Magyar Krónika
A kenyér lelke
Magyar Krónika 2020. 08. 21. kanadai hírekSzabó Judit
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A BOGÁRA bogár a földön mászik. De akár mászik, akár nem, mindenesetre három fő részből áll, úgymint: a fej, a tor és a potroh. Szervezetileg tehát sokkal fejlettebb, mint az ember, amelynek csak egy fő része van, úgymint: a has. Némely embernek a hasa helyett szintén potroha van.
hirdetés
Klikk ide
Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Az ország kenyerét immár hagyományosan a Magyar Pékszövetség szervezte kenyérversenyen választják ki a szakemberek. Az idei döntőn tizenöt tradicionális és újító reformterméket vonultattak fel a pékségek.
A Demokrata arra volt kíváncsi, milyen a jó magyar kenyér, hogyan változnak az uralkodó irányzatok, és milyen szempontok alapján jelölik ki a Szent István-napi ünnepi kenyeret.

A kenyérverseny célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományosak mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő új, egészséges alapanyagokat felvonultató kenyérfajtákkal is gazdagodjon a választék. De vajon melyek azok az újabb termékek, amelyek felsorakozhatnak a manapság népszerű, teljes kiőrlésű lisztből készült, gluténmentes, illetve csökkentett szénhidráttartalmú kenyerek mellé?

Tradíció és reform
Frissen sült kenyér illata lengi be az országos verseny döntőjének otthont adó, a Várkert Bazár aljában található Ybl Bistro vendégterét. Az elegánsan feldíszített asztalokon Szent István-napi hagyományos búza-, valamint "innovatív", fűszeres, gyógynövényes kenyerek sorakoznak. Ebben a két fő kategóriában mérik össze tudásukat azok a pékségek, amelyek közül a győztes augusztus 20-ra megsütheti az ország kenyerét. A fokhagymás rozmaringostól és paradicsomostól az illatos rozs- és ásványrárói parasztkenyéren át a hajdúsági házi cipóig mindent végigkóstolunk. A Gere Pékség tulajdonosai, Gere István és felesége, Tallér Mónika Szigetszentmiklósról érkeztek. A ma már száz főt foglalkoztató többgenerációs céget Gere István nagyapja 1936-ban alapította. A család nem először vesz részt a viadalon: 2012-ben Debreczeni krumplis-komlós kenyerüket a nemzet kenyerévé választották, 2017-ben pedig Szentmiklósi rozskenyerükkel arattak kategóriagyőzelmet. Ahogy mondják, az eredmények inspirációt jelentenek számukra, és folyamatos megújulásra késztetik őket.

Idén hagyományos és reformportékával egyaránt neveztek. Vezértermékük, a rusztikus felületű, tömör belsejű, tradicionális Kárpát kenyér több évtizedes receptúra alapján készül, karakteres ízét a tizenhat órás kovászolásnak köszönheti. De telitalálat a finom ropogós héjú, aranybarnára sütött, kurkumával színezett és provence-i fűszerekkel ízesített aszalt paradicsomos kenyérkéjük is.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212