Magyar Krónika
A kenyér lelke
Magyar Krónika 2020. 08. 21. kanadai hírekSzabó Judit
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Az ország kenyerét immár hagyományosan a Magyar Pékszövetség szervezte kenyérversenyen választják ki a szakemberek. Az idei döntőn tizenöt tradicionális és újító reformterméket vonultattak fel a pékségek.
A Demokrata arra volt kíváncsi, milyen a jó magyar kenyér, hogyan változnak az uralkodó irányzatok, és milyen szempontok alapján jelölik ki a Szent István-napi ünnepi kenyeret.

A kenyérverseny célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományosak mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő új, egészséges alapanyagokat felvonultató kenyérfajtákkal is gazdagodjon a választék. De vajon melyek azok az újabb termékek, amelyek felsorakozhatnak a manapság népszerű, teljes kiőrlésű lisztből készült, gluténmentes, illetve csökkentett szénhidráttartalmú kenyerek mellé?

Tradíció és reform
Frissen sült kenyér illata lengi be az országos verseny döntőjének otthont adó, a Várkert Bazár aljában található Ybl Bistro vendégterét. Az elegánsan feldíszített asztalokon Szent István-napi hagyományos búza-, valamint "innovatív", fűszeres, gyógynövényes kenyerek sorakoznak. Ebben a két fő kategóriában mérik össze tudásukat azok a pékségek, amelyek közül a győztes augusztus 20-ra megsütheti az ország kenyerét. A fokhagymás rozmaringostól és paradicsomostól az illatos rozs- és ásványrárói parasztkenyéren át a hajdúsági házi cipóig mindent végigkóstolunk. A Gere Pékség tulajdonosai, Gere István és felesége, Tallér Mónika Szigetszentmiklósról érkeztek. A ma már száz főt foglalkoztató többgenerációs céget Gere István nagyapja 1936-ban alapította. A család nem először vesz részt a viadalon: 2012-ben Debreczeni krumplis-komlós kenyerüket a nemzet kenyerévé választották, 2017-ben pedig Szentmiklósi rozskenyerükkel arattak kategóriagyőzelmet. Ahogy mondják, az eredmények inspirációt jelentenek számukra, és folyamatos megújulásra késztetik őket.

Idén hagyományos és reformportékával egyaránt neveztek. Vezértermékük, a rusztikus felületű, tömör belsejű, tradicionális Kárpát kenyér több évtizedes receptúra alapján készül, karakteres ízét a tizenhat órás kovászolásnak köszönheti. De telitalálat a finom ropogós héjú, aranybarnára sütött, kurkumával színezett és provence-i fűszerekkel ízesített aszalt paradicsomos kenyérkéjük is.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212