A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

 

 

Aranylábú táncosok Montreálban

 

Magyar Krónika,
2016. szeptember 30.

 

Takácsy Dorka Kornélia,
Montreál

 

 

Izgatott szülők gyülekeznek a nézőtéren, izgő-mozgó gyerekek készülődnek lelkesen a színfalak mögött - viseletbe bújnak, a lányok hajat fonnak,a fiúk hegykén felcsapják a kalapjukat; alighanem avatatlan szemek számára is világos,hogy néptánc fellépés készül. De még milyen!
A Moyse Hall Theatre-ben vagyunk Montreál közepén, a McGill Egyetem színháztermében. Gigantikus terem, több mint 300 férőhellyel, szinte minden szék foglalt. Dr.Ódor Bálint, Magyarország kanadai nagykövete is itt van. A nézőtéren magyar, francia, angol és még sok egyéb nyelv keveredik, úgy látszik nem csak a magyar közösség gyűlt össze a táncgála megtekintésére.
Szétnyílik a függöny. A Gyöngyösbokréta Együttes felnőtt tánckara áll a színpadon, gyönyörű mezőségi népviseletben, és  rákezdenek a hétlépéses táncra, majd verbunkkal és rendkívül gazdag koreográfiájú párostáncokkal folytatják.

Ezután a színpad hirtelen elsötétül. Egy nőre esik a fény, aki egymaga ül egy lócán, már-már túlzóan de valahogy mégis ízlésesen mintás és nagyon színes népviseletben, és rázendít egy százcsávási cigány keservesre. De ez a keserves olyan szívet tépő, hogy az embernek libabőrös lesz a karja.  A dalt követően újra beözönlő táncosok verbunkot és a magyar,román és cigány táncokban előforduló ú.n csingerálást mutatnak be.

A következő műsorszámot a gyerekcsoport prezentálja: virtuóz módon táncolják el az egyszerűbb és bonyolultabb elemeket is: a fiúk bottal, a lányok üveggel is táncolnak. Bűbájosak ,és ifjú koruk ellenére csak úgy sugárzik róluk a profizmus, látszik, hogy élvezik amit csinálnak, és hogy komoly munkát,sok erőfeszítést tettek bele ebbe a ma esti produkcióba. Az eredmény nem is marad el, a közönség szinte egy emberként lélegzik és drukkol a lelkes kis táncosoknak.

Ezután gazdagon hímzett, meseszép kalocsai viseletben vonulnak be a felnőttek, akik páros táncokat táncolnak, majd a gyerekek visszaszaladnak és egy vidám gyermekjáték erejéig ők is bekapcsolódnak a koreográfiába.  A férfiak karikázót táncolnak, majd menettánccal folytatják.
A zenekar őrkői cigány muzsikát játszik,majd gyimesi táncok következnek. Ezen táncok jellegzetessége, hogy a Gyimes térségre jellemző módon -ahol a barázdált hegyvidék keskenyre épített pajtáiban kevés volt a hely táncolni- viszonylag kevés térbeli mozgással igyekeznek ropni. A férfitáncot (héjszát) németes tánc, majd a „medvés” és sebes,páros forgás követi.

Ezt követően páros improvizációt csodálhatunk meg a székelyföldi Pálpataka falujából, és hagyományos szatmári muzsikát hallhatunk a Hétlépés zenekar előadásában.
A záró táncra szemet gyönyörködtetően színpompás, lenyűgözően gazdagon díszített viseletben lépnek színpadra a táncosok. Épp úgy,mintha csak skatulyából húzták volna őket ki – ez egészen hihetetlen,tekintve hogy már a sokadik két tánc közötti,színpad mögötti villámgyors átöltözésen vannak túl. Forgatóst,lényűgözően virtuóz legényest és friss csárdást (szaporát) mutatnak be.

Vége a gálának. A közönség fennállva,igazi vastapssal köszöni meg a művészek ragyogó előadását. A gyerekcsoport és a felnőtt együttes együtt hajol meg, majd a visszatapsolást és a szédítő kalotaszegi koreográfiát követően még egyszer bejönnek. A taps morajlása még percekig nem szűnik meg.

 
Meghajol a teljes Gyöngyösbokréta Együttes



A gyerekek a színfalak mögött izgatottan készülődnek

 
A Gyöngyösbokréta Együttes felnőtt tagjai


az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.