Magyar Krónika
Schéner Mihály a Notre Dame-ra emlékezett
Magyar Krónika 2019. 05. 14. kanadai hírekKabdebó Lóránt
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Esős vasárnap délután. Hideg. Az Anyák napja mégis összehozza a családot, barátokat. Ha másképp nem, telefonon kapcsolódnak a távolabb élők. Emlékezés. Kezünkben egy régi emlék, egy valahai "hosszú, forró nyár" terméke. Schéner Mihály 151 kép című albuma, én írtam a bevezetőjét.
Egy neves ideggyógyászunk, amikor átnyújtottam neki a kötetet, belelapozott, és borzongva megjegyzi: tömény depresszió. Mi most éppen ezt kezdjük vitatni, amikor belém villan a szomszéd szobámban, íróasztalomon odatámasztva élő Schéner-kép. Valaha Misi Párizsban jól érezte magát, és ennek emlékeként lefestette a Notre Dame-ot. Nekünk dedikálta a hátlapján.

Épp most nyert aktualitást az élő templomcsoda, még létező huszártornyával. Marianne rögtön áthozza, és döbbenten emlékezünk. Tamás fiam lefényképezi, és küldi is a gépemre:
Körbejár a festmény. Valamelyikünk megfordítja, onnan a dedikáció békét sugárzó szövege napjaink eseményének éppen az ellenkezőjére emlékeztet.
A békére.
Drága Miska barátunk, ha visszapillantasz túlvilágodból, lássad, hogy a te békére intő emlékezésed élteti barátaidat, nemzedékbéli utódaidat.

Aztán eszembe jut, hogy íróasztalomon ott van a festmény mellett, a márvány tintatartóba zárva egy belépő. Évtizede már, hogy megőrzött belépőjegyek között találtam rá erre a kis kártyára. Belépő a World Trade Center kéttornyú épületébe. Ott mi jártunk, feleségemmel, egy irodalomtörténeti kongresszus idején. A Manhattan csúcsán szerettünk volna, a zöldben hűsölni az augusztusi párás hőségben. De nem volt maradásunk.

Közben megismerkedtünk egy – ma így nevezzük: – afroamerikai párral. Elbeszélgettünk. A fiú, alkatára nézve kicsit a későbbi Obamára emlékeztet, útikönyvünkbe beleírta, mi az, amit okvetlen meg kell néznünk. Majd hirtelen ötlettel megszólalt: most menjenek megnézni a tornyokat, még világos van, így fentről láthatják a várost világosban. És ha várnak kicsit, besötétedik, és akkor megtekinthetik a kivilágított New Yorkot is. Örökké hálásak lehetünk az ismeretlen pár okos tanácsának. A kártyácska nem ilyen óriási, csak a gép nagyította fel olvashatóvá:  
Óh, boldog békeidők! Amikor a világ csodálatos békéjére gondolhattunk. Tudtuk, hogy nincs igazi béke. De hittük, hogy lehet.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212