A Magyarok Világkapcsolata
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

FÓRUMOK  ::  HUMOR
 
   

Radnóti életét és műveit mutatták be Ottawában

 

Magyar Krónika, október 10.

Ádám Christopher  

2008 szeptember 25-én került megrendezésre az “Árny az árnyban” című irodalmi est Ottawában, melyben Turek Miklós magyarországi színművész mutatta be Radnóti Miklós költeményeit, illetve a közismert huszadik századi költő életét leíró verseket. Az irodalmi estet Andai Ferenc, ottawai magyar történész és irodalmár nyitotta meg, aki Radnóti Miklóssal való közeli barátságáról beszélt és az 1944-es bori fogságról, amikor személyes kapcsolatot ápolt a magyar költővel. Dr. Andai aztán Heidenauba került, ahol 380 foglyot végeztek ki és összesen 20-an élték túl a lágeréletet. Andai  professzor volt egyike a túlélőknek. 1957-ben került Kanadába, ahol 32 évig egyetemi tanárként dolgozott Ontarioban  és Québecben.

Turek Miklós--aki a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott--zenével és hangeffektusokkal gazdagított előadása hatásosan mutatta be Radnóti fogságát, illetve élete utolsó pillanatait. Radnótit 1944 májusában hívták be munkaszolgálatra és ezt követően az ukrán fronton harcolt. A magyar haderők visszavonulása után, Radnóti a bori munkatáborba került és néhány hétre rá pedig Heidenauba. A fogság alatt Radnóti folyamatosan írt verseket, melyeket egy füzetbe rögzített. Amikor 1944 augusztusában bezárták a Bor melletti tábort és innen 3,200 magyar zsidót deportáltak Magyarországon keresztül. Útközben halt meg Radnóti, miután egy tiszt brutálisan megverte és aztán agyonlőtték a Győr környékén fekvő Abda falúban. Csak halála után találták meg a Radnai verseket tartalmazó füzetet, amikor földi maradványait kiásták a tömegsírból.

A sokszínű, multimédiás előadást kiegészítve Nágel Kornél magyarországi grafikus műveiből láthattunk kiállítást. A fiatal művész 1981-ben Tatán született és 2003-ban diplomázott az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán. Grafikai műveit az előadás előtt és azt követően tekinthették meg a résztvevők, és ezek további mélységet adtak a Radnóti előadásnak. Az előadás és az azt követő fogadás helyi szervezője Judy Young volt, a Canada Hungary Educational Foundation (CHEF) elnöke és a rendezvénynek, Csepregi Gábor közbenjárására, az ottawai Dominican College adott otthont. Az irodalmi előadás utáni kötetlen fogadáshoz Kövér Pál, a Magyar Köztársaság kanadai nagykövete és felesége Erzsébet is hozzájárult. Turel Miklós és Nágel Kornél ottawai programja  nagyobb kanadai és amerikai előadás-sorozat része volt, melyet a Trans Art Area nevű alapítvány koordinált.
az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.