Magyar Krónika
Elégedetlen az osztrák kancellár az uniós vakcinaelosztással
Magyar Krónika 2021. 03. 23. kanadai hírekDr. Pungur József
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Sebastian Kurz több közép-kelet-európai ország vezetőjével karöltve sérelmezte a népességarányosan nem egészen egyenlő statisztikai adatokat. A kormányfő az orosz oltóanyag mielőbbi engedélyeztetésére és beszerzésére is sürgeti Brüsszelt.
Európában továbbra is heves vitákat generál az uniós szinten megvalósuló vakcinabeszerzés- és szétosztás. Kurz a hetekben sérelmezte az EU ehhez kapcsolódó, jelenlegi mechanizmusát, ezután pedig öt kollégájával – egészen pontosan Csehország, Szlovénia, Lettország, Horvátország és Bulgária vezetőivel – egyeztetett és üzent közös levélben az Európai Bizottság és a Tanács elöljáróinak – írja a Politico.

A feszültséget az okozta, hogy az európai közösség végül egy olyan rendszer mellett kötelezte el magát, amely ugyan népességarányos elosztást ír elő, viszont ha egy tagállam nem veszi fel az éppen számára rendelkezésre álló dózisokat, akkor azokat – szintén az egyenlőségi kritériumokat figyelembe véve – a többi igénylő országnak juttatja el.

A kritikus hangok szerint ebben a rendszerben némely lemaradó ország akár tíz héttel később érheti el a teljes átoltottságot, mint a leggyorsabbak.

A Bizottság azzal védekezett, hogy a mostani szisztéma a tagállamok akaratát tükrözi, Brüsszel pedig kollektív egyetértés esetén bármikor hajlandó rajta változtatni a kevésbé rugalmas, szigorúbb lakosságarányi elveket érvényesítve.

Az egy főre jutó beadott dózisok tekintetében Ausztria jelenleg a 27 fős mezőny középén mozog – tudhatjuk meg a portál egy másik beszámolójából. Ennek dacára Bécsnek van oka bosszankodni, hiszen a Bizottság oltással foglalkozó tanácsadó testületének osztrák képviselője nem értesítette az otthoni vezetést bizonyos rendelkezésre álló adagokról. Clemens Martin Auer ezt követően önként mondott le posztjáról.

A kancellárt mindezek fényében éles kritikával illették hazai politikai riválisai. Philip Kucher, Ausztria Szociáldemokrata Pártjának egészségügyi szóvivője úgy fogalmazott, amikor Kurz bűnbakokat keres, az általában azt jelenti, hogy ő maga rontott el valamit. Az osztrák kormányfő időközben azt szorgalmazza az illetékes uniós hatóságoknál, hogy engedélyezzék az orosz és egyéb biztonságos vakcinákat, amint lehetséges – erről már a Moscow Times számolt be. Amint azt a lap is említi, a Szputnyik V oltóanyagot jelentős szkepticizmus fogadta Európa-szerte, eddig mindössze Magyarország és Szlovákia rendelt belőle; az elismertsége azonban fokozatosan növekszik, és nemsokára vélhetően alkalmazni fogják az egész kontinensen.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212