főznie. Sok születésnapot, évfordulót tartanak itt a helyi magyarok  a kellemes hangulatú étteremben, finom ebéd mellett. De itt  találkozik a montreali Mérnők Egyesület, a Szent István Kultur Egylet, a  Montreali Művészi Közösség is, természetesen jó ebéd mellett.

A fenti számok , események természetesen csak kívülről látott eredmények. T.i. Éva  a hét minden napján ennél sokkal többet tesz a vendégek érdekében. Például, naponta legalább tízen visznek   ki  ételt, akik  nem a Magyar Otthonban laknak, de sokkal jobban járnak, ha innen kapják az ebédet. Volt olyan idős hölgy is, akinek lefagyasztotta egész heti ebédjét, hogy csak egyszer kelljen érte jönnie. Vagy ha valaki beteg és nem tud lejönni az étterembe, felviteti neki lakására a napi kosztot. Reggeli is készül a Magor számára , most éppen tízet készítenek!

Azt mondja, hogy  számára a legnagyobb probléma a jó  segítség megtalálása és kitanítása. Mert bizony a hétnek hét napja van és  gondoskodni kell a  mindennapi menüről , hogy olyan legyen , ahogy ő szereti  és bizony  neki is jól jönne néha egy kis "lazítás"!

Szabadidejében szeret  kerámiát készíteni, amit  hivatalosan  kitanult és most ez számára a legkedvesebb időtöltés.

Ha  a Magyar Otthonban  járok, azt látom , hogy legyen déli időszak, vagy este hat óra, Éva még mindig ott van  és dolgozik, látszólag fáradhatatlanul.!

Csak azt merem remélni, hogy még sok éven keresztül  élvezhetjük a finom rántott halat, vagy az egybesültet, és  Jótündérünk  velünk marad!

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © 2007 Magyar Krónika Rt.