Magyar Krónika
Magyar forradalom, 1956 Melbourne, Bogotá, Capri, Vilnius, Szófia
Magyar Krónika 2019. 09. 22. kanadai hírekFarkas József György
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
A több mint hatvan esztendővel ezelőtti magyarországi eseményekre a világ legtávolabbi pontjain is felfigyeltek. Különösen így volt ez Ausztráliában, ahol az éppen akkor megrendezett melbourne-i olimpián a magyarok ügye melletti szimpátia számos megnyilvánulására nyílt mód.
Az ötödik kontinensen akkoriban 15 ezer ember vallotta magát magyar származásúnak. Sydneyben megjelenő újságjuk, a Dél Keresztje angol nyelvű különkiadásában így tájékoztatta olvasóit a forradalom céljairól: Nincs olyan épeszű ember Magyarországon, aki vissza akarná állítani a régi rendet, visszahívná Horthy admirálist fehér lován, és visszaadná régi tulajdonosaiknak a nagybirtokokat. De követelik a szabad választásokat, a függetlenséget és mindazokat a szabadságjogokat, amelyeket a békeszerződés és az ENSZ Alapokmánya garantált.1956 utáni menekülthullám csaknem megduplázta a magyarság számát az ötödik földrészen. Kezdeményezésükre és anyagi hozzájárulásukkal 1968-ban emlékművet állítottak fel, amely valamennyi magyar hős előtt tiszteleg, aki 1848–1956 között életét áldozta a hazáért. (A világon ott foglalták először térplasztikával emlékbe a II. világháború magyar halottait.) A melbourne-i Carlton temetőben emelt öt és fél méter magas márványoszlop tetején hárommázsás bronz turulmadár őrzi az elhunytak dicsőségét. A művészeket – Valler Károlyné szobrászt és Dévényi Ferenc építészt – az a cél is vezérelte, hogy alkotásuk emlékeztessen az erdélyi Fehéregyháza egykori csataterén, Petőfi eltűnésének színhelyén emelt obeliszkre. Az avatáson a magyar szervezetek több száz tagja mellett részt vettek a lengyel és az ukrán emigránsok képviselői, valamint az ausztrál kormány megbízottja is.

Azóta hagyománnyá vált, hogy az Ausztráliában járó magyar hivatalos vendégek is elhelyezik ott az emlékezés virágait. Képgalériánk: A dél-amerikai Kolumbia fővárosának székesegyházában az országban élő magyar közösség által elhelyezett márványtábla emlékeztet 1956 hőseire. A tábla mellett maga a bogotái katedrális is a világban fellelhető magyar emlékek sorát gyarapítja. A templom és a város patrónája ugyanis "Santa Isabel de Hungría", azaz II. Endre magyar király leánya, Árpád-házi Szent Erzsébet.  Az 56-i forradalom emlékét számos európai országban megörökítették. A mellékelt fotó Capri szigetén készült – sorozatunk olvasóit nem lepheti meg, hogy az olaszok különleges vonzalmat és érzékenységet tanúsítottak a magyarok szabadságvágya iránt, főképp a Garibaldi-féle függetlenségi harcokban tapasztalt magyar részvétel okán.

Az idegenforgalmi látványosságokban amúgy is bővelkedő Itália egyik leglátogatottabb pontján, Capriban egy központi tér elnevezése őrzi 1956 magyar mártírjainak emlékét. Az 1956-i magyar forradalom megörökítése természetesen szóba sem jöhetett 1989–90 rendszerváltó hónapjai előtt az egykori "szocialista tábor" országaiban, még kevésbé magában a Szovjetunióban. Azóta viszont ilyenekre is bukkanhatunk, mint például a litván főváros, Vilnius óvárosához vezető egyik műemlék, a Hajnal kapu falán. A kétnyelvű tábla azt örökíti meg, hogy 1956. november 2-án, a Báthory István által alapított egyetem diákjai, a magyar forradalom hírét hallva, az egyik temetőtől idáig, a Hajnal-kapuig vonultak szolidaritásuk jegyéül, majd a kapunál rokonszenv-tüntetést tartottak. A demonstrációt a szovjet karhatalmi erők feloszlatták, számos diákot (köztük Tomas Venclova kortárs litván költőt) letartóztattak, őket később kicsapták az egyetemről is. A táblát a két ország államfője, Sólyom László és Valdas Adamkus avatta fel az ötvenedik évfordulón, 2006-ban. Időrendben a legutolsó – bár Bulgáriában a legelső – ötvenhatos emléktáblát 2013 októberében avatta fel Szófiában Németh Zsolt, a Külügyminisztérium akkori parlamenti államtitkára.

A lyukas bronzzászlóval ékesített márványtábla – amelyet az 1956-i forradalom és szabadságharc 57-ik évfordulója kapcsán az államtitkár Petar Sztojanov volt bolgár államfővel közösen leplezett le – Jordan Ruszkov bolgár költőnek állít emléket. A poétát hét év börtönbüntetésre ítélték az '56 ihlette Szózat a Szabadságért című költeményéért (ebből több mint három évet le is kellett ülnie), továbbá a rendszerváltásig publikálási tilalommal sújtották. A tábla a szófiai magyar nagykövetség falán emlékeztet a múltra.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212