A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
   

Jancsó-filmek parádéja Torontóban 


Magyar Krónika, április 7.

Dancs Rózsa

2009. március 27-én és 28-án Magyar Rapszódiák – Hungarian Rhapsodies címmel vetítésre kerül négy Jancsó Miklós-film a torontói Cinematheque Ontario rendezésében. Különleges világot tár a néző elő ez a négy alkotás: hatalom, kegyetlenség, költészet és szépség váltakozik a színen - olvashatjuk a hivatalos előrejelzést.

A filmsorozat egyik darabja a Szegénylegények, amely az emberiség morális csődjének, az emberi kegyetlenség mélységeinek páratlan keresztmetszetét mutatja be. A film cselekménye az 1848-as szabadságharc idején játszódik le. Hősies ellenállás és árulás, kíméletlen tortúra - egészében a kommunista diktatúra allegóriája a Hernády Gyula szövegkönyve alapján készült film – páratlan drámai rendezés és kitűnő színészi alakítások fekete-fehér megoldásban.

Másik film az Oroszországban filmezett és az 1918-as polgárháborúban a Vörös Hadseregben résztvevő magyar katonák krónikája, A piros és a fehér. A Vörös Hadsereg és a cári csapatok drámai összecsapása a Volga menti kolostor körül a mindenkori háborúk abszurditását, értelmetlenségét jeleníti meg.

Ezenkívül láthatjuk majd a Tanácsköztársaság leverését követő terror ihlette Csend és kiáltás c. filmet, valamint Piros Zsoltár című, u.n. kommunista muzikált.
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.