Magyar Krónika
Virághozó április
Magyar Krónika 2018. 04. 09. kanadai hírek
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A BOGÁRA bogár a földön mászik. De akár mászik, akár nem, mindenesetre három fő részből áll, úgymint: a fej, a tor és a potroh. Szervezetileg tehát sokkal fejlettebb, mint az ember, amelynek csak egy fő része van, úgymint: a has. Némely embernek a hasa helyett szintén potroha van.
hirdetés
Klikk ide
Bár még javában tart a tél-legalábbis amikor ezt a bejegyzést írtuk sok helyen havazott-, de itt a tavasz a nyakunkon, ha a naptár szerint nézzük, és nem az időjárás szerint.
A tavasz kezdetét jelzi, hogy a nappalok hosszabbodnak, a hőmérséklet szép fokozatosan emelkedik, többet süt a nap, és természetesen mindez közérzetünkre is pozitívan hat. Sokszor azonban ekkorra már a testünk raktárai lemerülnek, energiahiányossá válunk és megjelenik a tavaszi fáradtság.

Őseink, nagyapáink és dédapáink még tudták, hogy kell ünnepelni a tavasz megérkeztét, a fény kiáradását, készen kell állni arra az újjászületésre, amely az embert körülvevő világban is megmutatkozik. Ezért szép ma is ez az ünnep, a maga jelképrendszerével együtt, ám ha lemondunk a hagyományainkról, a lelki szokásgyakorlásainkról, Illyés Gyula gondolatainak a szimbolikáját se fogjuk érteni:a szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol A húsvét – összefüggésben a pünkösddel – a tavaszi ünnepkör nagy egyházi ünnepe, közöttük is az egyik legfontosabb, mindemellett nagyon régi, kereszténység előtti hagyományokat is megőrzött, s számtalan pogány elem megjelenik benne, melyek a tavaszvárással és tavaszköszöntéssel kapcsolatosak. Évszázadokra keretet és viselkedésmintát adott a nép számára, szokásrendjével, szimbólumrendszerével komoly erkölcsi és szellemi nevelőerővel bírt. Ezért is szomorú, amikor azt hallani, hogy sokfelé már alig fordítanak rá figyelmet, a hagyományokat nem őrzik, szimbolikáját nem ismerik, nem értve az ünnep lényegét és üzenetét sem. József Attila: Tavasz van! Gyönyörű! Tavasz van, tavasz van, gyönyörű tavasz,
A vén Duna karcsú gőzösökre gondol,
Tavasz van! Hallod-e? Nézd, hogy karikázik
Mezei szagokkal a tavaszi szél.
Jaj, te, érzed-e? Szerető is kéne,
Friss, hóvirághúsú, kipirult suhanás.
Őzikém, mondanám, ölelj meg igazán!
Minden gyerek lelkes, jóizű kacagás!
Tavasz van, gyönyörű! Jót rikkant az ég!
Mit beszélsz? korai? Nem volt itt sose tél!
Pattantsd ki a szíved, elő a rügyekkel -
A mi tüdőnkből száll ki a tavaszi szél!

Végh György: Virághozó április

Elmúlt a tél, itt a tavasz,
minden bokor újra éled,
a földből a virágokat
előhúzzák a tündérek.
Április is segít nekik,
megáll minden kicsi fánál-
virágot tűz mindenhová:
tavasz van ott, merre járt már.
Virágot hint a friss szélbe,
száll a színek zivatarja-
s merre elmegy, a kopár föld
virágoktól tarkabarka.

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212