Magyar Krónika
Kiderült a Stonehenge gigászi kőoszlopainak rejtélye
Magyar Krónika 2020. 08. 21. kultúra 
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A KENGURUAz asszony, akinek egyelőre egy csöppet sem szilfidi alakja azt mutatja, hogy néhány hét múlva gyermeke születik, még korántsem fiahordó, már csak azért sem, mert hátha leánya születik majd.
hirdetés
Klikk ide
A legfontosabb kérdésre azonban még így sem kaptak választ, de egy kicsit közelebb kerültek a megoldáshoz. A szakembereknek geokémiai vizsgálatokkal sikerült megállapítaniuk, hogy az építmény 52 gigászi homokkőtömbjéből ötven a nagyjából 25 kilométerre fekvő West Woodsból származik.
Fotó: AFP/Leemage
A kemény, szürke homokköveket nagyjából i. e. 2500-ban állították fel.
A legmagasabb közülük 9,1 méteres, a legnehezebb körülbelül 30 tonnát nyom. A tanulmány vezetője és a Brightoni Egyetem geomorfológusa, David Nash elmondta, hogy bár a legnagyobb kérdésre még mindig nem kaptak választ, de egy fokkal már közelebb kerültek a megoldáshoz: Azt továbbra is csak találgatni tudjuk, hogy miként kerültek a helyszínre. A kövek méretéből kiindulva mindenképpen vontatni kellett őket vagy hengerekkel megoldani a szállításukat. A pontos útvonalat ugyan nem tudjuk, de most már legalább van egy kiindulópontunk és egy végpontunk. A Stonehenge-et alkotó kisebb kövek eredetét már korábban megállapították

Azok a 250 kilométerrel arrébb található walesi Pembrokeshire-ből származnak. A gigászi homokkőoszlopok származási helyének felderítését az egyik kő belsejéből vett minta elemzése segítette: 1958-ban a régészek azon dolgoztak, hogy megakadályozzák egy trilit (hármas kő) összedőlését, amelynek egyik függőleges kőtömbjén repedéseket találtak. Az oszlop megerősítése érdekében több helyen átfúrták és az üregekbe fémrudakat illesztettek.

A gigantikus kőtömbök megerősítését végző gyémántvágó cég munkatársa, Robert Phillips a munkálatok végeztével szuvenírként megkapta az egyik kifúrt kőmintát, amelyet 1977-ben – engedéllyel – magával vitt az Egyesült Államokba. Az idén elhunyt férfi még 2018-ban visszaadta a kőmintát Nagy-Britanniának, hogy tanulmányozni tudják, ami azért volt óriási segítség a kutatók számára, mert a Stonehenge-nél tilos roncsolással járó vizsgálatokat végezni. A mintából nyert geokémiai ujjlenyomat révén a szakemberek meg tudták állapítani, hogy honnan származik a homokkőtömb. West Woodsban még mindig találni ilyen kőzetet. És az megvan, hogy...
Robert Phillips kilencvenedik születésnapja előestéjén úgy döntött, hogy visszaadja a kőmintát.
(Forrás: BBC, MTI, fotó: Getty Images)
Közel hatvan éven át senki sem tudta, hogy hol lehet egy méter hosszú darab a Stonehenge-ből. player.hu