Magyar Krónika
Schéner Mihály a Notre Dame-ra emlékezett
Magyar Krónika 2019. 05. 14. kanadai hírekKabdebó Lóránt
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A BOGÁRA bogár a földön mászik. De akár mászik, akár nem, mindenesetre három fő részből áll, úgymint: a fej, a tor és a potroh. Szervezetileg tehát sokkal fejlettebb, mint az ember, amelynek csak egy fő része van, úgymint: a has. Némely embernek a hasa helyett szintén potroha van.
hirdetés
Klikk ide
Esős vasárnap délután. Hideg. Az Anyák napja mégis összehozza a családot, barátokat. Ha másképp nem, telefonon kapcsolódnak a távolabb élők. Emlékezés. Kezünkben egy régi emlék, egy valahai "hosszú, forró nyár" terméke. Schéner Mihály 151 kép című albuma, én írtam a bevezetőjét.
Egy neves ideggyógyászunk, amikor átnyújtottam neki a kötetet, belelapozott, és borzongva megjegyzi: tömény depresszió. Mi most éppen ezt kezdjük vitatni, amikor belém villan a szomszéd szobámban, íróasztalomon odatámasztva élő Schéner-kép. Valaha Misi Párizsban jól érezte magát, és ennek emlékeként lefestette a Notre Dame-ot. Nekünk dedikálta a hátlapján.

Épp most nyert aktualitást az élő templomcsoda, még létező huszártornyával. Marianne rögtön áthozza, és döbbenten emlékezünk. Tamás fiam lefényképezi, és küldi is a gépemre:
Körbejár a festmény. Valamelyikünk megfordítja, onnan a dedikáció békét sugárzó szövege napjaink eseményének éppen az ellenkezőjére emlékeztet.
A békére.
Drága Miska barátunk, ha visszapillantasz túlvilágodból, lássad, hogy a te békére intő emlékezésed élteti barátaidat, nemzedékbéli utódaidat.

Aztán eszembe jut, hogy íróasztalomon ott van a festmény mellett, a márvány tintatartóba zárva egy belépő. Évtizede már, hogy megőrzött belépőjegyek között találtam rá erre a kis kártyára. Belépő a World Trade Center kéttornyú épületébe. Ott mi jártunk, feleségemmel, egy irodalomtörténeti kongresszus idején. A Manhattan csúcsán szerettünk volna, a zöldben hűsölni az augusztusi párás hőségben. De nem volt maradásunk.

Közben megismerkedtünk egy – ma így nevezzük: – afroamerikai párral. Elbeszélgettünk. A fiú, alkatára nézve kicsit a későbbi Obamára emlékeztet, útikönyvünkbe beleírta, mi az, amit okvetlen meg kell néznünk. Majd hirtelen ötlettel megszólalt: most menjenek megnézni a tornyokat, még világos van, így fentről láthatják a várost világosban. És ha várnak kicsit, besötétedik, és akkor megtekinthetik a kivilágított New Yorkot is. Örökké hálásak lehetünk az ismeretlen pár okos tanácsának. A kártyácska nem ilyen óriási, csak a gép nagyította fel olvashatóvá:  
Óh, boldog békeidők! Amikor a világ csodálatos békéjére gondolhattunk. Tudtuk, hogy nincs igazi béke. De hittük, hogy lehet.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212