Magyar Krónika

Magyarnak és románnak közös ellensége a gyűlölködés!

Magyar Krónika 2019. 06. 10. magazinma7
ESEMÉNYEK Tovább
GASZTRONÓMIASzoky konyhája
A ZSIRÁF A zsiráf a legmagasabb szárazföldi állat. Különösen azért magas, mert a nyaka rettentően hosszú. Hogyha a zsiráf gallért hordana, csak a puceráj annyiba kerülne neki, mint más állatnak a teljes ellátás fűtéssel és világítással.
hirdetés
Klikk ide
"Szolidaritás a sovinizmus ellen" és "Haragban vagy a szomszédoddal? Egy politikus örül"- vegyesen román és magyar feliratú táblákkal demonstráltak tegnap több százan a Mátyás-szobor előtt Kolozsváron az interetnikus szolidaritásért a csütörtök délutáni, úzvölgyi román-magyar konfliktus után.

A Maszol.ro beszámolója szerint a demonstráció egyik szervezője és szónoka, Cornel Vîlcu, a #Rezist mozgalom tagja és a Babes-Bolyai Egyetem tanára azért tartotta fontosnak, hogy az Úz-völgyben történt atrocitások után demonstrálják a magyarokkal szembeni szolidaritást és békét, mert olyan erők állhatnak a konfliktuskeltés hátterében, akik szerinte Románia valós problémáiról kívánják így elterelni a figyelmet.

Vîlcu elmondta: a provokáció miatt most nem arról beszélnek, hogy az országban az igazságszolgáltatás, egészségügy és tanügy sem működik, valamint az autópálya-fejlesztések is akadoznak. Figyelmeztetett arra is, a jelenlegi kormány és belügyminiszter már ráküldte a csendőröket azokra is, akik tüntetéssel tiltakoztak politikájuk ellen, és most is ugyanezek az erők állhatnak a magyar katonai temető körül keltett feszültségek mögött. Talán nem sokat használ, de román emberként bocsánatot akarok kérni a magyaroktól mindazért, amit a legostobább nemzettársaim az úzvölgyi temetőnél elkövettek. -hangsúlyozta beszéde végén.

Szakáts István aktivista rövid beszédében ugyancsak azt hangsúlyozta, az intézmények feszültségkeltő akcióinak most is a polgárok látták a kárát. Ezért szerinte a felelősségre vonás kormányzati szinten sem.Ne éljük újra azt, hogy egymásra uszítják az embereket, és ők közben szépen kifarolnak az egészből.– figyelmeztetett.

A tüntetők a Mátyás-szobor elől a polgármesteri hivatalhoz vonultak, majd  a Béke téren ért véget a demonstráció.

Kik is ezek az uszitók?

Putyin szitja a feszültséget Romániával, Brüsszellel, Sorossal, mert ezzel gyengévé, kiszolgáltatottá tud tenni minket!

Tegnap vált ismertté, az úzvölgyei katonai temető körüli incidens, amely azután tört ki, hogy az elvileg Hargita megye közigazgatásába tartozó helyi katonai temetőben egy Bákó megyei, román vezetésű település, Dormánfalva tanácsának engedélyével román kereszteket is elhelyeztek.

Mint azóta kiderült, a román tömegben civilben, és szolgálaton kívüli helyettes országos csendőrparancsnok, Sebastian Cucoş is ott volt, de több, ismert nacionalista kormánypárti figura, mint péládul a putyini ultrancionalista média gyakori szereplője, Mircea Chelaru és egy  volt kormánypárti politikus, Ninel Peia is biztatták a tömeget.

 Ahogyan így tett a moldovai illetőségű, de az orosz kormány által működtetett román kiadású hírportál, a Sputnik is, amely az incidens előtt és alatt a "román hazafiak hősiességéről" és a "román kereszt meggyalázásáról" cikkezett.

Hungarian-Lobby

MAGYAR FŐKONZULÁTUS
Főkonzul Pritz Helga Katalin
Konzul Kovács-Szabó Timea
Cím: 1155 Metcalfe St., Suite 1504
(Sun Life Building)
Montreal, QC H3B 2V6
Telefon: 438-380-3107
E-mail: 
consulate.mte@mfa.gov.hu
Ügyfélfogadás 
2021. Szeptember 7-től 
Kedd: 9.00-12.00
Csütörtök: 13.00-16.00
Honlap cím: 2021.szeptember 7-től :
montreal.mfa.gov.hu

HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514) 626-0869
Email: itt
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212