Magyar Krónika
Szavazatainkkal segíthetjük az Andrássy-mauzóleum felújítását
Magyar Krónika 2019. 04. 26. magazinFábián Gergő
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A BÉKAA béka a tó partján ugrál. Itt mindjárt fölvetődik az a kérdés, hogy miért ugrál a tó partján. Hát erre a kérdésre többféle feleletet adnak a tudósok.
hirdetés
Klikk ide
A krasznahorkaváraljai Andrássy-mauzóleum is szerepel a VÚB Alapítvány kulturális értékeink megóvását célul kitűző versenyében, melynek győztese az idén 50 ezer eurót fordíthat felújításra.
A betléri kastélyban különleges kiállítással és előadással biztatnak mindenkit arra, szavazatával segítsen, hogy az egyedülálló műemlék megújulhasson. A VÚB Alapítvány immár 10. évfolyamát hirdette meg a Szlovákia kincsei elnevezésű, kulturális értékeink megóvását, felújítását szorgalmazó versenyét, amelyben az idén 50 ezer euró a tét.
A krasznahorkaváraljai Andrássy-mauzóleum
A versenyben a krasznahorkaváraljai Andrássy-mauzóleum is szerepel. Ebből az alkalomból a betléri kastélyban különleges kiállítást rendeztek, amelyen a mauzóleum, illetve Andrássy Dénes és Franciska történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Húsvét szombatján Barczi Gyula művészettörténész előadás keretében mutatta be a mauzóleum legértékesebb kincseit, többek között azt a 265 drágakővel, többnyire gyémánttal díszített aranykelyhet, amely Franciska ékszereiből készült.

A kelyhet állítólag azért készíttette Dénes, mert nem akarta, hogy felesége halála után az ékszereit más nő is viselje. Bemutatták egyebek mellett a Dénes és Franciska ezüstlakodalmára készült karikagyűrűket, az ún. nagy krasznahorkai temetés alkalmával a grófné koporsóját díszítő gyászszalagot, illetve a többi szalag feliratait ismertető jegyzéket, valamint a mauzóleum ezüstből készült oltári kiegészítőit, gyertyatartókat, füstölőt és mindent, ami egy miséhez szükséges.

Általában a raktárban pihennek Máté Tímea, a múzeum igazgatója lapunknak elmondta, az előadással és a különleges kiállítással azt szeretnék elérni, hogy minél többen szavazzanak a krasznahorkaváraljai mauzóleumra a VÚB Alapítvány versenyében, s felújíthassák az egyedülálló épületet. Olyan tárgyakat mutattunk be a látogatóknak, amelyek általában a trezorban és a műtárgyraktárban pihennek. Ezek már hosszú évek óta nem voltak ilyen formában és ilyen mennyiségben bemutatva" – hangsúlyozta. Két hétre olyan tárgyak is előkerültek a raktárból, amelyek a krasznahorkai vár Franciska-múzeumából valók. Láthatunk itt festményeket, grafikákat, Franciska ruháját, a mauzóleum makettjét vagy azt a lóhere alakú órát, amelyet Dénes megállított, amikor Franciska meghalt, vagyis 1902. október 26-án, este 9 után.
Ezek mostanában sajnos a raktárban vannak, reméljük, egyszer – minél hamarabb – visszakerülnek a krasznahorkai várba"
– fűzte hozzá Máté Tímea.

Szombaton a kellemesen meleg, napos időjárás sok érdeklődőt vonzott a betléri kastélyba, ahol a kiállítás mellett kísérőprogramokkal is várták a látogatókat, akik kézműves termékek között válogathattak, megtekinthették a régió kisállattartóinak kiállítását – amelyen a nyulaktól kezdve a pulykán át a galambokig többféle állat helyet kapott –, vagy egyszerűen csak sétálhattak egy nagyon a parkban.
Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
Tiszteletbeli konzul Szentmihályi Gyula Fogadóórák, minden kedden 13.00 - 17.00 óráig 65 rue Ontario, Ouest, Montreal, QC. H2X 1Y8
Tel: 514-288-7378 Email: itt
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212