Magyar Krónika
A francia elnök nem akarja meghallani a nép hangját?
Magyar Krónika 2018. 04. 30. kanadai hírek
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Fotó: MTI
A francia elnök nem akarja meghallani a nép hangját – erről beszélt az M1-nek adott exkluzív interjújában az egyik legnagyobb franciaországi szakszervezet titkára. David Gobé szerint Emanuel Macron átverte az embereket azzal, hogy nem azt a programot valósítja meg, amellyel megnyerte az elnökválasztást.

Pénteken és szombaton is sztrájkoltak a vasutasok Franciaországban, nem is akárhogy: az említett két napon a vonatoknak mindössze tíz százaléka közlekedett, ezt zéró forgalomnak nevezik az országban. David Gobé, a CGT szakszervezeti szövetség vasutas ágazatának nemzetközi titkára az M1-nek nyilatkozva a sztrájkról azt mondta, több szintet is megkülönböztetnek: többek között ilyen a fentebb említett zéró forgalom, ami szinte megbénítja a közlekedést. A harmadik szintnek nevezett fokozat esetén a legkisebb a zavar. Ilyenkor a vasutasoknak mintegy 70-80 százaléka dolgozik.

Május elején megbénulhat Franciaország közlekedése 

A vasutasok határozottsága a továbbiakban sem tűnik enyhülni. Átlagosan három munkásból egy sztrájkol. A tervek szerint három hónapon át minden öt napból kettőn nem veszik fel a munkát, így minden vasutas részt vehet a munkabeszüntetésben a saját ritmusa szerint. „Most éppen iskolai szünet van ezen a héten, de közeledünk a hónap végéhez, amikorra a vasutasok sok sztrájknapot tartalékoltak. Most a szünet miatt lazítunk egy kicsit, hogy mindenki együtt lehessen a családjával”– fejtette ki David Gobé.

Hozzátette, május elsején nagy erődemonstrációt tartanak, mivel ez a munka nemzetközi ünnepe. Közben felkészülnek a sztrájk második ciklusára, ami május harmadikán és negyedikén lesz. „Nagyon kemények leszünk!” – fogalmazott szövetség nemzetközi titkára.

Különböző jogokat és a béreket is érintené Macron reformja

Azt is elmondta, hogy a francia államfő három alapelvet akar a vasutasokra kényszeríteni. Az egyik a vállalat privatizációja, vagyis meg akarja változtatni a francia vasút jogállását, hogy megnyithassa a befektetők előtt. Emellett meg akarja változtatni a vasutasok jogállását is, meg akarja nyirbálni az ott dolgozók jogait, illetve a személyszállításban meg akarja nyitni a francia piacot.

David Gobé hozzátette, Franciaországban mintegy 165 ezer vasutas dolgozik, nagyjából háromszor annyian, mint Magyarországon. Megjegyezte, az országban használt 30 ezer kilométernyi sínpárból a kormány most kilencezret meg akar szüntetni. Ez pontosan annyi, mint a teljes magyarországi vasúti hálózat.

Nemcsak a vasúti sínpárok, hanem a vasutasok béreit csökkentenék a a CGT szakszervezeti szövetség vasutas ágazatának nemzetközi titkára szerint.

„A reform után több magánvállalat jönne létre, az alkalmazottakat beleegyezésük nélkül helyeznék ide, vagy oda. Olyan helyzet keletkezik majd, amelyben a törvény ugyan előírja a szociális egyeztetést, de egy a béreket a lehető legalacsonyabban tartó új vezető áll majd szemben a munkavállalókkal, akik viszont meg akarják őrizni jelenlegi juttatásaikat és munkakörülményeiket” – magyarázta.

Emmanuel Macronnak többsége van a parlamentben, mégis, mivel Franciaországban jogilag létezik a rendeleti kormányzás lehetősége is, a törvényeket nem vitatják meg a parlamentben. A kormány előterjeszti, de nem bocsátják vitára, csupán néhány módosítás kerül a Nemzetgyűlés elé. Ez történt a francia vasúti reformmal is, amelynek a vitája 24 óra 7 percig tartott mindössze. A Szenátusban is csupán néhány pont kerül napirendre a kormány szövegtervezetéből, és júniusban már el is fogadják a törvényt
– fejtette ki David Gobé.

Az ellenzék bukott meg Franciaországban 

A munkavállalói oldal nagyon elégedetlen Macron elnök megválasztásával David Gobé elmondása szerint. Macron az az elnök, aki Franciaország történetében a legkevesebb szavazattal jutott az Elysée-palotába.

„Az elnökválasztás első fordulójában mindössze 23 százalékot kapott, és csak azért lett belőle elnök, mert a második fordulóban a szélsőjobb jelöltje volt az ellenfele, aki ellen valamennyi politikai erő összefogott, hogy Macront az elnöki székbe emeljék. Nem rá voksoltak, hanem a szélsőjobb ellen. Így lett belőle elnök” – részletezte a titkár.

Eluralkodott az elégedetlenség a franciáknál

Arról is beszélt, hogy az év elején az államfő a nyugdíjasok nyolcvan százalékánál csökkentette a nyugdíjakat, ezért az ő köreikben is óriási a felháborodás, továbbá a tavaly elfogadott új munkajogi szabályozás hátrányosan érinti azokat a munkavállalókat is, akiknek valamilyen okból – például végkielégítésként –  jogi úton kártérítést ítéltek meg, ezeket a juttatásokat ugyanis maximálták.

David Gobé kiemelte, minden munkáltatónál csökkentek a szakszervezeti jogosultságok, ezen kívül az állami vállalatok elégedetlenek Macron elnök ultraliberális politikájával, köztük a energetikai vagy városi közlekedési vállalatoknál is.

Tárgyalásokat követelünk a reformról, mert a jelenlegi formájában rossznak tartjuk. Ha az elnök erre nem hajlandó, akkor vonja vissza teljes egészében. Ez ugyanis olyan reform, ami nem volt benne az elnöki programjában – hangsúlyozta. hirado.hu
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212