Magyar Krónika
Dísz lesz a Várban a  Dísz tér
Magyar Krónika 2019. 02. 06. magazinBaranyai Gábor
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A ZSIRÁF A zsiráf a legmagasabb szárazföldi állat. Különösen azért magas, mert a nyaka rettentően hosszú. Hogyha a zsiráf gallért hordana, csak a puceráj annyiba kerülne neki, mint más állatnak a teljes ellátás fűtéssel és világítással.
hirdetés
Klikk ide
Folytatódik a budai vár újjáépítése a nemzeti Hauszmann-terv részeként
Fotó: Fortepan
Újabb világháborús romok, illetve a kommunista rendszerben lerombolt épületek születhetnek újjá a budai Várban. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet. A Dísz tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet.

– Folytatódik a budai Vár felújítása, a cél, hogy a világháborúban és a kommunizmusban lerombolt épületeket helyreállítsák, így a korábbi Külügyminisztériumot – de a tárca nem költözik oda –, valamint részben az egykori főparancsnokságot is. Újjáépítik továbbá a Teleki-kastélyt és istállóépületét – számolt be a kormány döntéséről a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ez azt jelenti, hogy a Dísz tér palota felé eső részének teljes újjászületését és a Szent György téri rommező megszüntetését ígéri a kormány a Nemzeti Hauszmann-terv részeként.

A Magyar Idők információi szerint az egykori királyi külügyminiszté­rium épülete korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. A saroktelken Hauszmann Alajos tervei alapján 1901–1903 között épült fel a Vöröskereszt Egyletnek és a horvát–dalmát–szlavón tárca nélküli miniszter irodájának tervezett háromemeletes, tetődíszes háza. Az épület a két világháború között a Külügyminisztérium otthona lett.

A királyi külügyminisztérium elbontott épülete és a Honvéd Főparancsnokság torzója nyerheti vissza eredeti alakját

Az 1944–45-ös ostrom során több belövés is érte az épületet, amit egy évvel később annak ellenére lebontottak, hogy menthető lett volna. Jelenlegi hűlt helyén, pontosabban a feltöltött pinceszint felett – erről árulkodnak az alagsori ablakok megmaradt, lefalazott keretei – nyaranta népművészeti kirakodóvásárt tartanak.

A tér legmeghatározóbb épülete volt a ma már csak torzóként, két szinten fennmaradt Honvéd Főparancsnokság, amely szintén visszanyerheti külső képét. A neoreneszánsz stílusú épület a Dísz tér felé négyszintes volt, korin­thoszi oszlopok és timpanon díszítették, az egész épületet pedig egy téglalap alapú kupola koronázta a Háború és a Béke allegorikus szobraival. A II. világháború idején súlyos károkat szenvedett a főparancsnokság. A háború után a sérült kupolát és felső emeleteket lebontották. Sokáig a torzó romjai zárták le délről a Dísz tér épületegyüttesét.

Fotó: Teknős Miklós
Az Orbán-kormány 2012-ben döntött a Honvéd Főparancsnokság épületmaradványának a felújításáról, amely két szakaszban ment végbe.
Az összesen 860 millió forintos költségeket teljes egészében állami forrásból fedezték, uniós pénz nélkül. A 3300 négyzetméteres épület belsőjét is részben rekonstruálták. A főparancsnokság folytatásában állt a Magyar Királyi Honvédelmi Minisztérium, azonban ennek rekonstrukciójáról nincs szó, mivel a szomszédos Szent György tér jelenlegi területének nagy részét elvenné.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter által említett rekonstrukciók közé tartozik a József főhercegi palota vagy József főherceg palotája, korábbi nevén Teleki-palota újjáépítése. Az 1787–89 között épült és 1902-ben jelentősen átalakított háromszintes, két saroktornyos épület már a Szent György téren állt, annak Krisztinaváros felőli térfalát alkotva. Az ostrom alatt több belövés érte, de a sérülések javíthatók lettek volna. A romeltakarítási munkák idején ipari tanulók szállása és munkásétkeztető volt, majd 1953-ban kiürítették. A 60-as években filmfelvételek céljából felgyújtották, majd 1968 júniusában a leromlott állapotú palotát felrobbantották. A helyén jelenleg rommező van.
MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mte@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
2021. Szeptember 7-től 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: 2021.szeptember 7-től :
montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212