Magyar Krónika
Magyar kutatók megkezdték Fehéregyházán a segesvári csatatér bejárását
Magyar Krónika 2019. 06. 10. kultúra
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
Petőfi halálának évfordulójára készül a PIM
Megkezdődött a fehéregyházi csatatér bejárása,  Demeter Szilárd író-filozófus, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója.

Az 1848–49-es szabadságharc egyik utolsó jelentős erdélyi összecsapásának, a segesvári ütközet helyszínét, ahol vélhetőleg Petőfi Sándor 1849. július 31-én elesett, ez idáig nem kutatták modern régészeti eszközökkel. Ezért jelentős az az intézményközi megállapodás, amelyet a PIM főigazgatója Kovács Vilmossal, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokával közösen februárban látott el kézjegyével: a két létesítmény korszerű régészeti módszerekkel tárná fel a csatateret. Az előkészítő munkálatoknál tartunk, és miután bejárjuk és egzakt pontossággal beazonosítjuk, lézeres-radaros térkép készül a helyszínről. Szeretnénk rájönni arra is, hol lehetnek a tömegsírok, hiszen csak a Bem tábornok vezette magyar seregből több ezren vesztették életüket. A régészeti feltárásra viszont nagyjából egy-két évet kell várni– nyilatkozta Demeter.

Hozzátette, jelenleg a kutatáshoz szükséges repülési engedélyért vívnak "közelharcot" a Román Hadügyminisztériummal. A Magyar Hírlapnak egyúttal azt is mondta, ha a csatatérvizsgálat eredményesnek bizonyul, nagyobb anyagi forrással folytatódhat a kutatás, amelynek eredményeit kiadványokban és kiállításokon tervezik bemutatni.

Petőfi Sándor halálának 170. évfordulójára a PIM többek között az állandó Petőfi-tárlat megújításával készül. A pozsonyi könyvvásáron, amelynek idén Magyarország a díszvendége, szlovák nyelven adják ki egy, a költő válogatott műveit tartalmazó, 1891-ben készített kötet fakszimile kiadását.

Német könyvkiadók is jelezték, hogy újra kiadnák Petőfi műveit.Magyar Hirlap