Magyar Krónika
Beethoven-maraton a Művészetek Palotájában
Magyar Krónika 2019. 11. 03. kultúraSárdi Krisztina
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
A zeneszerző 250. születésnapját ünneplik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben
Beethoven
Fotó: AFP/Roger-Viollet
Nyilvános a Müpa Beethoven-maratonjának programja, amellyel az intézmény 2020. február 2-án a kétszázötven éve született zeneszerzőre emlékezik.

A martonvásári Brunszvik-családnak köszönhetően Magyarországhoz is kötődő Beethoven páratlanul gazdag életműve mintegy hatszázötven kompozícióból áll. Noha manapság már két órán belül is le lehet futni egy maratoni távot, a Beethoven-rajongók 2020. február 2-án a Művészetek Palotájában (Müpa) akár tizenegy órán keresztül hallgathatják a zeneszerző műveit.

Az intézmény immár 2008 óta rendezi meg egynapos koncertsorozatait, amelyek évről-évre egy-egy kiemelt zeneszerző köré csoportosulnak: a Budapesti Fesztiválzenekarral (BFZ) közösen szervezett, tizenharmadik maratonon több Beethoven-szonáta, szimfóniái közül pedig hat szólal meg kiváló hazai zenekarok és szólisták előadásában, délelőtt fél tizenegytől kezdődően egészen késő estig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban.

A Müpa lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint utóbbiak közül a VII. szimfónia egészen különleges felállásban hangzik el: az intézmény karmesterpályázatának négy amatőr győztese vezényli majd a mű egy-egy tételét a maratoni nap zárókoncertjén. A már nyilvános program szerint hallhatjuk játszani például Pusker Júliát az Óbudai Danubia Zenekarral, a fellépő nagyzenekarok közt pedig megtaláljuk a MÁV Szimfonikusokat, a GyőriFilharmonikusokat, a BudapestiVonósokat és a Pannon Filharmonikusokat is.

A Fesztivál Színházban együtt lép fel Perényi Miklós és Várjon Dénes, Fejérvári Zoltán két zongoraszonátával érkezik a maratonra, Baráti Kristóf és Würtz Klára pedig a Kreutzer-szonátát játsszák. Zeneakadémisták ingyenes koncertekre várják az érdeklődőket az Üvegteremben, az Előadóteremben pedig emlékezetes előadások kelnek életre a vetítővásznon. A gyerekeket, illetve családokat délelőtt matinéhangversenyre várja Lakatos György a Fesztiválszínházban.

A Beethoven-maratonra jegyek szerdától válthatóak.